Hoe kun je de werksfeer bevorderen?

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 7 maart 2023

Werken is meer dan alleen maar geld verdienen. Daarom is het belangrijk dat er een positieve werksfeer heerst binnen het bedrijf waar je werkzaam bent. In deze blog lees je hoe je het de werksfeer kunt bevorderen.

Werk is tegenwoordig zoveel meer dan alleen brood op de plank krijgen. Het bevordert de ontwikkeling, je maakt plezier en soms maak je zelfs vriendschappen. Een positieve werksfeer is erg belangrijk voor werkend Nederland. Het is niet alleen bepalend voor het humeur van alle werknemers.

Een goede werksfeer draagt bij aan de productiviteit. De manier waarop werknemers met elkaar omgaan is sterk bepalend voor de werksfeer, maar ook de werkgever kan de werksfeer bevorderen. Slechts tien procent is bereid om een goede sfeer op het werk in te ruilen voor meer loon. Het is dus tijd om hier meer aandacht aan te besteden. ​ ​ Als je wilt weten wat je kunt doen om de werksfeer een opkikker te geven, dan zal je eerst achter de oorzaak moeten komen van de negatieve werksfeer. De belangrijkste oorzaken van een negatieve werksfeer zijn:​ ​   

(Te) hoge werkdruk 

 • Twijfel aan het management
 • Onzekerheid over de toekomst
 • Niet genoeg uitdaging
 • Te weinig waardering

  Wat kan je doen als werkgever om de werksfeer te bevorderen voor jou en jouw personeel? Hieronder staan acht manieren om de werksfeer te bevorderen.

  Bouw vertrouwen op

  Vertrouwen is de basis van een goede relatie. Dit geldt voor elke relatie, dus ook tussen werknemer en werkgever. Het vertrouwen wordt vergroot wanneer je discreet naar je personeel bent. Hierdoor vinden ze je sympathiek en zullen zij zich prettig voelen op de werkvloer. Door het vertrouwen te schenden zal de mening over jou veranderen en dit zal negatief zijn voor de werksfeer.

  Vertrouw je personeel

  Vertrouwen moet van twee kanten komen. Daarom is het belangrijk dat jij jouw personeel ook vertrouwt. Door je personeel verantwoordelijkheden, zelfstandigheid en inspraak te geven in bepaalde zaken zal de positieve werksfeer toenemen. Mensen voelen zichzelf dan speciaal en dat vinden ze leuk. Dit zal de sfeer bevorderen. Daarnaast is het wel belangrijk dat je deze verantwoordelijkheden, zelfstandigheden en inspraak zo goed mogelijk probeert te verdelen onder het personeel. Je wilt namelijk geen jaloezie creëren op de werkvloer want hierdoor kan de sfeer op de werkvloer zo omslaan.

  Leg de lat hoog

  Mensen vinden het fijn om het uiterste uit zichzelf te halen. Wanneer ze succes behalen voelen ze zich erg voldaan. Wanneer een werknemer resultaten heeft geboekt zijn ze bereid harder te werken om vaker een succes te behalen. Dit kan een voorbeeld zijn voor de rest van het personeel en lijdt naar meer productiviteit. Daarnaast zorgt een team dat zich goed voelt door de successen die ze behalen voor een positieve sfeer op de werkvloer.

  Waardering

  Wanneer er successen worden behaald is het belangrijk om te laten weten dat jij als werkgever daar blij mee bent. Er is niets leukers dan een werkgever die tegen je zegt dat je lekker bezig bent. Geef jouw personeel waardering. Dit hoeven geen cadeaus te zijn met een grote waarde of een dikke bonus. Een schouderklopje met een persoonlijk bedankje werkt vaak al goed genoeg. Werknemers vinden het fijn dat hun werkzaamheden opgemerkt worden door ‘de baas’. Hierdoor weten ze waar ze het allemaal voor doen en zijn ze gelukkiger met hun baan.

  Wees open en eerlijk

  Mensen vinden het fijn wanneer je open en eerlijk bent. Doordat je zelf laat zien wie je bent, of vertelt als er iets aan de hand is, vinden mensen je makkelijker benaderbaar. Ze kunnen je peilen en hierdoor ben je beter te vertrouwen. Daarnaast zal jouw personeel ook eerder bij je aankloppen als er iets aan de hand is. Wanneer ze dat doen kan je het eventuele probleem oplossen voordat het uit de hand loopt. Hierdoor kan het probleem de sfeer op de werkvloer niet aantasten, en zal de werksfeer bevorderen.

  Betrokkenheid

  Het is belangrijk dat werknemers weten wat er speelt op het werk. Je kan zorgen voor momenten dat deze zaken besproken worden. Zo is iedereen op de hoogte en staat niemand voor verrassingen. Tijdens deze momenten kunnen werknemers onderling ook met elkaar sparren over bepaalde zaken. Soms kan een ander paar ogen jou helpen om andere inzichten te krijgen. Mensen vinden het fijn om anderen te helpen en bij anderen hulp te kunnen vragen. Elkaar een handje helpen is zeer bevorderlijk voor de positieve werksfeer.

  Ontwikkeling

  Zorg dat je personeel voldoende uitdaging heeft in de dagelijkse werkzaamheden. Wanneer dit niet het geval is kan het zijn dat een werkgever zich gaat vervelen. Door verveling en geen uitdaging zal hij zich niet fijn voelen op de werkvloer en dus zal er een negatieve sfeer hangen. Dit kan je voorkomen door het personeel trainingen, workshops en/of cursussen te laten volgen.

  Daarnaast kan je ze ook de kans geven zich om te laten scholen. Wanneer je hier niet de resources voor hebt zijn er ook andere manieren om je personeel meer uitdaging te geven. Laat ze deelnemen aan netwerkborrels. Dit is ten eerste erg goed voor de contacten en daarnaast kunnen ze dingen opsteken van de leden van deze netwerkgroepen. Daarnaast is het nog gezellig ook en zorgt dit voor bevordering van de werksfeer.

  Zorg voor teambuilding activiteiten

  De relaties tussen collega’s op het werk is een van de belangrijkste factoren om de positieve werksfeer te bevorderen. Daarom is het belangrijk dat je er als werkgever voor zorgt dat er soms ook tijd is om elkaar te leren kennen buiten het werk. Hierdoor worden de banden sterker en zal de werksfeer bevorderen. Je kan dan denken aan een vrijdagmiddagborrel op kantoor, een jaarlijks teambuilding uitje, een etentje voor het personeel etc.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.