Dit zijn jouw verplichte vrije dagen in 2023

Publicatiedatum 9 december 2022
Wijzigingsdatum 28 december 2022

Het is alweer december en de feestdagen komen steeds dichterbij. Natuurlijk wil jij ook op vakantie, en even een ‘break’ van je bijbaantje om je welverdiende geld uit te geven. Bij veel baantjes heb je maar een maximaal aantal vakantie dagen die je kunt opnemen. Dit verschilt per branche en per baantje dus zal je dit bij je baas moeten navragen. Maar wat zijn jouw feestdagen en vrije dagen van 2023? Om verwarring te kunnen voorkomen, lees je alles over je vrije feestdagen in deze blog.

Acht officiële feestdagen

In 2023 zijn er acht officiële feestdagen, dit is vergeleken met andere landen in Europa een heel stuk minder. Veel van deze acht feestdagen bevinden zich rond de maanden april en mei. Twee van deze acht feestdagen zijn ook nog eens nationale feestdagen: 27 april hebben we Koningsdag en op 5 mei hebben we Bevrijdingsdag. Veel Nederlanders hebben vrij op Koningsdag, voor Bevrijdingsdag ligt het aan het bedrijf of zij hun werknemers vrij geven, en is dit zeker niet vanzelfsprekend.

Helaas voor de meeste Nederlanders, betekenen niet alle acht van deze feestdagen dat we lekker onderuit op de bank kunnen chillen. We zullen toch echt aan de bak moeten, zelfs op de Dag van de Arbeid. Veel van de vrije dagen worden gevierd rondom het christendom. Denk aan Pasen, Pinksteren en Kerstmis. Belangrijke islamitische feestdagen die in Nederland worden gevierd zijn Suikerfeest, Ramadan en Offerfeest.

Deze feestdagen horen vooral onder de bijzondere feestdagen, dat zijn feestdagen die niet wettelijk erkent zijn, en je dus hoogstwaarschijnlijk geen vrij van krijgt. Denk hier maar aan carnaval, dierendag, Vaderdag, Moederdag. Carnaval is een goed voorbeeld van een feestdag dat in een bepaald regio of gebied van een land word gevierd. In Noord-Brabant is een ander voorbeeld Driekoningen, maar denk ook aan het Leids Ontzet en het Alkmaars ontzet.

Goede vrijdag en Bevrijdingsdag

Veel verwarring ontstaat bij Goede vrijdag en Bevrijdingsdag, dit zijn beide officiële feestdagen, maar het zijn geen officiële vrije dagen. Voor jou betekent dit dat jouw werkgever zelf bepaald of de werknemers die dag vrij krijgen of niet. Als je het niet zeker weet, kun je in je cao of contract bij de secundaire arbeidsvoorwaarden nakijken. Voor Bevrijdingsdag geld het dat in de meeste cao’s staat dat 5 mei een vrije dag is in de lustrumjaren. De eerst volgende keer is dus daarom weer in 2025.

Hier een overzicht van de feestdagen 2023 in Nederland

Nieuwjaarsdag: zondag 1 januari 2023

Goede vrijdag: vrijdag 7 april 2023

1e paasdag: zondag 9 april 2023

2e paasdag: maandag 10 april2023

Koningsdag: donderdag 27 april 2023

Bevrijdingsdag: vrijdag 5 mei 2023

Hemelvaartsdag: donderdag 18 mei 2023

1e Pinksterdag: zondag 28 mei 2023

2e Pinksterdag: maandag 29 mei 2023

1e kerstdag: maandag 25 december 2023

2e kerstdag: dinsdag 26 december 2023

Oudejaarsdag: zondag 31 december 2023

Valt een feestdag op een dag waarop je normaal vrij bent, bijvoorbeeld in het weekend of een vaste vrije dag? Helaas krijg je dan geen extra vrije dag als compensatie.

Hierboven las je alles over de feestdagen en vrije dagen van 2023. Het allerleukste is natuurlijk om op deze dagen lekker te genieten met je vrienden en familie. Om leuke dingen te doen, heb je hiervoor natuurlijk geld nodig. Heb je (nog) geen leuk bijbaantje? Recruit a Student is een specialist in het vinden van leuke bijbanen die ook nog eens relevant zijn voor jouw studie. Schrijf je snel in en laat onze accountmanager weten waar jouw interesses liggen zodat ze ook voor jou de perfecte bijbaan kunnen vinden!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.