Wat kost studeren?

Publicatiedatum 30 mei 2023
Wijzigingsdatum 30 mei 2023

Voor velen van ons is de studententijd een van de meest gedenkwaardige periodes in ons leven. De tijd van nieuwe vrienden, interessante colleges en late nachten in de bibliotheek en soms zelfs nog latere nachten in het café. Echter komen er in je studententijd ook steeds meer financiële verplichtingen waar je rekening mee moet houden. Daarom gaan we in deze blog kijken naar deze financiële verplichtingen. Wat kost studeren nou eigenlijk?

Studiegeld en studiemateriaal

Het wettelijke collegegeld voor het aankomende studiejaar 2023-2024 bedraagt in ieder geval €2.314,-. Dit komt neer op €238,11 per maand. Sommige hbo’s en universiteiten bepalen zelf de hoogte van het collegegeld. Dit bedrag is meestal hoger dan het wettelijk collegegeld. Studiemateriaal is tegenwoordig veel digitaal beschikbaar, echter hebben sommige vakken nog steeds fysieke boeken nodig. Gemiddeld mag je rekening houden met €60 per maand hiervoor.

Huisvesting

Of je nu  gaat verhuizen of bij je ouders gaat De gemiddelde huur die je betaalt is sterk afhankelijk van de stad waar je gaat studeren. In Amsterdam betaal je al gauw €700 per maand, terwijl dit in Enschede misschien maar €250 is. Gemiddeld besteed een student €366 per maand, inclusief gas, water, licht, internet en televisie. (als het laatste niet is inbegrepen (gas, water en licht) reken dan op €40 per maand en reken op een woonverzekering van €14.                             

Boodschappen

Hieronder vallen dagelijkse uitgaven zoals eten, drinken, persoonlijke verzorging en kleding. Door maaltijden te plannen en grote hoeveelheden boodschappen te doen, kan je geld besparen. Gemiddeld besteedt een student €160 euro per maand aan boodschappen.

Vervoer

Hoewel studenten gebruik kunnen maken van een OV-studentenkaart, kunnen er extra kosten ontstaan ​​als je buiten de vrije periode reist of als je voor lokale ritten een fiets nodig hebt. Gemiddeld geven studenten hier nog wel €65 per maand aan uit.

Zorgverzekering

Gemiddeld besteed je als student €110 per maand aan een zorgverzekering. Het loont om hierin een goede vergelijking te maken aan het einde van het kalenderjaar. Je wilt niet betalen voor zorg die je toch niet gebruikt.

Kleding

Of kleding onder de basiskosten behoort, daarover valt te discussiëren. Toch geeft 90% van de studenten hier maandelijks geld aan uit. De één zal dit belangrijker vinden dan de ander en zal hier dus ook meer geld aan uitgeven. Per maand besteden studenten gemiddeld €49 aan kleding en schoenen.

Sporten

Sporten is belangrijk in je studententijd. Door te sporten houd je je lichaam gezond en sport je de stress uit je lijf. Een abonnement bij de sportschool of een lidmaatschap bij een sportvereniging is gemiddeld €26 per maand.

Mobiele telefonie

Gemiddeld geven studenten €26 per maand uit aan hun mobiele abonnement.

Hobby’s en vrije tijd

Heel erg nodig op zijn tijd, een goed feestje of een lekkere vakantie. Gemiddeld geven studenten hier €144 per maand aan uit. Maar hoe bont je het maakt bepaal je natuurlijk helemaal zelf.

Timing van inkomsten en uitgaven

Er zal altijd een gat zitten tussen het moment dat je geld binnenkomt en het moment dat er geld van je rekening wordt gehaald. Je salaris en DUI kimmen binnen tussen de 20e en de 25e van elke maand. De meeste vaste lasten worden vervolgens op de 1e van je rekening afgehaald. Dan hou je als het goed is nog een klein beetje geld over. Daar ,pet e dis de rest van de maand mee zien te overleven, tot je salaris en DUO weer komen na de 20e kortom: dat is 3 weken bikkelen.

Totaal

Opgesomd kom je op de volgende kosten per maand:

Collegegeld

€238,11

Boeken

€60

Vervoer

€65

Mobiel

€26

Zorgverzekering

€110

Kleding

€49

Sporten

€26

Kamer (incl GWL)

€366

 

 

Hobby’s en vrije tijd

€144

Eten en drinken

€160

 

 

Totaal

€1244,11

Dat is allemaal bij elkaar een flinke uitgavepost. De truc is om ervoor te zorgen dat er altijd meer geld binnenkomt dan dat er uit gaat. Hoe kan je dat slim aanpakken? Door bijvoorbeeld naast je studie een leuke bijnaam te nemen. Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past! Schrijf je hier in om altijd op de hoogte te zijn van onze nieuwste vacatures!

 

 

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.