De beste plek om een baan te vinden

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Ben je een student die een bijbaan zoekt of net afgestudeerd en op zoek naar een startersfunctie? Een baan vinden is voor veel mensen lastig. In deze blog geven je tips voor de beste plekken om te gaan zoeken naar een baan.

Eigen Netwerk

Elk jaar komen er nieuwe online platformen uit en andere manieren waarop de technologie een baan vinden makkelijker maakt. Toch blijft een baan te vinden via je eigen netwerk waarschijnlijk altijd een van de beste blijven. Via je netwerk heb je altijd al een ingang bij het bedrijf. Met een baan vinden via je eigen netwerk zijn er minder variabelen waardoor dit nog steeds voor veel mensen de voorkeur krijgt

Social media

Social media kan op twee manieren gebruikt worden om een baan te vinden. Ten eerste is je social media profiel een verlenging van je eigen netwerk. Via je social media profielen kan je nieuws delen en lezen van mensen in je netwerk die je niet dagelijks spreekt. Op LinkedIn delen mensen veel over de veranderingen in hun zakelijke leven en over opening binnen hun bedrijf. Daarom is LinkedIn een zeer goed social media platform om je professionele netwerk te onderhouden. Net als met je directe netwerk is het makkelijker om iemand in je social media netwerk te benaderen dan direct naar het bedrijf te moeten stappen. Een baan vinden op deze manier een baan vinden heeft daarom ook vergelijkbare voordelen als je persoonlijke netwerk gebruiken.

Social media netwerken kunnen jou echter op nog een manier helpen een baan te vinden. Platformen als Facebook en LinkedIn hebben ook een vacature functie. Bedrijven kunnen vacatures in jouw regio plaatsen en jij kunt ze vervolgens vinden via de vacature functie. Via LinkedIn heeft dit ook het voordeel dat je direct met je pagina kan reageren waardoor je jouw online CV direct meestuurt.

Open sollicitaties​

Is er een bedrijf dat je heel gaaf vindt en waar je erg graag wilt werken, maar is er geen open vacature? Doe dan een open sollicitatie. Bereid jezelf extra goed voor zodat je gemotiveerd kunt vertellen waarom je graag bij het bedrijf aan de slag zou willen. Bel vervolgens eerst naar het bedrijf. Probeer uit te binden of er iemand is van HR die je kunt bereiken of vraag bij het bedrijf zelf wie je het beste kunt aanspreken hiervoor. Schrijf vervolgens een goede motivatiebrief en zorg dat jij een up-to-date cv meestuurt. Er zijn veel bedrijven die niet elke vacature direct online zetten en verspreiden, maar eerst intern opvullen. Via een open sollicitatie laat jij zien dat jij ook een kandidaat kan zijn voor deze vacatures en zorg je dat een bedrijf jou op de radar heeft.

Jobboards​

Jobboard oftewel vacaturesites hebben een groot aanbod aan vacatures. Ideaal als je graag een ruime keuze wilt hebben en graag op veel verschillende soorten werk wilt reageren. Deze pagina’s worden vaak ook gebruikt door recruiters en andere werk aanbieders om nieuwe kandidaten te vinden. Het is daarom vaak waardevol om ook een profiel aan te maken. Zo kunnen mensen die jouw profiel zoeken jou sneller en beter vinden. Een erg goede optie als je open staat voor verandering, maar er nog niet direct zelf naar op zoek bent.

Google​

Weet je niet goed bij welk jobboard je moet beginnen te zoeken? Google verbind ze allemaal binnen zijn zoekresultaten. Als jij zoekt naar een bepaalde functie dan kan Google jou helpen met het afwegen van je opties. Google naar een functie als Online marketeer en je krijgt gelijk een overzicht van jobboards die deze vacatures voor deze functie hebben.

Daarnaast heeft Google ook zijn eigen jobboard gelanceerd met Google for jobs. Google verzameld hier van alle vacatures van alle pagina’s die zij indexeren. Veel grote jobboards hebben hun best gedaan om hun pagina’s te optimaliseren naar Google for jobs. Kortom Google for Jobs is waarschijnlijk het meest complete overzicht van de vacatures in jouw regio. Om gevonden te worden door recruiters is het nog steeds een goed idee om een profiel aan te maken op de jobboards die naar jouw idee vacatures hebben die bij jou passen.

Uitzendbureaus​

Weet je eigenlijk niet zo goed wat je wilt en ben je niet iemand die zelf graag tientallen bedrijven benadert? Dan kan jezelf inschrijven bij een uitzendbureau de uitkomst zijn. Je hebt een sollicitatie bij het uitzendbureau waar je bespreekt waar je naar op zoek bent. Zij gaan jou vervolgens voorstellen bij de bedrijven waar ze mee samenwerken. Contracten via uitzendbureaus zijn erg flexibel. Merk je dat er na een paar weken werken geen klik is bij het bedrijf waar je geplaatst bent? Het uitzendbureau kan jou vaak zo goed als direct bij een andere opdrachtgever plaatsen. Je hoeft niet eerst een opzegtermijn van een maand uit te zitten.

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om bij meerdere bedrijven te werken zonder dat dit belasting technische problemen oplevert. Normaal zorgt een tweede baan er voor dat je bij een van de twee banen geen loonheffingskorting kan krijgen. Via een uitzendbureau is dit geen probleem. Je werkt wel voor twee bedrijven maar het uitzendbureau is voor beide jouw werkgever. Bij Recruit a Student zorgt dit ervoor dat wij veel flexibele losse klussen kunnen aanbieden. Zo kan je als student een vaste studiegerelateerde bijbaan hebben tijdens de weken dat je colleges hebt. Vervolgens kan je allerlei losse klussen doen in je vakanties om nog eens lekker extra bij te verdienen.

Conclusie​

De beste manier om een baan te vinden blijft nog steeds via je eigen netwerk. Social media heeft ervoor gezorgd dat dit netwerk groter kan worden. Zo zorgt LinkedIn er voor dat je ook met oud klasgenoten en collega’s in contact kan blijven. Heb je geen ingang bij een bedrijf, maar wil je er wel graag aan de slag ga dan voor een open sollicitatie.

Toch is het ook goed om eens buiten je netwerk te kijken zeker als je iets helemaal anders en nieuw zoekt. In dit geval is het een goed idee om eerst te gaan verkennen op Google. Via Google for Jobs kom je een groot aantal jobboards en uitzendbureaus tegen die vacatures hebben die relevant zijn voor jou. Maak vervolgens een profiel aan bij de jobboards of uitzendbureaus die jou het meest interesseren. Welke optie voor jou het beste is blijft afhankelijk van waar je naar op zoek bent en wie jij bent als persoon. Ben je iemand die graag veel opties heeft dat zijn jobboards ideaal voor jou. Houd jij er niet van om bedrijven persoonlijk te moeten benaderen dan kan een uitzendbureau jou hierbij helpen. Schrijf je in bij een uitzendbureau als Recruit a Student om direct geholpen te worden!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.