Hoe zorg je voor goede referenties

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Wanneer je solliciteert voor een nieuwe baan en de werkgever een goed beeld van jou heeft gevormd wordt er vrijwel altijd nog om referenties gevraagd. Het is dus belangrijk dat jij goede referenties kunt geven. Hoe je dat doet lees je in deze blog.

Mijn referenties

Je moet zelf voor jouw referenties zorgen, maar wie vraag je hier voor? Over het algemeen willen werkgevers door middel van referenties er achter komen hoe jij functioneert op de werkvloer en wat jouw sterke en zwakke punten zijn. Referenties mogen nooit ongevraagd gedeeld worden en er mag geen contact opgenomen met degene die jij als referentie opgeeft zonder jouw toestemming. Zorg er voor dat de personen die jij opgeeft als referentie jou goed kennen en op dat zij op een goede wijze jouw sterke en zwakke punten kunnen overbrengen.

Het is natuurlijk niet leuk wanneer een oud-werkgever waarmee jij op een slechte manier uit elkaar gegaan bent jou zwart maakt bij een potentiële nieuwe werkgever. Geef daarom alleen mensen op die je vertrouwt en waarvan je weet dat zij een positief beeld over jou hebben.

Referenties in je CV

Er wordt niet altijd om referenties gevraagd door werkgevers. Als je toch graag de mogelijkheid wilt bieden om een referentie op te vragen, dan kun je deze in je CV uitlichten. Zorg hierbij voor een nette opmaak. Vermeld duidelijk de bedrijfsnaam, de naam van de contactpersoon, het telefoonnummer en het e-mailadres.

Let op: vraag aan de contactpersoon die jij opgeeft voor een referentie altijd toestemming. Het is voor deze contactpersoon erg vervelend als hij/zij hiermee wordt overvallen. Dit kan er voor zorgen dat deze persoon alsnog (al dan niet onbedoeld) een negatief beeld over jou schetst omdat je hem/haar hier niet op voorbereid hebt.

Je kunt er ook voor kiezen om geschreven referenties toe te voegen aan jouw CV. Hierdoor hoeft een potentiële werkgever geen contact meer op te nemen met degene die jij als referentie opgeeft. Vraag oud-werkgevers om duidelijke en complete schriftelijke referenties en voeg deze onderaan je CV toe.

Don’ts

Het is erg vervelend als je wordt afgewezen op basis van je referenties. Daarom zijn er een aantal dingen die je absoluut niet moet doen met betrekking tot referenties. Zoals eerder genoemd moet je nooit iemand opgeven als referentie zonder toestemming.

Verder is het niet verstandig om je huidige werkgever op te geven als referentie wanneer deze niet op de hoogte is van jouw zoektocht naar een nieuwe baan. Wanneer deze persoon dan plots gebeld wordt voor een referentie komt dit niet alleen slecht over op jouw potentiële nieuwe werkgever, maar ook op je huidige werkgever. Dit kan nog voor vervelende situaties zorgen wanneer je niet wordt aangenomen en werkzaam blijft voor je huidige werkgever.

Ben je op zoek naar een nieuwe (bij)baan? Studenten uitzendbureau Recruit a Student helpt jou hier graag bij. Bekijk onze vacatures en solliciteer op een functie die jou aanspreekt! Ook kun je jezelf inschrijven. Wanneer je jezelf inschrijft kom je in onze database terecht en wanneer wij een nieuwe vacature beschikbaar hebben die aansluit op jouw profiel nemen we contact met jou op.

Wil je graag nog meer sollicitatie tips & tricks? Lees het in onze blog op de website! 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.