Wat zijn de gevolgen van geld lenen tijdens je studie?

Publicatiedatum 9 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Studeren is niet goedkoop en daarom kiezen veel studenten ervoor om geld te lenen tijdens hun studie. Maar is dit wel verstandig? En wat zijn de gevolgen van een studieschuld? Je leest het in deze blog.

​Is een lening gratis geld?

Studenten hebben veel verschillende meningen wat betreft een DUO-lening. De één denkt dat het gratis geld is, en de ander wordt al bang bij het horen van het woord studieschuld. Als je er goed over nadenkt is het natuurlijk geen gratis geld. Geld lenen kost nou eenmaal altijd geld.

Bron: Reformatorisch Dagblad

​Voordelen van geld lenen als student tijdens je studie

Geld lenen als student tijdens je studie heeft een aantal voordelen.

 •   Je hoeft je geen zorgen te maken over het bekostigen van het collegegeld. Dit kun je betalen van je lening. Vanuit de overheid is dit overigens ook de reden waarom de DUO-lening in het leven is geroepen.
 •   Je hoeft minder of niet te werken voor een inkomen.
 •   Geen lastige leenvoorwaarden

​De leenvoorwaarden

Veel mensen lenen geld bij DUO voor hun studie. Maar wat zijn precies de voorwaarden voor het afsluiten van zo’n lening?

 •   Je volgt een studie op MBO-, HBO- of universitair niveau.
 •   Je studie duurt langer dan één jaar.
 •   Je hebt een Nederlands paspoort.
 •   Er is geen minimum leeftijd voor een studiefinanciering.
 •   De maximum leeftijd voor een lening is 30 jaar.

Wanneer je een HBO-studie doet of studeert aan een universiteit, kun je maximaal lenen duo €1.056,05 per maand. Over de lening worden lage rente berekent, in 2019 is dit 0%. Het terugbetalen van je totale studieschuld moet binnen 15 jaar (180 maanden) gebeurd zijn. Val je onder het nieuwe studiefinanciering leenstelsel van het DUO? Dan heb je 35 jaar de tijd om je studieschuld terug te betalen.

Bron: Keuzesprong

​Wat zijn de nadelen

Geld lenen voor je studie heeft natuurlijk ook de nodige nadelen. 

 •   De lening kan gevolgen hebben voor een hypotheek, wel minder zwaar dan een normale lening doordat het niet is geregistreerd bij het BKR. Dit komt omdat een lening van DUO een lager maandlast heeft volgens Jip Haarlemmermeer.
 •   Je raakt gewend aan het idee dat je geld ontvangt zonder iets te doen. Dit kan ervoor zorgen dat je steeds meer geld gaat lenen wat je niet besteedt aan je studie. Hierdoor loopt je studieschuld flink op.
 •   Lenen is normaal voor je geworden. De kans is hierdoor groot dat je in toekomst ook geld gaat lenen en kom je in een vicieuze cirkel terecht.
 •   Studenten weten niet dat ze elk jaar rente opbouwen. (zie hieronder)

​Rente opbouwen

De meeste studenten weten niet dat de rente van de studiefinanciering ieder jaar verandert. Op dit moment is de rente heel laag, 0%. Maar mocht de rente de komende jaren veranderen, dan moet je alsnog meer geld terug betalen dan dat je geleend hebt. Het is daarom belangrijk om goed in de gaten te houden of de huidige rente verandert.

​Studielening BKR

Er zijn veel studenten die zich afvragen of de studielening wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Bij BKR worden afgesloten leningen en eventuele betalingsachterstanden op leningen geregistreerd. Het gaat hierbij om leningen die je bij een bank of kredietverstrekker afsluit. Een voorbeeld hiervan is je telefoonabonnement. Wanneer je een abonnement afsluit en je jouw telefoon op afbetaling koopt (dus maandelijks hier een bedrag voor betaalt), krijg je een BKR-registratie. Met een BKR-registratie kan een lening afsluiten in de toekomst lastiger worden.

Het positieve is dat een studielening bij DUO niet wordt geregistreerd bij BKR. DUO is een overheidsorgaan dat de informatie over jouw studiefinanciering niet deelt met BKR, banken of kredietverstrekkers. Dit vinden zij niet nodig omdat zij een studielening als een andersoortig lening zien dan een consumptief krediet.

Het antwoord op de vraag of je studielening invloed heeft op bijvoorbeeld het aanvragen van een hypotheek is dus nee.

Bron: BKR

​Kijkend naar de toekomst

Wanneer we naar de toekomst kijken zien we dat de jongeren van nu steeds langer moet werken omdat de pensioengerechtigde leeftijd steeds hoger wordt. Het is daarom belangrijk om een baan te vinden die je echt leuk vindt. Is het hiervoor nodig om een studie te volgen maar twijfel je om dit te doen omdat je dan een studieschuld opbouwt? Wij adviseren je om gewoon te gaan studeren. Zorg ervoor dat je alleen geld leent om je studiekosten te betalen en zoek een bijbaan om de rest van je uitgaven te bekostigen.

​Meer informatie

Op de website van DUO vind je alle informatie over een studiefinanciering. Ook lees je hier hoe je een lening af kunt sluiten en hoe veel je per maand kunt lenen. Ga verder op deze site van DUO voor meer informatie. 

​Hoe kan ik zorgen voor een lagere studieschuld?

Recruit a Student biedt veel flexibele (bij)banen aan voor studenten die perfect te combineren zijn met je studie. Daarnaast proberen wij voor studenten een (bij)baan te vinden die aansluit op hun studie. Hierdoor kun je veel waardevolle relevante werkervaring op doen en een mooi CV opbouwen. Recruit a Student biedt je dus de ideale combinatie van werkervaring opdoen en geld verdienen.

Ben je benieuwd naar onze vacatures? Bekijk op onze website het gehele overzicht en solliciteer direct op een functie die jou aanspreekt. Je kunt jezelf ook inschrijven bij Recruit a Student. Wanneer je jezelf ingeschreven hebt, houden wij je op de hoogte van de nieuwste vacatures die aansluiten op jouw profiel. Via Recruit a Student vind je eenvoudig en snel een bijbaan die echt bij je past!

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.