Wat zijn jouw rechten als huurder van een studentenkamer?

Publicatiedatum 12 september 2022
Wijzigingsdatum 17 januari 2024

Je gaat beginnen met een studie in een nieuwe stad. Dit betekent ook dat je op jezelf gaat wonen in een studentenkamer. In deze blog leggen wij jou uit wat je rechten zijn als huurder, waar je op moet letten voordat je jouw huurcontract tekent en wat er wel of niet in een contract mag staan.

​Wanneer ben jij officieel huurder?

Wat moet je doen voordat je officieel de huurder van de kamer bent? Regel ten eerste dat jij een huurcontract hebt. Controleer altijd of dit contract klopt met de regels die in het huurrecht staan. Mocht jij er later achter komen dat de verhuurder jou een contract heeft laten tekenen die tegen het huurrecht in gaat, dan wordt het deel van het contract dat tegen het huurrecht in gaat in de meeste gevallen ongeldig verklaard. De rest van het contract zal wel gewoon geldig blijven.

Na het tekenen van een contract ben jij officieel de huurder van de kamer. Vervolgens moet jij de verhuizing regelen bij de gemeente waar je nu gaat wonen. Je bent altijd wettelijk verplicht om bekend te maken bij de Nederlandse regering waar je woont.

Regel vervolgens je verzekeringen. Als huurder ben je vaak verantwoordelijk voor je eigen inboedel, zorg daarom dat je een inboedelverzekering hebt. Veel verzekeraars bieden goedkope verzekeringen aan, specifiek voor studenten en studentenkamers.

​Wat mag er wel en niet in een huurcontract staan?

Volgens het huurrecht is er een standaardcontract waar veel regels in vaststaan. Verhuurders zullen altijd proberen deze regels naar hun hand te draaien. Weet dat in veel gevallen hier het huurrecht dwingend of semi dwingend is als wat beschreven is nadelig is voor de huurder. 

Waar moet je op letten voordat je een huurcontract tekent en wat zijn jouw rechten als huurder?

Huurprijs

Een kale huurprijs staat altijd wettelijk vast. Via een puntensysteem kan je checken wat de kale huurprijs is die een verhuurder maximaal mag vragen. Vaak zal jouw huisbaas jou een all-in huurprijs bieden. Hierbij zullen kosten als gas, water, elektriciteit en bijvoorbeeld internet zitten, dit zijn servicekosten. Je mag jouw huisbaas vragen deze kosten te verantwoorden. Als hieruit blijkt dat jij teveel hebt betaald, heb je recht op teruggave van het bedrag dat jij te veel betaald hebt.

Contractduur

Voor een kamer mag jij als huurder maximaal vijf jaar lang een tijdelijk huurcontract krijgen. Als jouw huisbaas vervolgens niet tijdig aangeeft dat jouw contract verloopt, zal dit contract automatisch een contract voor onbepaalde tijd worden. Huur jij een hele zelfstandige woning, dan mag een verhuurder maar een tijdelijk huurcontract van twee jaar aanbieden.

Extra kosten

Vaak vragen verhuurders een hoop extra kosten. Maar wat zijn de extra kosten die een huurder wettelijk gezien mag vragen?

Een borgsom mag gevraagd worden. Dit is vaak een garantie voor de verhuurder dat hij kosten die jij maakt aan de woning of als jij de huur niet meer betaalt, hij iets heeft om op terug te vallen.

De eventuele overnamekosten gaan naar de vorige huurder. Als hij/zij meubels laat staan in de kamer, kan hij/zij vragen of jij deze wilt overnemen.

Administratieve kosten is een post waar je goed op moet letten. Deze kosten mogen gemaakt worden zolang ze redelijk zijn. Bijvoorbeeld €15, - voor het opstellen van het contract is toegestaan. Is dit een extreem hoog bedrag, dan kan je hier tegenin gaan.

Bemiddelingskosten mogen niet zomaar gevraagd worden. Ook sleutelgeld mag niet worden gevraagd. Sommige verhuurders zullen de borgsom sleutelgeld noemen. Dit is toegestaan wanneer je het bedrag terug krijgt als je de sleutel weer inlevert als het huurcontract eindigt. Geld vragen voor het overhandigen van de sleutels is echter niet toegestaan.

Onderhoud

De kosten voor klein onderhoud zijn bijna altijd voor jou als huurder, behalve als er in het contract is opgenomen dat de verhuurder dit voor zijn rekening neemt.

Maar wat is klein onderhoud? Een vuistregel voor wat klein onderhoud is dat het aan de binnenkant van de woning is en dat het slijtage is die ontstaan is door bewoning van de kamer. Denk hierbij aan het verven van de kamer of een lekkende kraan.

De kosten voor groot onderhoud zijn altijd voor de verhuurder. Dit gaat vaak om grote reparaties aan bijvoorbeeld het dak of de centrale verwarming. Zolang dit onderhoud niet veroorzaakt is door jou als huurder, zal de verhuurder hier voor opdraaien. 

Het betreden van jouw kamer

Een verhuurder mag niet zonder toestemming jouw kamer betreden. De uitzondering hierop is voor onderhoud, maar ook in dit geval zal de verhuurder jou hiervan op de hoogte moeten stellen.

Opzegtermijn

Voor jou als huurder mag een opzegtermijn tussen de 1 en 3 maanden worden vastgesteld. Voor de verhuurder is dit 3 maanden met een extra maand per jaar dat jij in de kamer gewoond hebt met een maximum van 6 maanden met een geldige reden.

Er zijn 7 geldige redenen voor een verhuurder om het huurcontract op te zeggen:

○    Jij bent een slechte huurder. Dit kan betekenen dat je huur niet op tijd betaald, schade maakt aan de woning of veel overlast veroorzaakt.

○    Dringend nodig voor eigen gebruik. Als de verhuurder door omstandigheden niet langer een woning heeft, kan hij via de rechter dit als reden geven om het huurcontract op te zeggen.

○    Je weigert een redelijk aanbod. Bij veranderingen aan de woning door bijvoorbeeld een verbouwing heeft de verhuurder het recht om jou een nieuw contract aan te bieden. Hier hoef jij niet mee akkoord te gaan, maar als de rechter vervolgens beslist dat dit een redelijk aanbod was, heeft de verhuurder het recht jouw contract te ontbinden.

○    Wijziging van het bestemmingsplan. Als jij in een pand woont dat niet bestemd is als huurwoning of een nieuwe bestemming heeft gekregen, dan kan jouw huurcontract worden opgezegd.

○    Hospita. Heb jij een hospita kamer, dan kan de hospita binnen de eerste 9 maanden beslissen dat jij niet in het huis past. Jij hebt dan nog wel 3 maanden opzegtermijn waarin jij in de woning mag blijven wonen.

○    Campuscontract, een campuscontract kan geldig zijn op kamers die alleen bestemd zijn voor studenten. Als jij niet langer studeert kan het huurcontract opgezegd worden.

○    Contract loopt af.

​Geld verdienen om je huur te betalen!

Heb je er voor gekozen om op kamers te gaan wonen en heb je alles goed geregeld met jouw huisbaas? Dan is het tijd voor een flexibele studentenbaan! Studenten uitzendbureau Recruit a Student biedt veel flexibel werk aan en helpt jou graag met het vinden van jouw ideale (bij)baan. Bekijk hier de vacatures en solliciteer direct op een functie die jou aanspreekt. Of schrijf jezelf in bij Recruit a Student zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste vacatures die aansluiten op jouw profiel.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.