Tips om geconcentreerd en fit te blijven tijdens je studie

Publicatiedatum 13 september 2022
Wijzigingsdatum 15 mei 2024

Veel studenten hebben last van concentratieproblemen onder het studeren. Ze zijn snel afgeleid en weten soms niet waar ze moeten beginnen met leren. Om geconcentreerd te blijven, is het noodzakelijk dat je fit blijft. Hoe je er voor zorgt dat je fit blijft tijdens je studie lees je hier!

​Een goede planning

Dit is een van de belangrijkste punten en toch denken veel studenten dat het niet belangrijk is. Ze vinden een planning saai om te maken en willen er ook geen tijd in stoppen. Daarnaast vinden veel studenten dat een planning ''toch geen zin heeft'' want ze houden zich er toch niet aan. Maar een planning helpt wel degelijk.

Wanneer je een planning zal maken zal je meteen merken dat je rustiger wordt in je hoofd en ook efficiënter kan werken. Je weet goed waar je moet beginnen en zal geen tijd verliezen aan het druk maken over waar je moet beginnen. Ook ga je door een goede planning dagelijks minder tijd besteden aan het studeren, en dit zal uiteindelijk fijner zijn dan alles uitstellen en daarna weken lang dag en nacht moeten doorhalen. Veel studenten vinden het moeilijk om een planning te maken maar eigenlijk is het heel makkelijk. Hier een paar tips hoe je kan beginnen aan een goede planning:

- Probeer eens een week lang bij te houden wat je allemaal doet en hoeveel tijd je daaraan besteed. Dit geeft een inzicht in hoelang je met dingen bezig bent en hierdoor weet je of je misschien minder er mee bezig moet zijn of juist veel tijd in je schema moet inplannen voor die taak.

- Zoek alle leerstof op die je moet kennen en zoek op welke week je toetsen hebt.

- Daarna schrijf je op welke dingen je daarnaast graag wilt doen bijvoorbeeld; sporten.

Hierna ga je proberen een schema te maken, elke dag zet je neer wat je wilt doen en hoelang je daarmee bezig zal zijn. Zorg ervoor dat je precies zo plant dat je op de dag zelf alles af hebt wat je af zou moeten hebben. Ook is het erg belangrijk om wat extra ruimte over te houden in je schema, er kan altijd wat tussenkomen of dat je net iets langer bezig bent dan geplant.

​Sporten

Veel studenten vergeten te sporten maar dit is heel belangrijk om fit te blijven. Het is bekend dat sporten gezond voor je is. Maar daarnaast heeft sporten ook een positief resultaat voor de hersenen en is daardoor beter voor je leerprestaties en concentratie.

Uit onderzoek is gebleken dat er bij het sporten meer zuurstof vrijkomt in de hersenen en het is goed voor geleidingsprocessen in het brein. deze processen versnellen de communicatie tussen hersengebieden. Er is gemeten dat na een half uur fysieke beweging het concentratie vermogen verbeterd is. Let er daarom op dat je tussen het werken door af en toe is een luchtje schept of dat je in plaats van met de bus, de fiets pakt naar school.

Verder geeft het ook even afleiding en zorgt het sporten ervoor dat je je hoofd even helemaal leeg kan maken. Wanneer er veel stress in het spel is, is yoga ook een hele goede sport om te ontspannen en even tot jezelf te komen. Zorg ervoor dat, ondanks dat je het druk hebt, je altijd even tijd in plant om lekker te bewegen, dat kan naar de sportschool zijn maar ook gewoon even lekker een rondje fietsen of lopen met de hond.

​Gezonde voeding

Veel studenten vergeten vaak te eten. Ze staan te laat op, hebben geen tijd voor ontbijt, en vertrekken naar school. ze hebben een paar uur les en voor je het weet is het pas middag wanneer ze voor het eerst iets eten. Dit is erg slecht voor je want voeding is net als sport het belangrijkste om geconcentreerd en fit te kunnen beginnen aan je dag. Het is belangrijk om regelmatig te eten, ongeveer om de 2 uur. Meestal eet je 3x op een dag grotere porties maar het is beter om 5 keer op een dag te eten en dan middelgrote porties, dit zorgt voor meer energie en je spijsvertering word er beter van. Naast regelmatig eten is het natuurlijk ook belangrijk wat je eet. Te veel vetten zorgen er namelijk voor dat je een beetje moe wordt.

Daarnaast moet je ook goed opletten met zoet, suikers uit bijvoorbeeld; snoepjes en frisdrank zorgen ervoor dat je bloedsuiker gaat schommelen. Wanneer je bloedsuiker te laag wordt krijgen je hersenen minder energie en hierdoor word je concentratie vermogen aangetast. Het beste wat je kan eten is natuurlijk groente, fruit en vis. Hieronder een paar goede voedingsmiddelen om fit en geconcentreerd te blijven.

​Zeevruchten/vis

De hersenen worden voor het grootste deel gevoed door jodium en dit is dan ook een voedingsstof die niet kan worden gemist in de hersenen. Veel hersenbeschadigingen komen voor door jodiumtekort. In zeevruchten bevind zich jodium en dit is dus ook belangrijk om te eten. Naast jodium is omega3 ook een belangrijke voedingsstof om gezond te blijven. deze voedingsstof bevind zich in vis. Omega3 bevorderd de aanmaak van nieuwe cellen en helpt tegen afbraak van hersencellen.

​Spinazie en aanverwante groenten

Deze groenten bevatten veel vitamine A,B,C en E. En daarnaast ook de mineralen; koper, zink en selenium. Voor boodschappen van de zenuwen naar de hersenen te sturen zijn dit erg belangrijke voedingstoffen en dus niet te missen in het lichaam.

​Denk aan je spanningsboog

Studenten zijn geneigd te laat te beginnen met leren en dan extra lang door te gaan. Dit is een van de slechtste dingen die je kan doen. Bij de meeste gezonde studenten is de concentratieboog ongeveer 3 kwartier. Dit houdt in dat je om de 3 kwartier eigenlijk een korte pauze moet houden voor een beter concentratie vermogen. zorg ervoor dat je om de 3 kwartier een korte pauze houdt van 10 minuutjes. Kijk even tv, pak iets kleins te eten of ga even 10 minuutjes bellen. Belangrijk is dat je dit ook toepast in hierboven eerder benoemt de planning. Neem genoeg rust!

​Een goede werkplek

Studenten gaan vaak beginnen met leren terwijl er veel te veel afleiding om hen heen is. Ze zetten hun telefoon niet uit en zetten op hun laptop veel social media open en zijn geneigd continu hierop te klikken. Wanneer je teveel prikkels om je heen hebt kan je je niet goed concentreren op één ding. Een belangrijk punt is dus ervoor te zorgen dat je bezig bent met één ding te gelijk in een rustgevende ruimte. Veel studenten vinden het moeilijk om hun telefoon weg te leggen omdat ze bang zijn iets te missen. Maar hierdoor ben je wel veel langer bezig met leren doordat je je niet goed kan concentreren op het gene waar je mee bezig bent. Zorg er dus voor dat je dingen weglegt die je kunnen afleiden. Zet je telefoon en social media een uurtje uit en focus je op datgene waar je mee bezig bent, je zal merken dat je dingen veel sneller opneemt en meer opneemt in een kortere tijd.

Daarnaast is rust in je hoofd erg fijn en dit helpt je ook beter concentreren op je werk. Een lege en opgeruimde werkplek zorgt voor meer concentratie en voor een betere focus. probeer dus losse papiertjes in laatjes te doen en niet teveel losse dingen om je heen te hebben. Vermijd ook lawaaierige ruimtes en probeer in een stille ruimte te gaan zitten. Wanneer dit thuis niet lukt is de bibliotheek altijd een goede optie om rustig te kunnen werken.

Ben je op zoek naar een toffe studenten bijbaan die echt past bij jou en jouw studie? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past! Bekijk op onze website onze actuele vacatures of schrijf jezelf in zodat jij altijd op de hoogte bent van onze nieuwe vacatures!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.