Back to school: Tips om je voor te bereiden op het Nieuwe Schooljaar

Publicatiedatum 22 augustus 2023
Wijzigingsdatum 8 december 2023

Hey daar! Ik hoop dat je een geweldige zomer hebt gehad! Het is bijna tijd om gedag te zeggen tegen stranddagen en vakantieavonturen en hallo te zeggen tegen schoolbellen en klasgenoten. Voor sommigen van ons betekent dit niet alleen afscheid nemen van de zon, maar ook van die waardevolle werkervaring tijdens de vakantie. Dus, hoe breng je de herinneringen aan je vakantie en bijbaan naadloos in lijn met de start van het nieuwe schooljaar? Hier zijn een paar handige tips die je kunnen helpen:

Plan je Tijd

Een agenda kan je beste vriend worden. Het maakt niet uit of je een fysieke agenda zoals die van de HEMA of Action gebruikt of de digitale route neemt met apps zoals 'Structured', 'Google Agenda', of 'Stoic'. Zorg ervoor dat je belangrijke data zoals deadlines, verjaardagen en, laten we eerlijk zijn, de volgende vakantie, noteert. En begin dan met het opstellen van een overzichtelijke planning voor het hele schooljaar, inclusief examens, project deadlines en die broodnodige vrije dagen. Dit houdt je georganiseerd en vermindert stress.

Orde in de Chaos

Ruim je bureau op en organiseer je studiemateriaal. Zorg ervoor dat je al je benodigde schoolspullen, zoals pennen, notitieboeken, en rekenmachines, bij de hand hebt. Een opgeruimde en georganiseerde studieruimte kan je productiviteit aanzienlijk verbeteren.

Voordat je gaat beginnen met schoolspullen inslaan, is het handig om een lijstje te maken. Zet hier alles op wat je nodig hebt, zodat je dit kunt afstrepen als je het hebt gekocht. Zo weet je zeker dat je het nieuwe schooljaar goed voorbereid begint. Hieronder vind je een lijst van producten die handig zijn om aan te schaffen voor het volgende schooljaar:

 • Schooltas
 • Laptop
 • Laptophoes
 • Studieboeken
 • Agenda
 • Schriften of notitieblokken
 • Etui
 • Pennen
 • Markeerstiften
 • Rekenmachine
 • Gekleurde post-its
 • Koptelefoon

Terug in de Boeken

Voordat we ons onderdompelen in het nieuwe schoolmateriaal, is het slim om even terug te kijken naar wat we vorig jaar hebben geleerd. Dit helpt om de basis weer scherp te stellen en voorkomt verwarring aan het begin van het nieuwe semester.

Verbeter je Studievaardigheden

Studeren is een kunst op zich. Probeer verschillende studiemethoden, zoals samenvatten, flashcards maken of studieroosters opstellen. Het beheersen van handige studievaardigheden kan je helpen om de stof beter te begrijpen en te onthouden.

Studieplaylist voor de Win

Zet je al favoriete nummers in een playlist. En misschien juist ook wel die heerlijke zomerse hitjes. Zo blijf je nog even in de stemming. Maak een perfecte playlist voor op de fiets of voor in het OV als je naar de uni of hogeschool reist. 

Wat ook echt super chill is, om een lo-fi beats playlist te maken voor tijdens het studeren. Deze muziek heeft een rustige beat en is fantastisch om geconcentreerd mee te leren. 

Houd je aan een Studieroutine

Een vast studieritme kan je helpen om je tijd effectief te benutten. Kies een vaste tijd en plek om te studeren en probeer je eraan te houden. Dit maakt het makkelijker om afleiding te vermijden.

Check je Vervoer

Of je nu op de fiets stapt of met het openbaar vervoer reist, zorg ervoor dat je vervoersmiddel in goede staat is. Niets is vervelender dan op de eerste schooldag te laat komen vanwege een lekke band. En als je met het openbaar vervoer gaat, zorg dan dat je ov-chipkaart opgeladen is.

Maak je Kamer Schoon

In de zomervakantie hoopt rommel zich vaak op op je bureau en kan je kamer behoorlijk chaotisch worden. Met het nieuwe schooljaar in het verschiet, is het tijd om orde te scheppen. Een opgeruimde omgeving zorgt vaak voor een heldere geest. Begin met het wegwerken van de rommel en organiseer je spullen, zoals boeken in de kast en pennen in je etui. Daarna, geef alles een goede schoonmaakbeurt, inclusief stofzuigen en eventueel dweilen.

Gezondheid en Slaap

Last but not least, zorg goed voor jezelf. Eet gezond, blijf actief en zorg voor voldoende slaap. Tijdens de vakantie slaap je vaak laat en ontwaak je laat, wat het moeilijk maakt om 's ochtends vroeg op te staan wanneer school begint. Om je slaaproutine aan te passen, ga geleidelijk eerder naar bed, vermijd overdag slapen, creëer een donkere slaapomgeving, beperk schermgebruik voor het slapengaan, en matig suiker, koffie en energiedranken. Je kunt ervoor kiezen om in één keer vier uur eerder op te staan of geleidelijk je wekker vroeger te zetten over meerdere dagen. Gebruik een luid alarm en plaats het ver weg van je bed. Eenmaal wakker, blijf op en ga niet terug slapen. Slaap is essentieel voor concentratie, leren, humeur en groei.

Het nieuwe schooljaar kan een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereiding en inzet kun je succesvol zijn. Gebruik deze tips om jezelf een voorsprong te geven en een productief en bevredigend academisch jaar te hebben. Veel succes!

Wil je meer van dit soort blogs lezen? Check dan vooral deze site voor meer handige tips en tricks voor studenten. Zoek jij nog een leuke bijbaan in jouw omgeving? Bekijk dan vooral de vacatures pagina op de site. 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.