Hoe beïnvloed de herfst jou?

Publicatiedatum 27 september 2023
Wijzigingsdatum 27 september 2023

Sinds een paar dagen is het herfstseizoen begonnen! Er is nu echt een einde aan de zomer gekomen. De normale werkdagen, koudere dagen, slecht weer en de knusse sfeer is begonnen. 

Alle seizoenen hebben impact op jouw lichaam en je mentale gesteldheid, zoals in de zomer zijn we allemaal beter gehumeurd, vrolijker en zitten we goed in ons vel. Maar zodra de donkere dagen aanbreken komt er meer depressie voor bij mensen. Dit is wel al vrijwel bekend dat je humor erg varieert per seizoen maar dit werd pas 1980 geïntroduceerd door de Amerikaanse Rosenthal en zijn collega’s na het onderzoek met lichttherapie. De term wordt ook wel benoemd als Seasonal Affective Disorder (SAD). 

Welke invloed heeft het?

Over het algemeen hebben vrouwen eerder last van depressieve gevoelens dan mannen, dit heeft te maken met de biologische en hormonale factoren. Bij vrouwen komen herfstdepressies 4x vaker voor dan bij mannen

Veel symptomen van een seizoensgebonden depressie komen ook overeen met een niet-seizoensgebonden depressie zoals afgenomen energie, minder concentratie, afgenomen libido, angst, slaperigheid en minder genieten van dingen. 

Het meest opvallende symptoom is slaperigheid en futloosheid tijdens de herfst. Mensen die last hebben van een herfstdepressie lukt het niet om te genieten van de dingen om hen heen waar ze normaal gesproken wel van zouden genieten in de andere jaargetijden. 

Wat zijn de oorzaken? 

Een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn dat je biologische klok wordt verstoord. In de herfst en winterperiodes worden de dagen korter waardoor we ook minder zon en daglicht ontvangen. Als het donker wordt buiten maakt je lichaam een stofje om je lichaam voor te bereiden om te gaan slapen, waardoor je moe wordt. Dit stofje wordt ook wel melanine genoemd. 

Wat kun je eraan doen?

Zonlicht zorgt ervoor dat wij ons goed voelen en lekker in ons vel zitten, het is daarom ontzettend belangrijk om overdag veel zonnestralen op te vangen. 

Andere oplossingen om je lekkerder in je vel te laten zitten tijdens de koude dagen is sporten. Het hoeft geen zware oefening te zijn maar een beetje beweging helpt altijd! Daarnaast is het belangrijk om op je voeding te letten. Gezond eten en veel vitamines zijn super goed voor je lichaam en zullen je erg helpen. 

Een van de belangrijkste stappen om te nemen is praten. Erken je klachten en neem ze serieus. Eventueel vermindert het je klachten als je gevoelens deelt en steun ervaart vanuit mensen om je heen. Misschien zijn er nog veel meer mensen om je heen die hetzelfde voelen als jij. 

Lichttherapie is een kostbare behandeling als je veel last hebt van de seizoenen verbonden stemmingsklachten. Tijdens lichttherapie wordt de aanmaak van melanine op een kunstmatige manier gereguleerd dat je dag-nachtritme herstelt. Veel mensen vinden het een positieve ervaring en vinden het zeer effectief. 

Merk je dat je klachten niet worden verminderd? Neem dan eventueel contact op met je huisarts.

Zoek jij nog een mega leuke bijbaan? Bekijk de vacatures van Recruit a Student op onze website! Solliciteer nu en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op en wie weet heb jij morgen al je perfecte bijbaan gevonden! 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.