Welke verzekeringen hebben studenten nodig en waarom?

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Met het studentenleven komt meer vrijheid van je ouders, meer verantwoordelijkheid voor jezelf en een verantwoordelijkheid voor je eigen verzekeringen kijken. De vraag is nu wat moet jij als student verzekeren? In deze blog behandelen wij de verzekeringen die voor jou als student belangrijk zijn.

Welke verzekeringen heb je nodig?

Wanneer je minderjarig bent en nog thuis woont ben je voor veel dingen beschermt onder de verzekering van jouw ouders. Ga jij tijdens je studie in eens studentenhuis wonen dan betekent dit dat je jouw eigen verzekeringen moet gaan afsluiten. De drie belangrijkste verzekeringen die waarschijnlijk voor jou gaan vervallen zijn: Zorgverzekering, inboedelverzekering en jouw aansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast heb je nog jouw reisverzekering die je waarschijnlijk onafhankelijk moet afsluiten van jouw ouders als jij met je vrienden op vakantie wilt.

Waarom moet je deze verzekeringen hebben?

Een basis zorgverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont. Jij bent tot je 18e op de verzekering van jouw ouders verzekert zonder extra kosten. Vanaf de 1e maand na jouw 18e verjaardag zullen zij echter premie voor jou moeten gaan betalen. Dit betekent dat jij op dezelfde verzekering als jouw ouders verzekerd kan blijven, of vanaf dit moment zelf een zorgverzekering voor studenten kan afsluiten.

Een inboedelverzekering is een verzekering die jouw inboedel beschermt. Inboedel is een verzamelterm voor al jouw bezittingen in jouw huis. Denk hier bij aan jouw meubels, apparatuur en andere kostbaarheden. Wanneer je bij jouw ouders woont val jij onder hun inboedelverzekering. Zodra jij een eigen kamer of appartement gaat huren zal jij dit zelf moeten verzekeren. Doe jij dit niet ben je niet beschermt tegen brand, diefstal, vandalisme en bijvoorbeeld waterschade. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. De premie voor een studentenkamer is vaak laag en een gestolen laptop is voor veel studenten een ongewenste investering.

De aansprakelijkheidsverzekering is ook niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Een ongeluk zit in een klein hoekje en zonder aansprakelijkheidsverzekering draai jij zelf op voor alle kosten. Niet alleen schade zelf kan namelijk op jou verhaald worden, maar ook de kosten die als gevolg van de schade worden gemaakt kunnen op jou verhaald worden. Doordat de premie van een aansprakelijkheidsverzekering laag is wordt het daarom aangeraden er een af te sluiten.

Je reisverzekering is een combinatie van de eerder genoemde verzekeringen, maar dan voor wanneer je naar het buitenland gaat. Zo beschermt een reisverzekering je voor het verlies van je eigendommen wanneer je je bagage kwijt raakt, de kosten van het ziekenhuis als jij in een vreemd land ziek wordt en vergoed de kosten als jij je reis moet afbreken door onverwachte omstandigheden. Afhankelijk van hoe vaak jij per jaar op vakantie gaat kan jij een kortlopende of doorlopende reisverzekering afsluiten. Vaak is een kortlopende reisverzekering goedkoper als jij één week per jaar op vakantie gaat. Ten slotte moet je rekening houden met wat jij allemaal extra verzekert. Zo zit bijvoorbeeld een ongeluk op de skipiste niet in je standaard reisverzekering. Hiervoor moet je extreme sporten extra bijverzekeren.

Waar sluit ik deze verzekeringen af?

Bijna elke verzekeraar heeft een all-in studenten pakket waar je al deze verzekeringen in een keer kunt afsluiten. Hierbij heb je vaak te maken met een basic verzekering. Let daarom wel op dat zaken als jouw verplicht eigen risico, waarde van je inboedel en de aanvullingen op jouw reisverzekering kloppen voor jou. Het is vervelend als jij denkt verzekert te zijn, en je alsnog een flinke rekening krijgt omdat je verzekering niet uitgebreid genoeg was.

Het is slim om voor jezelf te gaan vergelijken welke verzekeringen voor jou het beste zijn. Zo kan een aanvullende dekking er voor zorgen dat de op het eerste oog goedkoopste verzekeraar niet de goedkoopste is voor jou. Gebruik een onafhankelijke vergelijker speciaal voor studenten, zoals Studentencollectief,  om te zien welke verzekering en het beste bij jou past en waar je deze verzekering het beste kan afsluiten. 

Werken als student

Je zal voor al je verzekeringen en premies per maand moeten gaan betalen. Heb jij een goedkope zorgverzekering zal dit misschien nog te betalen zijn met je zorgtoeslag. Om je overige verzekeringen te betalen is het wel lekker om wat bij te verdienen. Recruit a Student is een studentenuitzendbureau die studenten als jij helpt bij het vinden van een bijbaan die te combineren is met jouw studie. Zo kan je werken zonder dat het ten koste gaat van je studie. Heb jij interesse in een bijbaan via Recruit a Student? Schrijf je dan in om direct alle openstaande vacatures in jouw regio te zien.

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.