Hoe maak je een goede indruk tijdens een sollicitatiegesprek?

Publicatiedatum 18 november 2022
Wijzigingsdatum 30 mei 2023

Stel je hebt eindelijk die gave functie gevonden waar je al zolang naar zocht, je hebt een sollicitatiebrief geschreven en bent uitgenodigd voor een gesprek. Gefeliciteerd! So far so good dus, maar opeens komt dat sollicitatiegesprek wel heel dichtbij. Je blijdschap en enthousiasme vervangen zich al gauw voor spanning en twijfel, want: hoe maak je nou die onuitwisbare indruk tijdens je sollicitatiegesprek? In deze blog geven wij je 7 tips om je daarbij te helpen!

1. Voorbereiden en oefenen

Neem de vacature nog eens grondig door: naar wat voor persoon zijn ze op zoek? Wat voor vaardigheden zijn vereist en om welke werkzaamheden gaat het? Bij veel bedrijven worden hier (indirecte) vragen over gesteld. Het is daarom erg belangrijk dat je deze vragen kan beantwoorden met voorbeelden uit de praktijk. Wat voor vaardigheden heb jij opgedaan die jou geschikt maken voor deze functie? Oefen met het beantwoorden van dit soort vragen, vraag bijvoorbeeld een vriend of die dit soort vragen met je wilt oefenen.

2. Zorg dat je er op je best uitziet

Ga naar je sollicitatie zoals je naar een eerste date zou gaan. Verzorg jezelf goed en bekijk jezelf nog even goed in de spiegel voordat je de gespreksruimte binnenstapt.

Denk ook aan je kledingkeuze. Goed gekleed naar een sollicitatiegesprek is belangrijk om een werkgever de best mogelijke indruk te geven, maar je kledingkeuze is ook belangrijk omdat het je zekerder laat voelen als je goed gekleed bent. En mocht je het niet weten, onthoud altijd: overdressed is altijd beter als underdressed.

3. Op tijd komen (maar niet te vroeg)

Kom zeker niet te laat. Als je precies op tijd komt volgens je reisapp, neem dan een trein of bus eerder. Desnoods ben je dan iets te vroeg. Te laat komen voor een sollicitatiegesprek is ‘not done’. Geef jezelf dus wat speling maar kom ook niet te vroeg. Meer dan 15 minuten te vroeg komen is echt niet nodig. Op deze manier zorg je dat je geordend over komt voor de werkgever, maar ben je ze niet tot last. Het geeft je ook wat rust en de mogelijkheid om je mentaal voor te bereiden op het gesprek.

4. Lichaamshouding en lichaamstaal

Je lichaamshouding en de lichaamstaal die je afgeeft zijn erg belangrijk in een sollicitatiegesprek. Ga niet achterover zitten of voorover hangen. Je lichaamshouding geeft dan onbedoeld de verkeerde signalen af. Zorg daarom dat je rechtop in je stoel gaat zitten. Daarnaast is het belangrijk om een zelfverzekerde en comfortabele indruk over proberen te brengen. Neem een natuurlijke houding aan en ga niet met je armen over elkaar zitten, frunniken aan je kleding of wiebelen in je stoel.

5. Wees jezelf

Het klinkt misschien wat cliché maar je authentieke zelf zijn is de beste manier om een goede indruk van jezelf te geven. Een beetje spanning is gezond, maar als je je goed hebt voorbereid, heb je in principe niets om je druk over te maken. Om je wat te ontspannen, kan het helpen je te bedenken dat jij niet alleen bij het bedrijf moet passen, maar dat het bedrijf en de sfeer ook bij jou moeten passen.

6. Creëer een band met je gesprekspartner en het bedrijf

Naast kwalificaties en vaardigheden wordt er ook naar andere aspecten gekeken. Vaak is het ook belangrijk dat je goed bij de bedrijfscultuur moet passen. Probeer daarom aan te voelen wat de sfeer is. Is deze losjes? Wees dan niet te formeel, want dit kan dan als afstandelijk aangevoeld worden. Bedrijven zijn nog weleens geneigd om de kandidaten te kiezen die ze het leukste vinden.

7. Follow-up na het gesprek

De handen zijn geschud en je gaat weer huiswaarts. Een aanrader is om binnen 24 uur nog even een bedankje te mailen, en je interesse in de functie te herhalen. Ben je nog iets vergeten wat je graag had willen vertellen? Dan kan je dit ook kort even vermelden. Als je met meerdere personen van hetzelfde bedrijf hebt gesproken, stuur ze dan ieder een persoonlijk bericht. Op deze manier geef je de best mogelijke indruk achter.

Wil je nou graag solliciteren en deze tips in praktijk brengen. Solliciteer dan nu bij een vestiging bij jou in de buurt!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.