Duurzaam leven als student

Publicatiedatum 5 april 2023
Wijzigingsdatum 10 april 2024

Als student is het vaak moeilijk om het geld en de tijd te vinden om een ​​duurzaam leven te leiden, maar met een beetje creativiteit en toewijding kan je een verschil maken. In deze blog delen we enkele eenvoudige tips en trucs om je studentenleven groener en duurzamer te maken.

Kies tweedehands

Het kopen van tweedehands artikelen zoals kleding, meubels en elektronica is een geweldige manier om duurzamer te leven en geld te besparen. Bezoek je lokale kringloopwinkel, rommelmarkt of een online marktplaats om unieke, betaalbare, milieuvriendelijke artikelen te vinden. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om kleding te kopen op het populaire platform Vinted. Door voor tweedehands te kiezen verleng je de levensduur van producten en verminder je de vraag naar nieuwe. Dit helpt om de hoeveelheid afval en vervuiling in verband met productie en transport te verminderen.

Kies voor milieuvriendelijk vervoer

Studenten hebben meestal geen auto nodig om zich te verplaatsen. Kies in plaats daarvan voor milieuvriendelijke alternatieven zoals fietsen, lopen of openbaar vervoer. Het is niet alleen milieuvriendelijk, het helpt je ook goed om geld te besparen en actief te blijven. Bovendien bieden veel steden nu deelfietsen en elektrische scooters aan, waardoor milieuvriendelijk reizen nog gemakkelijker wordt.

Voedselverspilling verminderen

Voedselverspilling is een groot probleem, maar er zijn manieren om dit te verminderen. Plan je maaltijden voor de aankomende week. Maak een boodschappenlijstje en koop alleen wat je nodig hebt. Bewaar restjes in de koelkast of vries ze in voor later. Daarnaast kan je ook proberen een meer plantaardig dieet te volgen, omdat dit minder impact heeft op het milieu.

Minder energie verbruiken

Wees bewust van je energie-verbruik en bespaar energie. Doe apparaten en lampen uit als je ze niet gebruikt en maak gebruik van energiezuinige lampen. Vergeet ook niet om met je huisgenoten samen te werken om de temperatuur in je huis wat lager te zetten en warme kleding te dragen om geld te besparen op je energierekening. Door minder energie te gebruiken, verlaag je niet alleen je energierekening, maar ook de uitstoot van broeikasgassen wat weer bijdraagt aan minder opwarming van de aarde.

Beperk het gebruik van artikelen voor eenmalig gebruik (wegwerpartikelen)

Dit vermindert niet alleen afval, maar bespaar je op de lange termijn ook geld. Door over te stappen op herbruikbare producten kunnen we de enorme hoeveelheid plastic afval verminderen die onze oceanen en het milieu vervuilt. Denk er ook aan om recyclebare materialen zoals papier, karton, glas en aluminium op de juiste manier te scheiden en te recyclen.

Meewerken aan duurzame initiatieven op de campus

Veel onderwijsinstellingen hebben tegenwoordig groene initiatieven en studentenorganisaties die zich inzetten voor duurzaamheid. Sluit je aan bij een van deze groepen of start je eigen project om jouw campus groener te maken. Dit is een geweldige manier om bij te dragen en tegelijkertijd nieuwe mensen te ontmoeten. Bovendien zal deelname aan dergelijke initiatieven je kennis van duurzaamheid vergroten en kan het je waardevolle vaardigheden opleveren die je in de toekomstige van jouw carrière kunt toepassen.

Conclusie

Duurzaam leven als student hoeft niet moeilijk of duur te zijn. Door kleine veranderingen aan te brengen in jouw dagelijkse routine, kan je een positieve impact hebben op het milieu en een betere toekomst voor ons allemaal bevorderen. Neem vandaag een bewuste beslissing en moedig anderen aan hetzelfde te doen. Samen kunnen we het verschil maken en een groenere, duurzamere wereld creëren.

Bij Recruit a Student begrijpen we dat duurzaamheid en werkgelegenheid hand in hand gaan. Daarom zijn we er trots op dat we studenten kunnen helpen bij het vinden van de beste vacatures bij bedrijven die zich ook inzetten voor een duurzamere toekomst . Geïnteresseerd in het vinden van een baan die bijdraagt ​​aan een groenere wereld? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft leuke en flexibele (bij)banen in verschillende branches. Bekijk onze vacatures of schrijf jezelf in zodat je altijd als eerst op de hoogte bent van onze nieuwste vacatures.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.