Ziektekostenverzekering in Nederland

Publicatiedatum 4 juli 2024
Wijzigingsdatum 5 juli 2024

Verplichte Zorgverzekering

Als je in Nederland gaat wonen of werken, is het verplicht om vanaf de dag van aankomst een zorgverzekering af te sluiten bij een Nederlandse verzekeraar. Je hebt maximaal 4 maanden de tijd om deze verzekering te regelen. Daarnaast is inschrijving bij een Nederlandse gemeente verplicht, ongeacht of je al een zorgverzekering hebt afgesloten.

Zorgverzekering afsluiten na 4 maanden

Als je langer dan 4 maanden wacht met het afsluiten van een zorgverzekering, heb je geen terugwerkende kracht. Je begint pas premies te betalen vanaf de datum waarop je de polis hebt afgesloten en er zijn geen extra kosten met terugwerkende kracht. Medische kosten die je maakt tussen je aankomst en de ingangsdatum van de verzekering worden echter niet vergoed.

Let op: Als je je wel hebt ingeschreven bij een gemeente, maar nog geen zorgverzekering hebt geregeld, krijg je bericht van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Zij zorgen ervoor dat iedereen in Nederland verzekerd is tegen ziektekosten. Het is belangrijk om het afsluiten van een zorgverzekering niet uit te stellen om mogelijke boetes te voorkomen.


Buitenlandse studenten in Nederland

Als internationale student in Nederland heb je misschien al een ziektekostenverzekering uit je eigen land.In bepaalde situaties moet je echter een ziektekostenverzekering afsluiten bij een Nederlandse aanbieder. Dit hangt af van je nationaliteit en van de activiteiten die je naast je studie verricht. Bezoek de website van het Nuffic op Studyinholland.nl om er zeker van te zijn dat je de juiste verzekering hebt.

Buitenlandse verzekering voor medische kosten

Als je al een ziektekostenverzekering hebt uit een ander land, moet je nog steeds een ziektekostenverzekering afsluiten bij een Nederlandse aanbieder, tenzij je werkgever buiten Nederland gevestigd is. In dat geval kan je bestaande buitenlandse verzekering volstaan, maar er gelden specifieke regels. Voor meer informatie over werken voor een werkgever in het buitenland kun je contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

EU-ambtenaren die uitsluitend voor een EU-instelling werken, vallen onder het  by the Joint Sickness Insurance Scheme (JSIS) en kunnen deze dekking in veel gevallen uitbreiden naar directe gezinsleden.Ze hebben geen Nederlandse ziektekostenverzekering nodig en kunnen zo nodig een bewijs van JSIS-dekking overleggen. Als ze aanvullend werk doen in Nederland of als hun gezinsleden een andere verzekering hebben, is een Nederlandse ziektekostenverzekering vereist.

 

Inzicht in ziektekostenverzekering in Nederland

In Nederland is het hebben van een zorgverzekering verplicht voor alle inwoners, en er zijn belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden als je door het systeem navigeert. Hier zijn enkele belangrijke punten:

Berekening en toepassing zorgtoeslag

De zorgtoeslag helpt de kosten van de ziektekostenverzekering te dekken voor mensen met een laag inkomen. Je komt in aanmerking vanaf het moment dat de zorgverzekering verplicht wordt. Check of u recht heeft op zorgtoeslag. Je kunt de zorgtoeslag berekenen en aanvragen.

Aanvullende verzekering

Naast de basisverzekering kun je ook een aanvullende verzekering afsluiten. Hiermee verzeker je kosten die de basisverzekering niet vergoedt. Bijvoorbeeld een tandartsverzekering. De aanvullende verzekering is niet verplicht.

Eigen Risico

Als je zorg nodig hebt en zorgkosten maakt, betaal je wel een eigen risico. De eerste €385 betaal je zelf. Pas daarna betaalt je zorgverzekeraar de kosten.

 

Goedkope zorgverzekering 2025

Ben je op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering in 2025? Zo ja, dan moeten we eerst een paar punten bespreken. Er is geen eenvoudige manier om te zeggen dat dit de "goedkoopste" of de "beste" zorgverzekering voor 2025 is. Iedereen is anders en jij hebt andere zorgbehoeften dan je buurman. In het algemeen kan wel gezegd worden dat zogenaamde "internetpolissen" goedkoop zijn.

Een goedkope zorgverzekering is een verzekering met een lage premie. In 2025 zijn de zorgpremies weer duurder geworden, dus de kans is groot dat je voor 2025 een goedkopere zorgverzekering wilt hebben. Er zijn 2 punten die een zorgverzekering goedkoop maken:

  • Vrije zorgkeuze
  • Eigen risico

In 2025 betekent meer vrije zorgkeuze duurdere zorgpolissen. Voor wie weinig zorgkosten heeft, volstaat een zorgverzekering zonder uitgebreide keuzevrijheid. Het eigen risico blijft 385 euro. Je kunt het per 100 euro verhogen voor korting op de premie, maar let op: onverwachte kosten moet je zelf betalen. Vergelijk zorgverzekeringen altijd aan het eind van het jaar. Bekijk de volgende website om zorgverzekeringen te vegelijken en meest recente updates te hebben: https://www.vergelijkerzorg.nl/vergelijker/

Meest gekozen zorgverzekeringen

Goedkoopste met €385 eigen risico. Kies zelf wanneer je premie wordt afgeschreven.

Goedkoopste met €885 eigen risico. Ruime keuze in gezondheidszorg, hoge klanttevredenheid.

Goede dekking. Schade snel uitbetaald.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.