Hypotheek zonder vast contract is mogelijk

Publicatiedatum 21 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Flexwerkers zijn steeds populairder voor veel bedrijven. Opdrachtgevers kunnen deze groep, indien nodig, snel af- en opschalen en daarnaast lopen ze geen financiële risico’s doordat ze flexwerkers niet vast in dienst nemen.

Een flexwerker heeft zelf weinig zekerheden. Het verkrijgen van een hypotheek voor flexwerkers is een stuk moeilijker dan voor iemand met een vast contract. Dit is natuurlijk erg vreemd, omdat het aantal mensen zonder vast contract, of met een reeks tijdelijke contracten, structureel toeneemt. Het gevolg is dat steeds meer jonge, goed opgeleide professionals niet meer binnen de ouderwetse standaardkaders vallen. Terwijl dit juist dé groep is die goede perspectieven op de arbeidsmarkt heeft en dus een prima klant is om een hypotheek aan te verstrekken. Als hypotheken voor deze groepen met arbeidsrijke kansen in de toekomst onbereikbaar blijven, is dat op langere termijn schadelijk voor de doorstroom op de woningmarkt.

Gelukkig zijn er genoeg banken en hypotheekverstrekkers die de verandering in de arbeidsmarkt opmerken en daar iets aan willen doen. Hierdoor worden hypotheekaanvragen door mensen met een tijdelijk arbeidscontract steeds serieuzer behandeld. Uit een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis blijkt dat banken en hypotheekverstrekkers minder star zijn dan vooraf wordt aangenomen door veel mensen. Zo is het bijvoorbeeld al mogelijk voor freelancers en zzp’ers om een hypotheek te krijgen zonder dat zij jaarcijfers over de afgelopen 3 jaar kunnen aanleveren.

 Daarnaast zijn er banken die al op voorhand geen hypotheek verstrekken aan een flexwerker, maar er zijn ook genoeg banken die een aanvraag van een flexwerker wel serieus beoordelen. Dit gebeurt aan de hand van de inkomensgegevens van de afgelopen 3 jaar in combinatie met een ‘intentieverklaring’. Dit is een verklaring waarin staat dat de werkgever van een flexwerker voornemens heeft om diegene een vast contract aan te bieden.

Er zijn dus al mogelijkheden voor het verkrijgen van een hypotheek voor flexwerkers, maar nog komen er te weinig flexwerkers in aanmerking voor een hypotheek. Het nieuwe initiatief van arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group in samenwerking met De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek, Obvion en Florius kan hier wel eens verandering in gaan brengen.

Nieuw initiatief om een hypotheek zonder vast contract te krijgen

Ben Rogmans, partner van Intelligence Group: ‘Gezien alle veranderingen op de arbeidsmarkt neemt de voorspellende waarde van het arbeidsverleden af. Dat iemand de afgelopen drie jaar een vast contract had, biedt geen zekerheid meer voor de toekomst. Hierdoor ontstaat een kloof tussen het ingeschatte en werkelijke risico voor hypotheekverstrekkers. Terwijl het goed mogelijk is om op basis van goede onderzoeken de arbeidsmarktkansen voor de komende vijf jaar te berekenen.’

De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Intelligence Group zijn gestart met een pilot om het verstrekken van een hypotheek aan zzp’ers, flexwerkers, uitzendkrachten en freelancers makkelijker te maken. Dit doen ze door niet meer alleen naar het arbeidsverleden van de aanvragers te kijken, maar vooral naar de arbeidskansen.

De arbeidskansen van een hypotheekaanvrager worden in deze pilot vastgesteld door middel van een arbeidsscan. Deze test is ontwikkeld door Intelligence Group en hiermee wordt er gekeken naar:

  • het opleidingsniveau
  • de werkervaring
  • het functieniveau
  • de flexibiliteit
  • de vaardigheden van de flexwerker

Daarnaast wordt er gekeken of de ontwikkelingen in de branche en de arbeidsmarkt van invloed zijn op de uitkomst van de test. Wanneer de aanvrager een goede score heeft en dus goede kansen op de arbeidsmarkt heeft, krijgt diegene een perspectiefverklaring. Met deze perspectiefverklaring is het mogelijk om als flexwerker een hypotheek aan te vragen.

De initiatiefnemers gaan het komende half jaar onderzoeken of de voorspellende waarde van de test van Intelligence Group minstens gelijkwaardig is aan de voorspellende waarde van het ouderwetse ‘drie jaar terugkijken’. Geldverstrekkers Obvion en Florius werken samen met adviseurs van De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek om de test te valideren.

Mogelijkheden bij Recruit a Student

Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft ervoor gekozen om deel te nemen aan deze pilot. Hierdoor krijgen studenten die al langer voor Recruit a Student werken en op huizenjacht gaan de kans om een perspectiefverklaring te krijgen. Het is lastig te zeggen of je een goed resultaat zal behalen met de arbeidsscan, maar dat er mogelijkheden zijn voor flexwerkers, dat is zeker.

Bespreek voordat je op huizenjacht gaat altijd goed de mogelijkheden met je werkgever. Misschien zijn er meer kansen dan jij denkt. Ga na of ze bereid zijn om jou een intentieverklaring te geven of dat je in aanmerking komt voor een perspectiefverklaring. Zo weet je wat er wel en niet mogelijk is in jouw situatie.

Ben je werkzaam bij Recruit a Student en heb je interesse in dit project? Neem dan contact met ons op en dan kijken we samen wat de mogelijkheden zijn!
Ben je op zoek naar een studenten (bij)baan? Recruit a Student heeft de leukste vacaturesSchrijf je in om op de hoogte te blijven van de nieuwste vacatures.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.