Waarom er veel vraag is naar vrouwen in de techniek

Publicatiedatum 20 september 2022
Wijzigingsdatum 28 december 2022

Er is een stijgende vraag naar vrouwen die aan de slag gaan in de technische sector. Ben je benieuwd waarom? Je leest het hier!

Veel Nederlandse meisjes verliezen al op vroege leeftijd hun interesse in techniek of ICT. Dit vinden veel mensen in de technische branche jammer. Zij zouden graag meer vrouwen in dienst hebben. Maar hoe komt het dat meisjes maar weinig interesse hebben in techniek? En waarom is het belangrijk dat er meer vrouwen aan het werk gaan in de techniek? Dat lees je in deze blog.

​Waarom hebben meisjes minder interesse in de techniek?

Microsoft wilde graag weten waarom meisjes minder interesse hebben in wetenschap, technologie, techniek en wiskunde. Om deze reden hebben zij hier in twaalf verschillende landen onderzoek naar gedaan. Uit dit onderzoek bleek dat meisjes hun interesse in techniek verliezen omdat zij vaak geen rolmodel hebben op dit gebied. Nederlandse ouders spreken bijvoorbeeld relatief weinig over techniek met hun dochters en daarnaast zijn er ook maar weinig vrouwelijke docenten die technische vakken geven.

​Techniek is voor jongens

Volgens het onderzoek zijn meisjes gemiddeld vanaf elf jarige leeftijd enthousiast over techniek. Maar al snel daarna denken meisjes dat techniek meer iets is voor jongens. Daarbij denken meisjes vaak dat werken in deze branche saai, moeilijk en niet relevant is.

​Vrouwen in de techniek

Volgens veel mensen zijn vrouwen in de techniek onmisbaar. Vrouwen hebben namelijk vele voordelen voor een technisch bedrijf. Zij brengen namelijk andere ervaringen en perspectieven met zich mee. Wanneer er vrouwen aan een team worden toegevoegd zorgt dit vaak voor betere werkomstandigheden en een betere sfeer op de werkvloer.

Teams met mannen én vrouwen functioneren over het algemeen gewoon beter. Dit komt doordat de kwaliteiten van beide geslachten gecombineerd kunnen worden. Teams met zowel mannen als vrouwen zijn vaak creatiever, innovatiever en de besluitvorming gaat ook vaak beter.

Ook zorgen vrouwen binnen een team voor diversiteit. Zo kijken vrouwen bijvoorbeeld anders tegen bepaalde dingen aan. Daarnaast werken vrouwen vaak secuurder en kunnen zij beter multitasken. Dit zijn allemaal redenen waarom ze in de technische branche staan te springen om meer vrouwen.
Techniek is ook geschikt voor vrouwen
Voor veel vrouwen is het zware fysieke werk een reden om niet in de techniek te gaan werken. Maar door de digitalisering en robotisering komen er ook steeds meer banen vrij in de techniek die geschikt zijn voor vrouwen. Hierdoor wordt het steeds aantrekkelijker voor vrouwen om in de techniek te gaan werken.

​Veel vraag naar technici

Op dit moment is er heel veel vraag naar technici en die vraag zal alleen maar toe gaan nemen. Deze vraag kan niet alleen opgevuld worden met mannen, er zijn gewoon meer vrouwen nodig. Dus ben jij op zoek naar een studenten (bij)baan en heb jij interesse in techniek? Studentenuitzendbureau Recruit a Student heeft verschillende vacatures open staan en misschien kun jij hierdoor binnenkort wel aan de slag in de techniek!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.