Voordelen en nadelen van LinkedIn

Publicatiedatum 9 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Tegenwoordig maakt het merendeel van onze bevolking gebruik van social media. LinkedIn is hierin een veelgebruikt medium binnen de bedrijfswereld. Hieronder wordt uiteengezet wat de voor- en nadelen van LinkedIn zijn.

Voordelen

Een platform die zich specialiseert als zakelijk platform heeft LinkedIn veel voordelen tegenover meer persoonlijke platform als Facebook en Instagram. Hieronder vindt je een aantal van de voordelen die een profiel op LinkedIn voor jou heeft als professional.

Snel uitbreiden van je netwerk

In de bedrijfswereld is het altijd handig wanneer je iets gemeenschappelijks hebt met de persoon waar je zaken mee doet. Via LinkedIn zie je snel welke gemeenschappelijke contacten je hebt met een persoon. Dit maakt de stap om een persoon te benaderen laagdrempeliger waardoor je snel jouw netwerk kan uitbreiden.

Contacten onderhouden

Vaak zal je contacten als voormalige klasgenoten en voormalige collega’s niet wekelijks meer spreken. Door een connectie te maken met deze personen op LinkedIn kan je hun carrière bijhouden en met een krot berichtje zo nu en dan toch het contact aanhouden. Dit is voordelig als je in de toekomst de hulp van deze persoon goed kan gebruiken. Wederzijds zal jij natuurlijk ook bereid zijn om die connectie te helpen.

Informatie platform

LinkedIn is niet alleen ideaal voor het vinden van connecties met andere professionals. Het is ook een perfect platform om relevante informatie voor jouw sector te vinden. Dagelijks delen professionals artikelen over trends, ontwikkelingen, interessante feiten, nieuwe vacatures en nog veel meer. Deze informatie kan jij zelf gebruiken om te groeien als professional.

Jouw vindbaarheid

LinkedIn scoort erg goed voor zoekmachines als Google. Hierdoor zal jouw LinkedIn profiel vaak bovenaan een lijst met zoekresultaten verschijnen wanneer een recruiter, toekomstige werkgever of business partner jouw online opzoekt. Dit is erg positief aangezien een LinkedIn profiel vaak een beter indruk geeft wie jij bent als professional tegenover jouw Facebook. Zie LinkedIn als jouw online visitekaartje dat je aflevert aan de buitenwereld.

Het grootste professionele platform

LinkedIn is het grootste zakelijke netwerkplatform ter wereld. De mensen die jij wilt bereiken zijn er al. Hierdoor hoef je weinig energie te besteden om deze mensen te bereiken.

Gratis platform

Een account aanmaken en beheren is gratis. Wat je wel moet investeren is jouw tijd om een goed profiel aan te maken en om de relaties met jouw netwerk te onderhouden.

Nadelen

Zoals elk social media kanaal heeft ook LinkedIn nadelen. Hieronder een aantal van de meest voorkomende.

Mensen willen jouw netwerk misbruiken

Iedereen kan een LinkedIn account aanmaken. Er zullen altijd mensen zijn die niets voor jou willen of kunnen doen, maar die wel jouw netwerk willen gebruiken om zichzelf beter te maken. Voeg daarom niet zomaar iedereen toe. Krijg je het gevoel dat iemand bij jou wil komen halen (informatie, leads, projecten) en niets wil komen brengen? Maak dan geen connectie met deze persoon.

Negatieve informatie

Iedereen is vrij om te delen op LinkedIn. Als gevolg kunnen collega’s, vrienden of familie informatie naar buiten brengen die schadelijk kan zijn voor het imago dat jij wilt hebben. Dit kan ook een negatief beeld geven op het bedrijf waarvoor jij werkt die dit niet zullen waarderen. Zorg dus altijd dat je het eens bent met content die anderen over jou posten.

Veel persoonlijke informatie

Op je LinkedIn zet je veel persoonlijke informatie soms zelfs nog meer dan bijvoorbeeld op Facebook. Wanneer een kwaadwillend persoon teveel persoonlijke informatie over jou verzameld kan hij hier veel misbruik van maken. Let er daarom op dat delen van jou LinkedIn zijn afgeschermd voor onbekenden.

Veel irrelevante informatie

Zoals hierboven aangegeven gebruiken veel mensen LinkedIn om hun content te delen. Zorg dat jij goed afbakent welke content voor jou relevant is zodat je ook echt nuttige informatie hierin kan vinden. Je wilt niet uren moeten zoeken voordat je iets vindt wat relevant is voor jou.

Het kost tijd

Het onderhouden van een effectief profiel kost tijd. Je moet je contacten onderhouden, je tijdlijn afbakenen en bijwerken om de juiste informatie te ontvangen en contact maken met nieuwe personen. Wanneer je LinkedIn weinig gebruikt zal je veel van de voordelen van het platform niet terug zien komen.

Conclusie

LinkedIn is een zeer goed platform om jezelf als professional te profileren. Het is belangrijk dat je aandacht aan het platform besteed om maximaal profijt te kunnen hebben van zijn voordelen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je in de gaten houdt wat jij post, wie dit kan zien en wat anderen over jou posten om te zorgen dat er niet teveel persoonlijke of negatieve informatie over jou aan je profiel gelinkt wordt.

Netwerk opbouwen

Ben je op zoek naar een leuke bijbaan als student die jou kan helpen nieuwe contacten te vinden om jouw netwerk op te bouwen? Recruit a Student heeft altijd de leukste en meest leerzame studie gerelateerde bijbanen voor jou! Schrijf jezelf direct in en vertel onze accountmanagers tijdens je intake in welke sector jij meer zou willen leren.

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.