6 tips hoe je als student met hoge druk om kan gaan

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Hoge werkdruk zorgt voor spanning en stress. In deze blog geven wij je tips hoe je hier het best meest om kunt gaan.

Een hoge werkdruk zorgt voor spanning en stress. Een lichte spanning is juist goed om goed te presteren. Een gezonde spanning zorgt ervoor dat je alert bent en je het tempo in je werk houdt. Wanneer er geen druk is wordt je juist lui en op het moment dat er dan wel iets moet gebeuren, is dit vaak al te veel voor je. Te veel of een te hoge druk daarentegen is niet goed voor je. Hoe ga je als student om met hoge druk? Wij geven 6 tips hoe je als student met hoge druk om kan gaan.

Als student heb je vaak drukke periodes, waarin je veel zal moeten leren en maken voor school. Daarnaast heb je misschien een bijbaantje en wil je ook nog wat leuks kunnen doen met vrienden. Het is niet de bedoeling dat je tot diep in de nacht aan je schoolwerk zit, want je nachtrust is erg belangrijk. Het is belangrijk dat je leert omgaan met stress en spanning. De één kan er nu eenmaal beter tegen dan de ander. De één blijft heel rustig bij een hele berg werk wat nog gedaan moet worden en de ander raakt van het minste of geringste al in paniek. Vooral voor de laatste type personen is het belangrijk om met stress te leren omgaan. Je zal nu eenmaal vaker op punten komen waar je het wat drukker hebt of een korte deadline hebt. Stress en spanning zijn de oorzaak van vermoeidheid, wanneer je niet goed met stress om kunt gaan kan dit je echt uitputten. Om te voorkomen dat dit gebeurd hebben wij de volgende tips voor je:

1. Wees realistisch
Het is belangrijk dat je je niet te veel op je hals haalt, wees realistisch en zeg geen dingen toe die je misschien niet kan waarmaken. Het is niet zo erg om af en toe een afspraak af te zeggen of een keer niet met je vrienden mee op stap te gaan.

2. Stel prioriteiten
Je studie is op dit moment belangrijker en als je in een drukke periode zit is het belangrijk dat je hier je aandacht aan besteed. Als de hoge druk straks weg is en je in wat rustiger vaarwater komt, kun je altijd nog met je vrienden op stap.

3. Begin op tijd
Wanneer je alles uitstelt tot het laatste moment zal dit de druk alleen maar verhogen. Daarnaast loop je dan een hele tijd rond met in je achterhoofd wetend hoeveel je nog moet doen. Hier kan je ook gestrest en gespannen van raken.

4. Maak een planning
Dit is handig en overzichtelijk voor jezelf. Zo weet je precies wanneer je wat moet doen en hoeveel tijd je hier ongeveer aan zult besteden. Een planning kan een hoop stress wegnemen. Als je je aan je planning houdt zal je schoolwerk op tijd af zijn, hier hoef je dan geen zorgen over te maken.

5. Neem pauzes
Ga niet aan één stuk door uren zitten leren of huiswerk maken. Na enkele uren zal je concentratie afnemen, waardoor je de informatie niet meer in je op kan slaan. Zorg dus dat je op tijd even een pauze inlast, zodat je wat kan eten, drinken en even tot rust kunt komen. Verstandig is om even naar buiten te gaan om een frisse neus te halen en je hoofd een beetje te kunnen legen. Na je pauze kun je dan met een frisse nieuwe start weer verder.

6. Leef gezond
Wanneer je last hebt van een hoge druk zijn deze bovenstaande punten ideaal om je te helpen hiermee om te gaan. Daarnaast is het altijd heel belangrijk om lekker, gezond en regelmatig te eten. Samen met voldoende lichaamsbeweging en rustmomenten vergroot dit je draagkracht. Als je gezond leeft kun je meer aan, periodes met hoge druk zullen dan minder impact op je hebben.

Tip: Wanneer je tentamens of examens hebt, eet dan de periode daarvoor veel vette vis of visolie, dit bevat vitamine die goed zijn voor je concentratie. Eet vlak voor je tentamens of examens een banaan, ook dit is heel goed voor je concentratie.

Ben je op zoek naar een leuke studenten bijbaan? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past. Schrijf jezelf hier in zodat je altijd als eerst op de hoogte bent van onze nieuwste vacatures!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.