Student & health: hoe ontkom je aan de griep en verkoudheid

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

De griep heerst weer flink. In deze blog geven we je tips over hoe je ontkomt aan de griep en verkoudheid!

Iedereen zal het wel gemerkt hebben, de griep heerst weer flink. Om je heen zie je mensen snotteren en hoesten en angstvallig probeer je te vermijden om zelf ook ziek te worden. Om je te helpen voorkomen dat je ziek wordt hebben wij wat handige tips voor je verzameld. Heb je toch een griepje te pakken en wil je hier zo snel mogelijk vanaf komen? Dan vind je hier ook een aantal praktische tips.

Tips voor het voorkomen van griep en verkoudheid:

Handen wassen

Voor de hand liggend maar wel belangrijk: was regelmatig je handen! Wanneer je dit doet, verwijder je bacteriën en eventuele ziektekiemen van je handen en hierdoor verklein je de kans om ziek te worden. Gebruik om je handen te drogen liever papieren handdoekjes dan stoffen. Hierdoor wordt de kans nog kleiner dat je ziektekiemen van anderen overneemt.

Hoest en nies in je elleboog

Je ouders riepen vroeger vast regelmatig “HAND VOOR JE MOND!” wanneer je moest niezen of hoesten. Maar je kunt dit veel beter in je elleboog doen. Door dit te doen komen de bacteriën op je eigen elleboog terecht en verspreid je ze niet door heel de ruimte. Daarnaast is dit natuurlijk een stuk hygiënischer dan wanneer je dit in je hand doet. Zo geef je geen bacteriën over wanneer je iemand een hand geeft.

Maak deurklinken schoon

Niet alleen deurklinken maar ook andere dingen die je vaak met je handen aanraakt. Denk hierbij aan toetsenborden, computermuizen, je mobiele telefoon en afstandsbedieningen. Ook hierbij geldt: je verkleint hierdoor de kans om een ziekte op te lopen, maar ook de ziekte te verspreiden wanneer je al ziek bent.

Ventileer ruimten waar je vaak bent

Ook al is het momenteel erg koud, probeer dit toch te doen. Zet als je weg gaat toch je raam op een kier. Doe dit bijvoorbeeld als je even boodschappen gaat doen. Op die manier komt er frisse lucht in je kamer en kan “vervuilde” lucht je kamer uit. Hiermee voorkom je verspreiding via de lucht.

Beweeg in de buitenlucht

Ga lekker naar buiten en wees actief! Frisse en zuiverende lucht zullen je goed doen en werkt mee aan het opbouwen van een goede weerstand. Probeer elke dag een half uurtje naar buiten te gaan, in je lunchpauze bijvoorbeeld.

Ondanks deze tips toch geveld door de griep? Dan hebben wij ook wat tips voor je verzameld waardoor je het leed wat kunt verzachten en er snel weer boven komt.

Pak je rust

Veel mensen willen er niet aan toegeven dat ze ziek zijn en blijven maar doorgaan met hun dagelijkse werkzaamheden. Het is juist belangrijk dat je rust neemt zodat je lichaam kan herstellen. Ga lekker een dag op de bank liggen, Netflix aan en doe zo min mogelijk.

Licht verteerbaar eten

Zorg ervoor dat je maaltijden eet die niet te veel energie vragen bij het verwerken hiervan. Probeer geen kant-en-klare maaltijden en maaltijden zoals stamppot te eten. Je kunt beter kiezen voor bijvoorbeeld soep of bouillon.

Gember

Gember verwarmt niet alleen maar heeft ook een antivirale werking, remt ontstekingen en verzacht de slijmvliezen. Een handige manier om gember binnen te krijgen is het maken van thee. Snij het in dunne plakjes en laat het in een kop heet water trekken.

Niet roken

Buiten het feit dat we allemaal weten dat roken slecht voor je is, zorgt het er ook voor dat je minder snel hersteld van een griepje of verkoudheid. De sigarettenrook irriteert je slijmvliezen waardoor je klachten zelfs kunnen verergeren. Ga dus ook niet in de pauze naast je rokende collega’s staan.

Voorkom uitdroging 

Wanneer je ziek bent is het belangrijk dat je er voor zorgt dat je niet uitdroogt. Wees alert dat je voldoende water drinkt en vermijd bijvoorbeeld koffie. Water zorgt er ook voor dat de afvalstoffen uit je lichaam worden verwijderd.

Mocht je nou met de griep op bed liggen en nog op zoek zijn naar een leuke studenten (bij)baan? Nu heb je alle tijd om op je gemak al onze vacatures te bekijken. Vind de bijbaan die bij jou past!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.