Wat is een studentenreisproduct en wanneer heb je er recht op?

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 11 juli 2023

Je gaat binnenkort studeren en wil met het openbaar vervoer reizen. Nu heb je gehoord dat dit voor studenten gratis is maar is dat wel echt zo? En wat moet je doen om het studentenreisproduct te krijgen en wanneer mag je deze gebruiken? Je leest het in deze blog.

​Wat is een studentenreisproduct?

Het studentenreisproduct wordt ook wel een OV jaarkaart of studenten OV genoemd. Het is een abonnement dat je op je OV chipkaart kunt laten zetten.
Wanneer je het studentenreisproduct aanvraagt, kun je uit twee opties kiezen: een weekabonnement of een weekendabonnement. De keuze voor één van deze opties is afhankelijk van wanneer jij het meest met het openbaar vervoer reist. 

​Weekabonnement

Gebruik je het openbaar vervoer voornamelijk doordeweeks om van en naar school te reizen? Dan kies je het weekabonnement. Met een weekabonnement mag jij gratis reizen door heel Nederland reizen van maandagochtend 04:00 tot zaterdagochtend 04:00. Als je reist buiten deze periode krijg je korting tussen de 34 & 40%, afhankelijk van met welke vorm van openbaar vervoer jij reist. In de vakantieperiode (16 juli tot 16 augustus) en op feestdagen reis je ook altijd met korting.

​Weekendabonnement

Woon je dicht bij school en wil je liever in het weekend reizen met het openbaar vervoer? Kies dan het weekendabonnement. Echter werkt het weekendabonnement iets anders. Met het weekendabonnement reis je zaterdag en zondag de hele dag gratis, maandag tot 04.00 in de ochtend gratis en vrijdag vanaf 12:00 gratis. Echter reis je de rest van de tijd niet altijd met korting. Als jij op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag voor 9:00 reist, betaal je het volle tarief. Bij het weekendabonnement veranderen de regels niet in de vakantieperiode, maar reis je wel met korting op feestdagen.

​Wanneer heb je recht op een studentenreisproduct?

Iedere student die een voltijds opleiding doet op mbo, hbo of universitair niveau heeft recht op een studentenreisproduct. Ook mbo studenten die jonger dan 18 jaar zijn en nog geen recht hebben op studiefinanciering, hebben al wel recht op een studentenreisproduct. Ben jij één van deze jongere studenten, dan zal je het studentenreisproduct los moeten aanvragen. Wanneer je ouder bent dan 18 dan kan je jouw studentenreisproduct tegelijk met je studiefinanciering aanvragen.

Soms heeft een student alleen nog recht op een studentenreisproduct en geen recht meer op een basisbeurs. Het recht op het studentenreisproduct is namelijk 1 jaar langer dan het recht op een basisbeurs. 

Het kabinet verwacht dat de studieschuld voor studenten met invoeren van de basisbeurs minder hoog op loopt.

Het kabinet heeft besloten om de basisbeurs in het hoger onderwijs opnieuw in te voeren vanaf het studiejaar 2023-2024. Dit betekent dat alle studenten die volgend studiejaar (2022-2023) beginnen met hun studie vanaf hun tweede studiejaar kunnen profiteren van een basisbeurs, als ze aan de criteria voldoen.

​Hoe lang heb je recht op een studentenreisproduct?

Je hebt niet altijd onbeperkt recht op een studentenreisproduct, dit verschilt per opleidingsniveau:

Mbo niveau 1 of 2 - Op dit niveau heb je recht op een studentenreisproduct zolang je staat ingeschreven voor een opleiding op dit niveau.
Mbo 3 of 4 - Op dit niveau heb je 7 jaar recht op een studentenreisproduct.
Hbo en wo - Op dit niveau heb je 5 jaar recht op een studentenreisproduct. Net als bij mbo 3 en 4 zijn dit alle jaren dat je studeert. Kies jij er dus voor om van opleiding te switchen, dan loopt ook hier deze periode gewoon door. Wanneer je besluit om na een mbo opleiding te beginnen aan een hbo studie, dan begint er wel een nieuwe periode en heb jij nog steeds recht op 5 jaar. Ook bij doorstuderen na het afronden van je bachelor kun je een studentenreisproduct aanvragen voor een langere periode, afhankelijk van jouw master. 

​Wat zijn de gevolgen van gebruik maken van een studentenreisproduct?

Gratis reizen klinkt erg leuk, maar wat zijn de gevolgen van het aanvragen en gebruiken van een studentenreisproduct? Een studentenreisproduct is alleen echt gratis voor studenten die een studie op mbo 1 of 2 niveau doet.

Studeer je op mbo 3 of 4, hbo of wo niveau? Dan is het studentenreisproduct een gift. Een gift betekent dat je het alleen gratis krijgt als je jouw studie binnen 10 jaar afmaakt vanaf de eerste maand dat je het studentenreisproduct ontvangt.

Maar wat als je stopt met je opleiding en ook geen andere opleiding binnen 10 jaar afrond? Wat je dacht dat gratis was, verandert opeens in een lening die terugbetaalt moet worden. Gelukkig hoef je niet alle kosten van treinkaartjes die je normaal gesproken had gekocht terug te betalen. In plaats daarvan is de ov-lening opgebouwd met een vast bedrag per maand. In 2019 was dit bedrag €95,51 per maand. Dit totale bedrag wordt toegevoegd aan andere schulden die je misschien hebt zoals een studieschuld.

Ben jij nog niet helemaal zeker of jij je studie wel gaat afmaken en reis jij niet veel met het openbaar vervoer? Dan is het wellicht slimmer om geen studentenreisproduct aan te vragen en de keren dat je met het openbaar vervoer reist zelf te betalen.

​Werken tijdens je studie

Ben jij, nu jouw studentenleven gaat beginnen, op zoek naar een flexibele bijbaan? Studenten uitzendbureau Recruit a Student helpt je hier graag wij. Wij beschikken over een groot aanbod van vacatures waardoor je snel en gemakkelijk jouw ideale bijbaan kunt vinden. Je kunt jezelf ook inschrijven bij Recruit a Student. Wanneer je jezelf ingeschreven hebt, houden wij je op de hoogte van de nieuwste vacatures die aansluiten op jouw profiel.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.