Hoe verdien je geld met je hobby?

Publicatiedatum 20 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

We kennen het allemaal wel, activiteiten die je in je vrije tijd doet omdat je het leuk vindt. Vaak levert het niks meer op dan een hoop plezier, wat natuurlijk ook het belangrijkste is. Maar hoe mooi is het, wanneer je van je hobby je ‘werk’ kan maken?

Tegenwoordig is alles mogelijk. Jongens bijvoorbeeld, willen van kleins af aan profvoetballer worden, echter is dit niet voor iedereen weggelegd omdat niet iedereen over het nodige talent beschikt. Daarnaast is talent niet het belangrijkste, het draait vooral om hard werken.

Ieder persoon heeft een wel een of meerdere eigenschappen waar hij goed in is, en ieder persoon heeft ook een hobby die hij/zij met plezier beoefent. Tegenwoordig kun je met de gekste hobby’s je geld verdienen. Via sociale media en platformen als Youtube, Google etc. kun je tegenwoordig steenrijk worden.

Het internet blijft maar doorgroeien daardoor wordt het steeds aantrekkelijker om je verdiensten eruit te halen. Hieronder volgen een aantal voorbeelden om geld uit je hobby te halen:

Geld verdienen via een weblog

Start een weblog over je hobby/interesse en houdt dit wekelijks bij. Deel het met je vrienden via allerlei sociale media kanalen. Zo wordt je weblog bekender en gaan andere personen die dezelfde interesses/hobby’s hebben als jij het lezen. Voorbeeld : je houdt van sporten en je schrijft dagelijks een weblog erover, dan trek je vanzelf bezoekers die het willen lezen. Een deel van de bezoekers blijft jou volgen omdat ze het interessant vinden om je blog te lezen. Wanneer je een wat grotere ‘fanbase’ hebt, kun je gaan adverteren op je blogpagina. Je zult er al snel achter komen dat je door bedrijven benaderd wordt die graag op jou pagina adverteren.

Geld verdienen via sociale media

Het posten van filmpjes op het sociale media. Heb je een hobby en ben je er goed in, of is het vermakend voor anderen om ernaar te kijken? Dan raad ik je aan om het te filmen en op het internet te zetten. Mensen met dezelfde interesse vinden het leuk om naar je filmpjes te kijken. Tegenwoordig zijn er mensen die hun hele leven filmen (vloggen) en daarmee veel geld verdienen. Er zijn ook mensen die zichzelf filmen terwijl ze een game aan het spelen zijn, tijdens het spelen vertellen ze tips en tricks over de game. Laatste jaren is dat enorm populair. Nog een ander voorbeeld is het geven van online danslessen. Ben je goed in dansen? Maak dan bijvoorbeeld een instructiefilm over een bepaalde dans. Doe iets wat je leuk vindt. Wanneer je eenmaal beschikt over een populair kanaal op bijvoorbeeld Youtube, kun je via dat kanaal gaan adverteren. Zo kun je bijvoorbeeld advertenties afspelen voordat de video begint. Een soort bioscoop achtig idee. Dat niet alleen, Youtube is ook bereid om per aantal ‘viewers’ geld uit te keren. Dus hoe meer kijkers, hoe meer opbrengsten! (www.winst.nl)

Geld verdienen via een webshop

Een andere manier om geld te verdienen met je hobby/interesse is eigen webshop. Niet zomaar een webshop natuurlijk, maar een webshop waarbij je producten verkoopt die je interesseren. Hierdoor krijg je bezoekers op je website met dezelfde interesse. Dit maakt niet alleen het verkopen een stuk makkelijker, maar ook het klantcontact verloopt makkelijker.

De 3 voorbeelden hierboven willen je niet gelijk garantie tot succes geven. Er zijn nog duizenden andere manieren om geld te verdienen met je hobby.

De volgende tips kun je gebruiken om je doel te bereiken :

  • Zorg dat je de hele dag met je hobby bezig bent. Je zal erachter komen dat er ook minder leuke activiteiten tussen zitten, maar die zijn prima vol te houden wanneer je vaak bezig bent met hetgeen dat je leuk vindt.
  • Het is niet altijd even gemakkelijk om van je hobby je werk te maken. In het begin zal je je meer op de naamsbekendheid moeten focussen in plaats van klanten/opdrachtgevers binnen te halen.
  • Sta stil bij het succes dat je behaald hebt. Ga na hoe heb je dit succes behaald? Sta ook stil bij de tegenslagen. Ga na wat er nou precies fout is gegaan en hoe je het in de toekomst beter kan aanpakken.
  • Geloof in jezelf, het komt vaak voor dat iemand zegt : ‘’Dat lukt mij nooit’’ of ‘’ik ben er niet goed genoeg voor.’’ Als je genoeg vertrouwen in jezelf hebt en gelooft in jezelf kan je alles bereiken.
  • Maak een plan. Schrijf alles wat er in je opkomt op papier en maak een lijstje met acties die je moet doen.
  • Onderzoek wie je voor is geweest. Je komt er zo achter wie je concurrenten zijn. Je concurrenten kun je zien als een inspiratiebron, kijk naar hun dienst of product. Onderzoek hoe zij het hebben aangepakt. Wat is de doorslag van het succes bij hun geweest.
  • Nog een laatste tip : start klein en loop niet te hard van stapel. In de beginfase komen er veel nieuwe verantwoordelijkheden op je af. Iedereen start onderaan de ladder. Het gaat erom dat je in de beginfase veel gaat ontdekken. Daarnaast is de beginfase een mooie test om te kijken of het wel echt iets voor jou is. (www.loopbaanhulp.nl)

Een korte samenvatting: je moet dus vooral iets gaan doen waar je je passie en enthousiasme in kwijt kunt en zorg ervoor dat je dit niet verliest. Ben overtuigd van jezelf en sta 100% achter de keuze die je maakt.

Wil het nog niet lukken om van je hobby je werk te maken? Studenten uitzendbureau Recruit a Student helpt jou bij het vinden van een studenten (bij)baan die bij je past!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.