Een zakelijke rekening openen

Publicatiedatum 20 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Wanneer je een eigen onderneming wilt starten heb je de mogelijkheid om een zakelijke rekening te openen. De meeste banken bieden deze aan. Ze zijn iets duurder dan een privérekening, maar bieden wel meer mogelijkheden voor ondernemers.

Zakelijk rekening verplicht?

Het is niet wettelijk verplicht om een zakelijke rekening te openen. Het wordt wel ten zeerste aangeraden door bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel, accountants en andere ondernemers. Voor een boekhouder is het lastig wanneer zakelijke en privé gegevens door elkaar heen lopen. Daarnaast kan de belastingdienst tijdens een controle jouw bankafschriften willen inzien. Als zakelijk en privé door elkaar lopen moet je dus ook een volledig inzicht geven in de privézaken. Dit wil niet iedereen. Wanneer je deze twee rekeningen gescheiden houdt is er ook een beter financieel overzicht. Zo zie je beter wat de stand van zaken zijn met jouw bedrijf.

Voor- en nadelen van een zakelijke rekening?

Zoals net al werd verteld ontstaat er door een zakelijke rekening een financieel overzicht, dit is een van de grootste voordelen van een zakelijke rekening. Daarnaast kan er ook gebruik worden gemaakt van zakelijk krediet en financiële producten die speciaal voor ondernemers zijn. Een zakelijke rekening staat op naam van het bedrijf, dit oogt veel professioneler dan dat klanten een bedrag op jouw naam moeten storten.

Het enige nadeel tegenover al de voordelen is dat een zakelijke rekening geld kost. Jaarlijks betaal je een bedrag voor de rekening en per transactie. Meestal gaat het eerste jaar van zo’n rekening gepaard met goede aanbiedingen. Zo is bijvoorbeeld bij de ING bank het openen van een zakelijke rekening het eerste jaar.

Sparen met een zakelijke rekening

Je krijgt meer rente op een particuliere spaarrekening als op een zakelijke spaarrekening. Boekhoudkundig is het sparen via een zakelijke rekening een groot voordeel. De inkomstenbelasting moet aan het einde van het jaar betaald worden en er wordt aangeraden om daar door het jaar heen geld voor opzij te zetten. Het is mooi meegenomen als hier nog rente over wordt verdiend. Bij een eenmanszaak is zakelijk en privé niet gescheiden. Daarom is het voor een eenmanszaak niet noodzakelijk om het spaargeld op een zakelijke rekening te zetten. Zij kunnen ervoor kiezen om het spaargeld op de particuliere rekening te zetten om zo meer rente te kunnen ontvangen.

Nog wat tips:

- Wanneer je een klein bedrijfje hebt kan je er ook voor kiezen om een tweede privérekening te openen. Dit kost geen geld en je ontvangt meer rente. Dit kan alleen wanneer je een klein bedrijf hebt, wanneer er grote geldstromen binnenkomen zal de bank je verplichten om een zakelijke rekening te openen.

- Wanneer je toch alles via jouw privérekening regelt zorg er dan voor dat je dit goed communiceert naar jouw klanten. Zodat ze jouw naam gebruiken en niet de bedrijfsnaam.

- Een tweede privérekening kost ook geld, dus dat is helaas geen voordeel vergeleken met het openen van een zakelijke rekening. Bij een andere bank een nieuwe rekening openen gaat meestal ook niet, omdat daar vaak eisen aan vast zitten.

Op zoek naar een leuke studenten (bij)baan die bij jou past? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die echt bij je past. Bekijk onze vacatures of schrijf jezelf snel in!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.