In hoeverre word ik financieel ondersteund door de overheid om in het buitenland te studeren?

Publicatiedatum 13 september 2022
Wijzigingsdatum 10 januari 2023

Zit je er over na te denken om in het buitenland te gaan studeren? Dan wil je natuurlijk wel weten of je straks wel iedere maand rond kunt komen in een vreemd land. Gelukkig worden studies hier in Nederland ondersteund door middel van studiefinanciering.

​In hoeverre word ik financieel ondersteund door de overheid om in het buitenland te studeren?

Als je een studie in het buitenland wilt gaan volgen wil je natuurlijk graag weten waar je aan toe bent en of je dit kunt betalen. Studenten die een opleiding in het buitenland volgen kunnen dan ook studiefinanciering ontvangen van de Nederlandse overheid. Het is mogelijk om Nederlandse studiefinanciering aan te vragen voor zowel een gedeeltelijke als een volledige opleiding in het buitenland.

Hiervoor moet je wel aan een aantal eisen voldoen:

- Je moet in eerste instantie al voldoen aan de voorwaarden voor studiefinanciering in                Nederland.

- De opleiding die je gaat volgen moet van voldoende kwaliteit zijn.

- Je ontvangt geen studietoelage van een buitenlandse overheid.

- Van de 6 jaar die voorafgaan aan het moment van inschrijving aan de buitenlandse opleiding, moet je ten minste 3 jaar legaal in Nederland hebben gewoond. (hier zijn wel enkele uitzonderingen op)

Wanneer je aan deze eisen voldoet heb je recht om studiefinanciering te ontvangen voor jouw studie in het buitenland. Net als studies in Nederland geld dat je vaak 7 jaar lang recht hebt op studiefinanciering. Let er wel op dat je jouw opleiding binnen 10 jaar haalt. Zo niet dan wordt jou aanvullende beurs geen gift maar een lening, dit betekend dat je alles weer terug moet betalen.

​Studenten reisproduct

In het buitenland heb je natuurlijk weinig aan een Nederlands studenten reisproduct, daarom geeft de overheid hier een maandelijkse vergoeding voor van €98,11. Let er ook hierbij op dat je jouw opleiding binnen 10 jaar haalt anders wordt ook deze vergoeding geen gift. Heb je nog een studenten reisproduct? Zeg jouw OV dan stop vóór de eerste van de maand waarin je deze vergoeding gaat ontvangen.

​Beurzen & fondsen

Er zijn ook verschillende beurzen en fondsen om jouw budget mee aan te vullen. Het kan zijn dat je hiervoor in aanmerking komt. Dit hangt af van wat voor studie je doet en waar je heen gaat om te studeren. Er zijn ook beurzen en fondsen voor stagiaires, afgestudeerde & voor onderzoeken. Kijk voor meer informatie hierover op WilWeg.


Ben je op zoek naar een leuke studenten bijbaan die echt bij je past? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past! Bekijk onze vacatures of schrijf jezelf in zodat je altijd als eerst op de hoogte bent van onze nieuwste vacatures.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.