Belastingen voor studenten: wat je moet weten

Publicatiedatum 13 juni 2023
Wijzigingsdatum 15 juni 2023

Het woord 'belasting' roept vaak een diepe zucht op bij veel studenten. Dit is een onderwerp dat ingewikkeld en overweldigend kan lijken, maar met een beetje uitleg en een paar voorbeelden zal het snel veel duidelijker worden. In deze blog hebben we het over de inkomstenbelasting voor studenten. Het legt uit hoe het werkt, wat je rechten en plichten zijn, en belangrijker nog, hoeveel je belastingvrij kunt verdienen als student.

Wat is inkomstenbelasting en wanneer moet je als student aangifte doen?

Laten we beginnen met de basis: wat is inkomstenbelasting eigenlijk? Simpel gezegd, inkomstenbelasting is het deel van je inkomen dat je aan de overheid moet betalen.

Als student hoef je alleen aangifte te doen als je een aangiftebrief ontvangt en het bedrag dat je zou moeten betalen meer dan €47 is. Maar zelfs als je geen aangiftebrief ontvangt, is het nuttig om aangifte te doen. Je kunt dan zien of je geld terugkrijgt! Deze aangifte inkomstenbelasting kun je zowel via de app (Android en iOS) als via de website van de Belastingdienst indienen.

Kun je als student je belasting terugkrijgen?

Ja, dat is mogelijk! Om geld terug te krijgen, moet je wel de aangifte inkomstenbelasting indienen. Maak trouwens niet de fout te denken dat belastingteruggave gratis geld is. Dat geld was altijd van jou, maar je betaalde te veel omdat er teveel van je loon werd afgehouden. Goed om te weten: je kunt tot 5 jaar na dato nog aangifte doen.

Hoeveel mag je belastingvrij verdienen als student?

In principe moet je belasting betalen over elke euro die je verdient. Hoe groot dit percentage is, hangt af van de schijf waar je in valt. Op dit moment kent ons belastingstelsel maar twee belastingschijven. Over je inkomen tot €68,508 betaal je 37,10% en alles daarboven 49,50%. De meeste studenten zullen tijdens hun studie alleen maar te maken krijgen met deze eerste belastingschijf. Als je echter in loondienst werkt, kun je in 2023 tot €8520 verdienen zonder dat je belasting hoeft te betalen.

Hoe en wanneer krijg ik mijn jaaropgave?

Elk jaar ontvang je de jaaropgave uiterlijk in de laatste week van januari. Deze wordt per e-mail verstuurd. Op je jaaropgave staat hoeveel je het afgelopen jaar hebt verdiend en hoeveel belasting je hebt betaald. Controleer de website van de 'Belastingdienst' om te zien of je recht hebt op een belastingteruggave. Hiervoor heb je de gegevens van je jaaropgave nodig.

Wat is loonheffingskorting?

Heffingskortingen zijn verminderingen op belastingen. Hierdoor betaal je minder belasting. De loonheffingskorting mag maar bij één werkgever worden toegepast. Wanneer je je registreert bij een van onze filialen, kun je aangeven of je wel of geen loonheffingskorting wilt laten toepassen. Mocht je je keuze later willen wijzigen, dan kun je dit aan het filiaal waar je geregistreerd bent doorgeven.

Algemene heffingskorting

Hoeveel heffingskorting je krijgt, hangt af van je inkomen. Als je inkomen tussen de 0 en 21.043 euro ligt, is de algemene heffingskorting 2.837 euro.

Belastingzaken lijken misschien ingewikkeld, maar met een beetje kennis en doorzettingsvermogen worden ze al snel veel eenvoudiger. Het belangrijkste is dat je begrijpt wat je verantwoordelijkheden zijn en waar je recht op hebt.

Belangrijke tips en adviezen

  • Zorg dat je altijd je DigiD bij je hebt als u je belastingaangifte indient. Dit is nodig om in te loggen op de website van de Belastingdienst.
  • Controleer altijd of de vooraf ingevulde gegevens correct zijn. De Belastingdienst probeert het je gemakkelijker te maken door enkele gegevens al voor je in te vullen, maar dit zijn schattingen en kunnen daarom afwijken van de werkelijke situatie.
  • Wist je dat je ook studiereiskosten terug kunt krijgen? Moet je verder studeren dan 10 kilometer, dan kun je deze kosten aangeven als eigen bijdrage.
  • Vergeet niet je zorgkosten in te vullen. Veel studenten weten niet dat ze een deel van hun zorgkosten kunnen aftrekken van hun belastbaar inkomen.

Conclusie

Belastingen kunnen overweldigend lijken, maar met de juiste kennis en informatie kan je ervoor zorgen dat je niet te veel betaalt en misschien zelfs je geld terugkrijgt. Het is belangrijk om te begrijpen waarover je belasting betaalt, welke belastingverminderingen en aftrekposten je kunt claimen en hoe je aangifte kunt doen.  Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past! Schrijf je hier in om altijd op de hoogte te zijn van onze nieuwste vacatures!

 

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.