De voordelen van koud douchen

Publicatiedatum 25 november 2022
Wijzigingsdatum 28 december 2022

Je hebt het vast een keer gehoord, koud douchen voor een betere gezondheid en geest. Nu denk je waarschijnlijk: waarom zou iemand dat überhaupt doen?! Pak een kopje koffie of thee erbij en lees dit artikel rustig door en kom er achter waarom jij vandaag nog een koude douche moet nemen.

1. Verhoogde alertheid

De gedachte van een koude douche op de vroege maandag ochtend klinkt niet heel uitnodigend. Maar weliswaar, van een koude douche word je alert, je bent meteen wakker en helemaal scherp. Dit komt omdat je door het koude water een versnelde ademhaling en hartslag krijgt. Ook verbeterd het de bloedtoevoer naar je hersenen! Dus als je een avondje heb doorgehaald door te leren voor dat belangrijke tentamen, of als je een ontzettende kater hebt: neem een koude douche! Je bent meteen weer helemaal fit.

2. Beter humeur

Je zou het niet denken, maar door een koude douche te nemen wordt de beschikbaarheid van neurotransmitters zoals noradrenaline en endorfine verhoogt. Deze geven een oppeppend gevoel en zijn cruciaal om depressieve klachten tegen te gaan. Daarnaast helpt het enorm goed tegen stress. Dus als je stress hebt voor je tentamenweek, kan koud water zeker helpen voor een lach op je gezicht.

3. Sneller herstel na sporten

Ben jij een sportief type en sta je elke dag in de sportschool, of doe je fanatiek aan teamsport? Een ijzig koude douche is bewezen voor een beter en sneller spierherstel. Je doet het zo: neem eerst een warme douche en ga daarna onder een koudere straal staan! De resultaten liegen niet. Dit is ook de reden waarom topsporters na zware inspanning zo snel mogelijk in een ijs bad springen. Het kan de spierpijn verlichten binnen een tot vier dagen na de training.

4. Sterker immuunsysteem

Hatsjoe! Word jij nu ook zo snel ziek in de koudere wintermaanden? Loop je heel de dag te snotteren? Of heb je snel last van een hardnekkige hoest? Van alle mensen die dagelijks lekker koud douchen, word 29 procent minder vaak ziek. Je bloeddruk gaat door de aanraking van koud water naar beneden, terwijl je stofwisseling juist omhoog gaat. Hierdoor word je lichaam meer resistent tegen het verweren van ziektes.

5. Die extra kilootjes er af

Door een koude douche te nemen, word je stofwisseling enorm goed gestimuleerd. Het lichaam bestaat uit twee soorten vet weefsel. We hebben wit en bruin vet. Het bruine vet is enorm goed voor ons lichaam. Door een koude omgeving wordt het bruine vet geactiveerd en het houd ons enorm warm. Dit is enorm fijn in de wintertijd natuurlijk. Maar het leukste van een koude douche is dat je meer vet verbrand in rust. Zo ben je snel van die paar kilo’s af!

Wim-Hof methode

Deze redenen zijn natuurlijk fantastisch, en we hopen dat het je overgehaald heeft om vanaf nu koud te gaan douchen. Om meer te weten te komen over alle voordelen van koud douchen is het verstandig om je in te lezen in de Wim-Hof methode. Hier is koude training, ademhaling en focus van belang. Probeer de relaxen en mediteer als je onder de koude douche staat, zo haal je het meeste voordeel er uit en kan je het beste uit jouw dag halen!

Heb jij nog geen flexibele baan?

Recruit a Student is een studentenuitzendbureau die de leukste studie gerelateerde bijbanen en losse klussen heeft voor studenten. Via een van onze banen als werkstudent kan jij vast bijverdienen en echt relevante werkervaring op doen. Daarnaast kan jij onder hetzelfde contract lekker bijklussen op losse klussen. Zo kan je zonder probleem extra bijverdienen voor bijvoorbeeld een vakantie! Schrijf je nu in en je kan direct onze openstaande vacatures zien.

 

 

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.