Geld bijlenen tijdens je studie?

Publicatiedatum 9 september 2022
Wijzigingsdatum 11 juli 2023

Er zijn veel studenten die tijdens hun studie geld bij lenen. Dit is natuurlijk handig om op deze manier rond te kunnen komen of om je opleiding van te betalen, maar is dit wel verstandig?

Sinds kort hebben we ook het oude en het nieuwe leenstelsel, hierin zijn een paar verschillen rondom het lenen en de studiefinanciering. Is het verstandig om geld bij te lenen tijdens je studie?

Is het verstandig om geld bij te lenen tijdens je studie?

Veel studenten lenen tijdens hun studie geld bij. Vooral omdat dit gemakkelijk gaat, je krijgt een lange tijd om dit geld weer terug te betalen en dit met een lage rente. Veel studenten zien hier dus wel de voordelen van in. Helaas wordt hier vaak te makkelijk over gedacht en wordt er al snel meer geleend dan nodig. Lenen tijdens je studie is op dit moment erg leuk, natuurlijk omdat je op deze manier als student wat meer te besteden hebt. Waar veel studenten vaak niet zo bij stilstaan is dat dit hele bedrag en de rente hiervan ook weer een keer moeten worden terugbetaald.

Het oude en het nieuwe leenstelsel

Voorheen kregen studenten een basisbeurs en een studentenreisproduct. Daarnaast kon een student ook recht hebben op een aanvullende beurs (alleen voor uitwonenden), prestatiebeurs en er kon ook een lening worden aangevraagd. Dit is het oude leenstelsel. Wanneer je binnen 10 jaar je opleiding behaalt, worden zowel de aanvullende beurs al het studentenreisproduct een gift.

Het nieuwe stelsel is ingegaan per 1 september 2015. Dit geldt voor nieuwe studenten die voor het eerst studiefinanciering ontvangen voor een hbo of wo opleiding. De basisbeurs is hierbij afgeschaft, dit wordt dus sowieso een lening. Daarnaast is er ook nog de aanvullende beurs en het collegegeldkrediet. Bij de aanvullende beurs wordt geen onderscheid meer gemaakt in uitwonend of thuiswonend, maar wordt er gekeken naar de inkomens van de ouders, afhankelijk daarvan wordt het bedrag van de aanvullende beurs bepaald. Hoe meer je ouders verdienen, hoe minder het bedrag van de aanvullende beurs zal zijn. Wanneer je binnen 10 jaar je opleiding behaalt, worden zowel de aanvullende beurs als het studentenreisproduct een gift.

Omdat de basisbeurs in het nieuwe leenstelsel vervalt zal het voor veel studenten eerder nodig zijn om geld te gaan lenen. Je kan 7 jaar lang lenen, totale cursus duur (wat meestal 4 jaar is) + 3 jaar. Wanneer je een langere studie volgt, mag je ook langer geld lenen.

Bij het nieuwe leenstelsel geldt wel dat je onbeperkt mag bijverdienen, bij het oude leenstelsel zat hier een limiet aan. Wanneer je dus een bijbaantje hebt en wat extra gaat werken kan dit er voor zorgen dat je minder hoeft te gaan lenen.

*update:

Het kabinet heeft besloten om de basisbeurs in het hoger onderwijs opnieuw in te voeren vanaf het studiejaar 2023-2024. Dit betekent dat alle studenten die volgend studiejaar (2022-2023) beginnen met hun studie vanaf hun tweede studiejaar kunnen profiteren van een basisbeurs, als ze aan de criteria voldoen.

De basisbeurs is een vorm van studiefinanciering waarbij studenten een maandelijks bedrag ontvangen. Het nieuwe voorstel voor de basisbeurs houdt rekening met het verschil tussen uitwonende en thuiswonende studenten. Uitwonende studenten krijgen naar verwachting 255 euro per maand, terwijl thuiswonende studenten 91 euro per maand ontvangen. Als de student de opleiding binnen 10 jaar afrondt, wordt de basisbeurs omgezet van een lening in een gift, net als vroeger.

Daarnaast wil het kabinet met het budget voor de basisbeurs ook andere maatregelen financieren. Ze willen ervoor zorgen dat meer studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en hoger onderwijs die recht hebben op een aanvullende beurs, daar ook gebruik van gaan maken. Verder wordt voorgesteld om de bijverdiengrens in het mbo af te schaffen, waardoor studenten meer kunnen verdienen naast hun studie. In het hoger onderwijs wordt de eerder afgeschafte bijverdiengrens niet opnieuw ingevoerd. Een bijbaan of eigen bedrijf kan studenten helpen werkervaring op te doen, bijdragen aan hun algemene ontwikkeling en schulden verminderen. Tot slot worden de terugbetaalvoorwaarden in het mbo versoepeld volgens het voorkeursvoorstel van het kabinet.

Hoelang mag je doen over het aflossen?

Sinds 2015 zijn er nieuwe regels wat betreft de studiefinanciering, dit is het nieuwe leenstelsel. Je valt onder het nieuwe stelsel wanneer je in 2015 voor het eerst studiefinanciering gaat ontvangen.

  • Wanneer je onder het nieuwe stelsel valt mag je 35 jaar over het aflossen van de schuld doen.
  • Wanneer je nog onder het oude stelsel valt mag je 15 jaar over het aflossen doen.
  • Wanneer je zowel voor 2015 als na 2015 een studie schuld hebt opgebouwd mag je er zelf voor kiezen of je 15 of 35 jaar over het aflossen wilt gaan doen.

Rente

Wanneer je leent tijdens je studie bij het DUO (Dienst Uitvoerend Onderwijs) hanteren zij vaak een lage rente. Het rentepercentage wat je betaalt hangt af van het jaartal waarin je studiefinanciering wordt stopgezet. Deze rente staat voor 5 jaar vast, hierna kan het rente percentage veranderen. Je weet hierbij dus niet waar je aan toe bent. Het kan zijn dat je na deze 5 jaar aanzienlijk meer aan rente moet gaan betalen.

Wanneer moet je gaan aflossen?

Op 1 januari twee jaar na het jaar dat de studiefinanciering is stopgezet. Voorbeeld: Je bent Augustus 2020 klaar met je opleiding. Dan zal op 1 januari 2021 de aanloopfase starten, je hoeft in deze periode nog niet af te lossen. Na deze 2 jaar gaat de 15 of 35 jaar in om af te lossen. In het geval van het voorbeeld zal dit dus op 1 januari 2023 zijn.

Voordelen en nadelen van geld bij lenen tijdens je studie

Voordelen van geld bij lenen naast je studie

  • Je krijgt om een snelle en makkelijke manier geld, de lening is gemakkelijk aan te vragen en je hebt iedere maand lekker wat geld op je rekening.
  • Je kan zelf bepalen wanneer je geld leent, je bent niet verplicht om elke maand geld te lenen.
  • Wanneer je later een laag inkomen hebt, wordt het aflossen hierop aangepast (draagkrachtnoemen we dit). Je kan dan maandelijks minder gaan aflossen.
  • Na de aflosperiode van 15 of 35 jaar wordt de overige schuld dan kwijtgescholden. Je kan dus niet heel snel in echte geldproblemen komen door deze lening.
  • De rente die je betaald zijn in verhouding met andere leningen erg laag, daarnaast heb je een lange aflossingsperiode.

Nadelen van geld bij lenen naast je studie

  • De rente staat maar voor 5 jaar vast, wat hiermee na deze 5 jaar gebeurt weet je nog niet.
  • Veel studenten vinden het handig om te lenen, maar vergeten dat dit ooit ook moet worden terug betaald. De schuld kan hoog oplopen, vooral wanneer je hiernaast ook je studie niet haalt binnen 10 jaar.
  • Wanneer je schuld erg hoog is kan het zo zijn dat je later geen hypotheek zou kunnen krijgen. Je schuld die je nu opbouwt kan je leven later belemmeren.

Is het verstandig om geld bij te lenen tijdens je studie?

Wanneer je echt niet anders kan, is lenen bij het DUO een ideale oplossing. Pas er alleen wel voor op dat je niet onnodig leent, dit zou zonde zijn. Veel studenten lenen extra bij en gaan hiervan opstap bijvoorbeeld. Het is zonde als je straks een hoge schuld hebt wat zou komen door te veel feesten en uitjes.

Vooral nu je onbeperkt mag bij verdienen volgens het nieuwe leenstelsel, kun je beter wat meer gaan werken om zo je lening minimaal te houden, dit voorkomt een hoge schuld voor later. Geld lenen bij familie kan ook verstandiger zijn, aangezien familie niet zo gauw rente over het geleende bedrag zal vragen. Kortom een lening naast je studie is mogelijk, maar denk hier goed over na en ga er verstandig mee om.

Naast je studie nog wat bij verdienen met een studenten (bij)baan? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past!

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.