Gevolgen van alcoholgebruik onder jongeren

Publicatiedatum 21 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Veel jongeren houden ervan om een drankje te doen in hun vrije tijd. Of dat nu thuis is in corona tijd of in de kroeg als straks alles weer normaal is. De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van alcoholgebruik onder jongeren. In deze blog gaan we hier dieper op in!

Black outs

Komt het wel eens voor dat jij je bepaalde dingen niet meer kan herinneren van de avond ervoor? Dit wordt een black-out genoemd. In een korte tijd kan veel alcohol leiden tot een black-out. Tijdens een black-out werken de hersenen niet goed mee, waardoor informatie uit het kortetermijngeheugen wordt gewist. Als je dit regelmatig hebt, kan het blijvende hersenschade veroorzaken. 

Alcoholvergiftiging

‘Comazuipen’ of ‘binge drinking’ is het in korte tijd zoveel alcohol drinken dat je onder invloed raakt. Dit kan leiden tot allerlei lichamelijke en geestelijke klachten en vormt een groot risico op het ontstaan van een acute alcoholvergiftiging. Bij een alcoholvergiftiging zit er zoveel alcohol in je bloed en hersenen dat je bewusteloos, of in coma kunt raken. Hoe snel je een alcoholvergiftiging krijgt, verschilt sterk per persoon. Jongeren hebben sneller kans op een alcoholvergiftiging omdat ze minder lichaamsvocht hebben. 

Gevolgen op korte termijn

Op korte termijn is alcohol vooral gevaarlijk doordat jongeren ongeremde beslissingen maken. Alcohol maakt het moeilijk om goed na te denken over wat je doet. Ook neemt het reactievermogen af als je drinkt. Mensen reageren dus een stuk langzamer. Dat kan bijvoorbeeld heel gevaarlijk zijn in het verkeer. 

Jongeren die alcohol drinken vertonen ook vaker asociaal, agressief en crimineel gedrag. Vaak hebben ze hier achteraf spijt van. 

Gevolgen op lange termijn

De hersenen groeien door tot ongeveer het 25e levensjaar. Alcohol verstoort de hersenontwikkeling waardoor er problemen kunnen ontstaan bij jongeren die regelmatig alcohol drinken. Concentratiestoornissen kunnen een gevolg zijn van overmatig alcoholgebruik. Ook kan alcohol gevolgen hebben voor het geheugen. Jongeren die regelmatig alcohol drinken, doen het gemiddeld minder goed op school. Dit kan zorgen voor slechtere schoolprestaties of zelfs schooluitval.

Verslavend

Er zijn onderzoeken dat jongeren die op vroege leeftijd drinken een hoger risico lopen op het ontwikkelen van problematisch alcoholgebruik op latere leeftijd. Jong beginnen met (veel te veel) drinken kan dus leiden tot meer kans op verslaving. 

Het is goed om bewust te zijn wat de risico’s zijn van overmatig alcoholgebruik. Natuurlijk betekent dit niet dat je nooit meer een biertje kan aanraken, maar weet wat er kan gebeuren als een drankje drinken omslaat in comazuipen. Wil je meer informatie over de gevolgen van overmatig alcoholgebruik onder jongeren? Check dan bijvoorbeeld deze website

Ben jij het drinken en thuis zitten in het weekend een beetje beu in deze corona tijd? Wij hebben genoeg bijbaantjes voor de afwisseling. Check onze website voor de vacatures!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.