Is je studenten OV-geldig tijdens de kerstvakantie?

Publicatiedatum 7 december 2023
Wijzigingsdatum 8 december 2023

Naar mate de kerstvakantie dichterbij komt, vragen velen zich af of het Studenten OV blijft gelden. De geldigheid tijdens deze feestelijke periode varieert per OV-abonnementstype. Wil je weten of jouw OV actief blijft? 

Week studenten OV en kerst

Indien je een weekabonnement op je studenten OV hebt, geniet je normaal gesproken van kosteloos reizen doordeweeks met het openbaar vervoer. Tijdens de kerstvakantie behoud je deze reisvoordelen, waarbij je doordeweeks gratis kunt blijven reizen, net zoals je gewend bent. Er is echter een belangrijk aspect om rekening mee te houden tijdens de feestdagen in deze periode. Op Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag geldt er een aanpassing voor weekabonnementhouders: reizen op deze feestdagen is niet gratis. In plaats daarvan reis je met korting indien je een weekabonnement hebt. Op de feestdagen reis je op saldo met 40% korting in de trein, en 34% korting in bus/metro/tram/waterbus).

Weekend studenten OV en kerst

Indien je beschikt over een weekendabonnement op je studenten OV, geniet je normaal gesproken van gratis reizen gedurende de weekenden, en doordeweeks van kortingstarieven. Ook tijdens de kerstvakantie blijft de regel onveranderd: je reist met een weekendabonnement alleen in de weekenden gratis, conform de gebruikelijke routine. Echter, het weekendabonnement biedt een voordeel tijdens feestdagen, ook gedurende de schoolvakanties. Specifiek tijdens de kerstvakantie profiteer je van gratis reizen op Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag met je weekendabonnement

Aangepaste dienstregelingen tijdens feestdagen

Tijdens Eerste Kerstdag (woensdag 25 december) en Tweede Kerstdag (donderdag 26 december) geldt voor het openbaar vervoer doorgaans een zondagdienstregeling. Dit betekent dat de dienstregeling op deze dagen over het algemeen gelijk is aan die van een reguliere zondag.

Verdere Feestdagen en OV studentenreisproduct

Feestdagen brengen een andere reiservaring met je studentenreisproduct met zich mee. Met een weekabonnement reis je tijdens deze dagen met korting, niet gratis. Maar als geluk aan je zijde is en je een weekendabonnement hebt, dan reis je juist wél kosteloos op deze feestdagen.

Deze speciale reisregelingen gelden op

  • Nieuwjaardag
  • Eerste Paasdag
  • Tweede Paasdag
  • Koningsdag
  • Bevrijdingsdag
  • Hemelvaartsdag
  • Eerste Pinksterdag
  • Tweede Pinksterdag
  • Eerste Kerstdag
  • Tweede Kerstdag

Naast deze feestdagen hanteert DUO ook een aparte regeling tijdens de zomerperiode voor het studenten OV.

Week/weekend studenten OV wisselen

Een student heeft de mogelijkheid om zijn studentenreisproduct maximaal tweemaal per kalenderjaar om te zetten van een weekendabonnement naar een weekabonnement en vice versa. Belangrijk om te weten: deze omzetting is niet toegestaan binnen een tijdsbestek van twee maanden. Bovendien is het niet mogelijk om te wisselen tussen 1 mei en 25 augustus.

Uitzonderingen en actuele informatie tijdens feestdagen

Houd rekening met mogelijke uitzonderingen, afhankelijk van je studiejaar, opleiding of eventuele wijzigingen in de OV-voorwaarden. Raadpleeg altijd de meest recente en officiële informatie op de website van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) of bij studentenreisproduct.nl om zeker te zijn van de geldigheid van je OV tijdens de kerstvakantie.

Alternatieve reisopties

Indien je OV niet geldig is gedurende deze periode, zijn er vaak alternatieve reisopties beschikbaar, zoals kortingskaarten of speciale aanbiedingen van vervoerders tijdens de feestdagen.

Zoek jij nog een leuke bijbaan naast je studie? Solliciteer dan bij Recruit a Student. Check onze website voor onze vacatures en schrijf je in! Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op en voor je het weet heb jij je favoriete bijbaan gevonden!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.