Hoe kan je beter met geld omgaan? | Alles uit jouw inkomsten halen.

Publicatiedatum 21 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Het is erg belangrijk om op jongere leeftijd te leren hoe je goed met geld omgaat. Uit een onderzoek van Nibud blijkt dat er namelijk een sterke samenhang is tussen het leren omgaan met geld op jonge leeftijd en weinig financiële problemen op latere leeftijd. Maar hoe kan je beter met geld omgaan?

Veel studenten vinden dit een moeilijk vraag. Je krijgt op verschillende manieren geld binnen, maar dat gaat er ook net zo hard weer uit. Je bent zelf verantwoordelijk over het betalen van je rekeningen, dus er moet wel genoeg op je rekening staan. Daarnaast wil je ook sparen voor bijvoorbeeld een vakantie, maar alles gaat op. 

Don’t worry. In deze blog hebben we een aantal stappen geformuleerd die jou kunnen helpen om beter met je geld om te gaan.  Laptop of pen en papier gereed? Let’s go!

Stap 1: Inkomsten noteren

Heb jij enig idee hoeveel geld er maandelijks binnenkomt? En wanneer dit op jouw rekening wordt bijgeschreven? Dit is heel belangrijk om te weten om goed met je geld om te gaan. Als je namelijk weet wat er binnenkomt, weet je ook wat je uit kan geven en word je nooit verrast. 

Dit lijkt makkelijker dan het is, maar wat erg belangrijk is bij het noteren van je inkomsten is dat je jezelf niet rijk rekent. Krijg je maandelijks betaald of per week? Ontvang je een vast salaris of variabel? Als je een variabel salaris hebt, is het heel verstandig om uit te gaan van het minimale salaris dat je ontvangt.

Heb je naast je salaris nog andere inkomsten? Denk bijvoorbeeld aan toeslagen, duo, zakgeld etc. 

TO DO: maak een overzicht van je inkomsten. Dit kan per maand zijn of per week. Het ligt eraan wanneer jij je salaris ontvangt.

Stap 2: uitgaven noteren

Naast je totale inkomsten wil je in diezelfde periode natuurlijk ook weten wat eruit gaat. Kijk bijvoorbeeld eens terug op je rekening naar de afschriften van de afgelopen maand. Hierin staan een aantal vaste uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan de huur van je studentenkamer, abonnementen, zorgverzekering etc. Deze kosten zijn iedere maand hetzelfde. ​

Daarnaast heb je ook nog je variabele uitgaven. De ene maand geef je misschien meer uit aan boodschappen, kleding of uitgaan. Deze variabele kosten zijn vaak het probleem bij het goed met geld omgaan. Omdat deze achteraf meer kunnen zijn dan je van te voren had verwacht of gehoopt. ​

Probeer bij het opschrijven van deze variabele kosten terug te kijken naar een aantal maanden en een gemiddelde te nemen van een paar maanden. Zo kan je een beetje schatten wat je ongeveer per maand uitgeeft aan boodschappen. 

TO DO: maak een overzicht van je uitgaven. Doe dit voor dezelfde periode als je inkomsten. Per maand of per week. Probeer variabele kosten te schatten. 

Stap 3: Stel budgeten vast

Nu je weet hoeveel je per periode uitgeeft aan bepaalde posten kan je per post gaan bepalen hoeveel je per periode hier aan uit wilt geven. De bedoeling is dat je niet over dit budget heen gaat, zodat je op een gegeven moment precies weet waar je geld precies naartoe gaat. ​

Stel je haalt de afgelopen weken voor ongeveer €50 aan boodschappen. De ene week wat meer en de andere week wat minder. Eigenlijk weet je dat je vaak onnodige dingen haalt en denk je dat deze uitgaven veel minder kunnen door bijvoorbeeld wekelijkse boodschappen te doen. Je stelt je budget op maximaal €40 per week. 

TO DO; maak een overzicht van variabele uitgaven en stel een budget op per periode. Zorg ervoor dat deze budgeten niet te strak liggen, maar wel uitdagend zijn. ​

Stap 4: Maak de balans op.

Je weet nu wat er binnenkomt en wat er uitgaat. Voor variabele kosten heb je budgeten opgesteld en zo kan je een balans per periode gaan creëren. Een balans is simpel gezegd de inkomsten minus de uitgaven. Je hebt een tekort of een overschot. 

Het kan natuurlijk ook zijn dat je minder uitgeeft dat dat je binnenkrijgt en dat betekent dat je een overschot hebt. Denk goed na wat je met dit geld wilt doen. Wij raden je aan om dit geld te sparen voor eventuele grotere uitgaven of onvoorziene kosten. 

TO DO: stel een balans op en maak een plan wanneer je tekort komt of bedenk wat je gaat doen als je geld overhoudt. 

Het lijkt natuurlijk nu heel erg makkelijk om goed met je geld om te gaan, maar wij weten ook dat het erg verleidelijk is om al je geld op te maken. Helemaal als je er heel hard voor hebt gewerkt. Toch raden we je aan om het eens te proberen en overzicht voor jezelf te creëren. 

Kom je er na het doorlopen van deze stappen achter dat je te weinig inkomsten hebt? En wil je aan het werk om geld te verdienen? Schrijf je dan in bij Recruit a Student en krijg wekelijks uitbetaald. 

Heel veel succes!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.