Hoe vraag je studiefinanciering aan?

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 1 mei 2023

Studeren brengt de nodige kosten met zich mee en daarom hebben studenten recht op een studiefinanciering. Maar hoe werkt een studiefinanciering nou precies? En hoe kun je een studiefinanciering aanvragen? In deze blog leggen we het uit.

​Voorwaarden voor een studiefinanciering

Om in aanmerking te komen voor een studiefinanciering moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je een studie volgen op mbo, hbo of universitair niveau. Voor mbo en voortgezet onderwijs is de minimum leeftijd voor het aanvragen van een studiefinanciering 18 jaar, op hbo- en universitair niveau is er geen minimum leeftijd om een studiefinanciering aan te vragen. Echter is er wel een maximale leeftijd, je moet jonger dan 30 jaar zijn om een studiefinanciering aan te vragen.

Daarnaast moet je beschikken over de Nederlandse nationaliteit om een studiefinanciering te krijgen. Ook een niet-Nederlander met een verblijfsvergunning type II, III, IV of V kan een studiefinanciering krijgen. Heb je een andere vergunning of kom je uit een ander EU-land? Op de website van de rijksoverheid kun je kijken of je toch in aanmerking komt voor een studiefinanciering.

Een andere voorwaarde is dat je een voltijds of duale hbo- of universitaire studie moet volgen van minimaal één jaar of langer. Deze studie moet geregistreerd zijn bij het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO). Volg je een mbo-opleiding? Dan ontvang je alleen studiefinanciering als je een BOL (Beroep Opleidende Leerweg) opleiding volgt. Wanneer je een BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) opleiding volgt, heb je geen recht op studiefinanciering.

Bron: https://duo.nl/particulier/studiefinanciering/voorwaarden.jsp

​Het aanvragen van een studiefinanciering

Als je voldoet aan de voorwaarden, kom je in aanmerking voor een studiefinanciering. De studiefinanciering kan je aanvragen bij DUO. Om in te loggen op de website heb je een DigiD nodig. Op de website van DigiD kan je een DigiD aanvragen. Binnen 3 werkdagen krijg je een brief met inloggegevens. Het is belangrijk om dit op tijd te regelen anders kun je ook jezelf niet inschrijven voor een studie.

Wanneer je hebt ingelogd bij DUO zie je een keuzemenu aan de linkerkant. Een van de keuzes in het menu is ‘Studiefinanciering aanvragen’. Hier kun je aangeven hoeveel je maandelijks wil lenen. Onthoud wel goed dat het geld wat je leent terugbetaalt moet worden. In deze blog lees je alles over de gevolgen van een studieschuld.

Zorg er voor dat je op tijd studiefinanciering aanvraagt, zo ontvang je direct geld wanneer je met je studie begint. Vraag ook meteen het studentenreisproduct aan zodat je ‘gratis’ kunt reizen van en naar school.

Behaal je binnen 10 jaar je opleiding, dan worden de studiefinanciering en het studentenreisproduct een gift. Het extra geld wat je leent moet natuurlijk wel worden terugbetaald. Lukt het je niet om binnen 10 jaar een opleiding te halen, dan moet je het volledige bedrag terug betalen.

​Terugbetalen studiefinanciering

Wanneer je je diploma behaald hebt of gestopt bent met je opleiding, blijft er in de meeste gevallen nog een studieschuld over. In 2019 had 1,4 miljoen mensen een studieschuld en de gemiddelde studieschuld van oud-studenten bedraagt 13.700 euro.

De eerste twee jaar na je studie hoef je nog geen geld terug te betalen. Je komt in de aanloopfase, deze begint op 1 januari na het kalenderjaar dat je je diploma hebt behaald. Hierna moet je maandelijks een bepaald bedrag aflossen aan DUO.

In hoeveel jaar je jouw studieschuld moet aflossen, hangt af van het opleidingsniveau wat je hebt gedaan. Een mbo-student heeft 15 jaar om zijn schuld af te lossen en een student van hbo- of universitair niveau heeft hier 35 jaar voor.

De hoogte van het bedrag dat je maandelijks moet aflossen hangt van een aantal zaken. Als eerst wordt er gekeken naar de hoogte van je studieschuld. Vervolgens wordt dit bedrag vergeleken met jouw verzamelinkomen, hierbij wordt gekeken naar het inkomen van jou en je eventuele partner van de afgelopen twee jaar.

Ben je benieuwd hoeveel jij per maand moet gaan betalen om je studieschuld af te lossen? Deze handige rekenhulp van DUO.

​Zo min mogelijk geld lenen tijdens je studie

Omdat studeren nou eenmaal veel geld kost, is het aantrekkelijk om geld te lenen. Echter lenen veel studenten veel meer geld dan nodig is om alleen de studiekosten te betalen. Hierdoor bouw je een onnodig hoge studieschuld op. Wil je dit voorkomen? Ga dan op flexibele basis naast je studie werken. Studenten uitzendbureau Recruit a Student helpt je graag met het vinden van jouw ideale studenten (bij)baan. Bekijk het overzicht van onze vacatures en reageer direct op een functie die jou aanspreekt. Je kunt jezelf ook inschrijven bij Recruit a Student. Zodra je jezelf ingeschreven hebt houden wij je op de hoogte van de nieuwste vacatures die aansluiten op jouw profiel. Hierdoor vind je eenvoudig en snel de bijbaan die echt bij jou en jouw studentenleven past en je een mooie cv kan opbouwen tot je diploma binnen is!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.