Welke invloed heeft alcohol op je carrière?

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

We weten allemaal dat overmatig alcohol gebruik slecht en ongezond voor je is. Maar welke invloed heeft alcohol op je carrière?

Wat doet alcohol met je?

Wanneer je alcoholische dranken consumeert komt de alcohol via de darmen in je bloed. Door het bloed verspreid de alcohol zich door het hele lichaam. Wanneer de alcohol de hersenen bereikt kun je merken dat je onder invloed bent, alcohol verdooft en hierdoor kun je je dus anders gaan voelen en gedragen.

Invloed van alcohol op het lichaam

Alcoholgebruik hangt samen met ongeveer zestig verschillende aandoeningen. Het heeft negatieve effecten op bijna alle organen van het menselijk lichaam. Vrouwen zijn over het algemeen gevoeliger voor alcohol gerelateerde schade dan mannen.

Overmatig alcoholgebruik op lange termijn hangt samen met 60 verschillende aandoeningen.

Alcohol breekt de hersencellen af, en overmatig alcohol gebruik op lange termijn kan zelfs zorgen voor hersenbeschadiging. Een bekend geheugenverlies probleem wat je op kan lopen door overmatig alcoholgebruik op lange termijn is het syndroom van Korsakov.

Hiernaast kan het lichaam op lache termijn bijvoorbeeld ook last krijgen van leververvetting, levercirrose, maagvliesontsteking, maagzweer, hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en hersenbloedingen.

Welke invloed heeft alcohol op je carrière?

Wanneer je als werknemer veel alcohol consumeert heeft dit impact op je werk en je carrière.

Voorbeelden hiervan zijn:

•    Je veroorzaakt steeds vaker kleine ongelukjes

•    Vaker ziek melden

•    Adem ruikt soms naar alcohol

•    Slechtere concentratie

•    Je merkt lichamelijke veranderingen: verliest gewicht, zweethanden en je uiterlijke verzorging gaat achteruit.

•    De band met je collega's en klanten lijkt te verslechteren.

Deze punten zullen op den duur ook op gaan vallen bij je collega's en werkgever. De kwaliteit van je werk zal achteruit gaan en overmatig alcohol gebruik wordt door werkgevers niet gewaardeerd, absoluut niet tijdens de werkuren.

Kan je ontslagen worden wegens alcoholgebruik?

Ten eerste moeten er duidelijke regels zijn, het beleid moet helder zijn. In de meeste bedrijven mag er geen alcohol gedronken worden, tenzij bijvoorbeeld op de vrijdagmiddagborrel. Daarnaast is alcoholmisbruik niet altijd een geldige reden voor ontslag op staande voet. Wanneer de werknemer echt lijdt aan een alcoholverslaving, wordt dit gezien als een ziekte. De werkgever zal in dit geval de werknemer ook moeten helpen. Wil het ontslag op staande voet van toepassing zijn dan is voor de werkgever van belang dat de ontslagbrief goed is gemotiveerd en dat de huisregels duidelijk zijn. Maar ook al wordt je niet op staande voet ontslagen, je maakt door overmatig alcohol gebruik geen vrienden op het werk. Je prestaties zullen achteruit gaan.

Onze conclusie is dus dat alcoholgebruik enkel negatieve invloed heeft op je carrière. Het is natuurlijk best gezellig om buiten werktijd eens wat te drinken, maar drink met mate! Voor jezelf, je gezondheid en je carrière.

Ben je op zoek naar een toffe studenten (bij)baan? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures in verschillende branches. Schrijf jezelf in zodat je altijd als eerst op hoogte bent van de nieuwste vacatures.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.