Curriculum Vitae

Publicatiedatum 25 november 2022
Wijzigingsdatum 28 december 2022

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Als je een sollicitatiebrief schrijft, stuur je natuurlijk ook een Curriculum Vitae mee. Je CV is onmisbaar en dit is als sollicitant je belangrijkste visite kaartje, waar jij in het kort kan laten zien wie je bent en welk carrière pad je hebt bewandeld. Maar waarom is een CV zo belangrijk? En hoe maak je er nu een? Je leest het in deze blog!

Waarom is een CV zo belangrijk?

Je CV moet je zien als een levensbeschrijving over jou. De afkorting CV staat voor het Latijnse woord curriculum vitae en betekent ‘levensloop’. Hierop staat welke opleiding je doet, welke scholen je hebt gezeten en wat voor ervaring en vaardigheden je in het algemeen hebt. Op deze manier kan je toekomstige werkgever jouw talenten inschatten en of je geschikt bent voor de positie waarop je solliciteert

De tijd die werkgevers en recruiters besteden aan het bekijken van een CV is zeer kort, daarom moet in 1 oog opslag voor hen duidelijk zijn of jij goed bij de functie past.

Hoe maak je een goede CV?

Een goede CV maken hoeft niet moeilijk te zijn, op het internet kun je veel standaard templates vinden. Deze lay-outs zijn vaak goed doorgedacht en slim opgesteld, om te zorgen dat jij het meeste opvalt tussen al die honderden andere Cv’s. Dit is dus zeker een goede optie, en vaak kan je deze op het internet gewoon downloaden. Word, Google Docs en Canva hebben ook goede standaard templates voor mooie maar effectieve CV. Wel zijn veel templates vaak alleen downloadbaar in ruil voor een klein prijsje. Nu kunnen wij ons voorstellen dat niet elke student hiervoor het budget heeft. Daarom hebben wij een lijstje opgesteld met criteria dat een goede CV moet hebben. Op de Recruit a Student website staat ook een CV builder, erg handig als je snel een CV wilt maken.

De indeling van je CV, of te wel de lay-out is enorm belangrijk. Gebruik ook een duidelijk lettertype en kies voor neutrale kleuren, maar probeer wel creatief en origineel te blijven!

  1. Persoonsgegevens
  2. Opleidingen en cursussen
  3. Werkervaring
  4. Andere ervaring of informatie

1.Persoonsgegevens

Natuurlijk is het vermelden van je naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum en e-mail adres het allerbelangrijkste. Daarom zet je deze bovenaan in je CV. Zorg er overigens voor dat je telefoonnummer en e-mail adres altijd bereikbaar zijn. Je wilt natuurlijk niet dat je gebeld op een verkeerd nummer als je toekomstige werkgever je wilt contacteren over je sollicitatie.

2.Opleidingen en cursussen

Noem het liefste in chronologische volgorde welke scholen je hebt afgemaakt of hebt gedaan. Let op dat je wel alleen relevante scholen en opleidingen erbij zet, dus bijvoorbeeld de lagere school niet. En als je een opleiding maar 1 maand hebt gedaan, kun je er voor kiezen om deze uit je CV te laten. Benoem hierna de cursussen die je hebt gevolgd of de talen die je beheerst. Een voorbeeld van cursus kan zijn, een Google Ads certificaat of een Spaans taalcursus.

3.Werkervaring

Daarnaast is het natuurlijk ook erg van belang dat je je werkervaring op papier zet. Zo kan het misschien wel in je voordeel werken als je toekomstige werkgever ziet dat je al ervaring hebt in het veld waarin je solliciteert. Zorg ook dat je de bedrijfsnamen en vestigingsplaats van de organisaties vermeld. En vergeet ook niet de functietitel en functie-inhoud er bij te zetten. Houd alles kort, maar wel krachtig zodat het voldoende verteld.

4.Andere ervaring of informatie

Ook is het vermelden van hobby’s en bestuurlijke functies ook niet onbelangrijk. Normaal gezien vermeld je dit alleen als het echt relevant aan de functie is. Maar niettemin, het is belangrijk dat jij als kandidaat jezelf zo goed mogelijk presenteert: laat de recruiters en werkgevers zien wie jij bent, wat je relevante passies zijn, en waarom dit goed zou kunnen passen bij het bedrijf en functie.

Nu is het aan jou!

Ga jij nu binnenkort solliciteren (bij Recruit a Student)? We hopen dat deze stappenplan je gaat helpen in het opstellen van een CV. Bij ons op de website kunnen wij je helpen de beste CV te maken! Zoek je nu nog een leuk baantje? Vergeet niet onze website te checken voor de tofste vacatures in jouw buurt!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.