Studenten vergeten de gratis aanvullende beurs

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de eerstejaarsstudenten in het hoger onderwijs recht heeft op de aanvullende beurs, maar hier geen gebruik van maakt. Ze lopen dus een aardig bedrag mis en dat wil je natuurlijk niet. Weet jij of je recht hebt op een aanvullende beurs of wat je mis loopt?

Wat is de aanvullende beurs?

De aanvullende beurs steunt je financieel om het onderwijs toegankelijker te maken. Hoeveel de beurs bedraagt ligt aan het inkomen van de ouders/verzorgers en andere factoren zoals hoeveel broers of zussen er ook studeren. Het bedrag zou op kunnen lopen tot €400,- per maand. Wanneer je binnen tien jaar een opleiding afrondt wordt het bedrag gezien als een gift. Wanneer je met een opleiding stopt binnen de eerste vijf maanden van een studie wordt het ook nog gezien als gift.

Als er na tien jaar nog geen diploma behaald is, moet het geld terugbetaald worden. Ook is een voorwaarde dat de student een voltijds of duale opleiding volgt die minstens 1 jaar duurt. Daarnaast moet je jonger zijn dan 30 jaar.

Dus zo’n aanvullende beurs is toch een stuk fijner dan lenen. Want een lening moet gewoon terugbetaald worden, terwijl de aanvullende beurs als een gift wordt gezien wanneer je een opleiding afrondt binnen 10 jaar.

Voorlichting

Zo’n 9.000 studenten, die gemiddeld €175 mislopen, hebben geen idee dat ze recht hebben op de aanvullende beurs. Zelfs onder de studenten die recht hebben op de maximale beurs (bijna €400 per maand) doet 1/8 hier geen beroep op. Er is een gebrek aan voorlichting, daardoor weten veel studenten niet dat ze voor deze aanvullende beurs in aanmerking komen. Veel studenten kunnen wel wat hulp gebruiken om hun huur, studie en andere levensmiddelen te betalen. Soms hebben de jongeren torenhoge schulden terwijl dat helemaal niet nodig is. Eigenlijk zouden ze op elke middelbare school voorlichting over studiefinanciering moeten krijgen. Naast dat kan de verantwoordelijkheid ook bij de ouders gelegd worden. Aangezien het wel of niet krijgen van de aanvullende beurs ook aan de hoogte van het inkomen van beide ouders ligt.

Hoeveel is de aanvullende beurs?

Hoeveel is de aanvullende beurs nou echt? Dit is te berekenen met een uitreken tool van DUO. Hier voer je een aantal gegevens in zoals het inkomen van je ouders van twee jaar geleden. Ook vul je in wat voor opleiding(en) je broer(s) of zus(sen) doen en of zij ook een aanvullende beurs krijgen. Dit vul je in om een juiste indicatie te krijgen van de gratis aanvullende beurs.

Ik heb in de rekenhulp ingevuld dat één van mijn ouders €20.000,- verdiend heeft in 2019 en de ander €30.000,-. Daarnaast heb ik ingevuld dat ik een broer/zus heb die ook een aanvullende beurs krijgt. Bij deze invulgegevens bedraagt de beurs €230,- per maand.

Er maken zo’n 30.000 eerstejaarsstudenten gebruik van een aanvullende beurs. Dus weet jij niet zeker of je wel recht heb op zo’n aanvullende beurs? Doe dan toch een aanvraag en DUO berekent dan of je er recht op hebt.

Vind jij die aanvullende beurs veel te weinig? Kijk dan eens tussen de vacatures en schrijf je in op de website van Recruit a Student en ga aan de slag!

 

 

 

 

 

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.