Kledingadvies voor een sollicitatiegesprek: waar moet je op letten?

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

De kleding die je draagt tijdens een sollicitatiegesprek is erg belangrijk. Met de tips in deze

Het dragen van zorgvuldig uitgekozen kleding tijdens een sollicitatiegesprek is belangrijker dan je denkt. Een indruk van iemand wordt gevormd in de eerste dertig seconden. En aangezien je kleding het eerste is wat een recruiter van je ziet, is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Gelukkig leven we niet meer in het tijdperk waarbij mannen in pak en vrouwen in deftige jurk hoeven te verschijnen. Door onderstaande tips kom jij erachter hoe je je het beste kunt kleden en hierdoor zelfverzekerd overkomt bij jouw volgende sollicitatiegesprek.

Kledingadvies voor een sollicitatiegesprek: mannen

Tip 1: Een pak is eigenlijk nooit verkeerd

Als man ben je in pak eigenlijk nooit overdressed. Een zwart pak kun je echter beter niet aantrekken tenzij je solliciteert bij een erg formeel bedrijf. Kies liever voor donkerblauw of antraciet. En door het kiezen voor bijvoorbeeld een krijtstreep lijk je langer en straal je meer autoriteit uit!

Tip 2: Casual chic

Er zijn natuurlijk ook anderen keuzes dan alleen maar een pak. Wat tegenwoordig veel wordt gedragen door mannen tijdens sollicitatiegesprekken is een casual chique outfit. Denk hierbij aan een nette spijkerbroek, een overhemd en eventueel een colbert. Verdiep je in de bedrijfscultuur en pas daar je keuze op aan voor een pak of een casual chique outfit.

Tip 3: Matchen

Niet alleen is het belangrijk om er over na te denken welke kleding je aantrekt, accessoires zijn misschien wel even belangrijk. Zorg ervoor dat je een riem en schoenen in dezelfde kleur hebt. En besteedt ook even wat extra aandacht aan je schoenen: niets is erger dan de perfecte outfit aan hebben met daaronder afgetrapte schoenen. Mocht je een tas meenemen, zorg dan dat deze er ook netjes uitziet.

Tip 4: Kleuren

Wil je graag een stropdas dragen tijdens het sollicitatiegesprek? Kies dan voor blauw, dit zorgt namelijk voor een open uitstraling. Ook een groene das is goed, dit straalt frisheid en harmonie uit. Pas op met een rode das, dit straalt dominantie uit! Geel is ook een kleur waar je beter niet voor kunt kiezen, deze kleur straalt zwakte uit.

Tip 5: Afleidingen

Er zijn veel factoren die een recruiter kunnen afleiden tijdens het sollicitatiegesprek. Denk hierbij aan printjes op een stropdas, een aparte kleur sokken of onverzorgde nagels. Houdt je ook in met aftershave of parfum. Het is fijn als iemand lekker ruikt maar een sterke geurwalm wordt niet gewaardeerd.

Kledingadvies voor een sollicitatiegesprek: vrouwen

Tip 1: Geef jezelf niet te bloot

Voor vrouwen zijn er meerdere opties beschikbaar qua kleding. Waar het bij mannen al snel ophoudt met een broek en een bovenstuk, hebben vrouwen keuze uit broeken, shirtjes, jurken en rokken. Wat voor kleding je ook kiest voor je sollicitatiegesprek, zorg er dan voor dat je niet te veel huid laat zien. Té veel decolleté of een té korte rok wordt over het algemeen niet gewaardeerd en wordt gezien als onprofessioneel.

Het is ook aan te raden om onder een rok of jurk altijd een panty te dragen. Ook slim; neem een extra panty mee voor het geval dat er onderweg naar het gesprek een ladder in je panty komt. Mocht het nou echt warm zijn, dan kun je het overwegen om de panty achterwege te laten en voor blote benen te gaan. Kies dan wel voor bijvoorbeeld een kokerrok die over de knie valt en draag daar een top op die geen decolleté laat zien.

Tip 2: Sieraden

Hoe verleidelijk het ook is om je outfit op te leuken met sieraden, denk hier wel goed over na. Rinkelende armbanden, een handvol ringen of oorbellen die continu mee bewegen met je hoofdbewegingen zullen de recruiter afleiden. Kies voor simpele oorknopjes, een net horloge of een subtiel kettinkje. Ook voor sieraden geldt; less is more.

Tip 3: Schoenen

Wederom geldt hier voor vrouwen; er is veel meer keuze voor vrouwen op dit gebied dan voor mannen. Veel vrouwen zijn gek op hoge hakken, echter raden wij je dit niet aan voor een sollicitatiegesprek. Wanneer je hier niet goed op kunt lopen, maak je een onzekere indruk. Kies liever voor platte schoenen of voor een laarsje met een wat dikkere hak. Hier loop je waarschijnlijk een stuk gemakkelijker op en dit zal je dan ook zeker uitstralen!

Tip 4: Verzorging

Tijdens je sollicitatiegesprek wil je natuurlijk een onuitwisbare indruk maken. Zorg er daarom ook voor dat wanneer je make-up draagt, dat je dit dan naturel houdt. Gebruik niet te veel foundation om een “plamuurgezicht” te voorkomen. Wanneer je er voor kiest om oogschaduw te dragen, kies dan voor aardetinten die dicht bij je eigen huidskleur liggen. Houdt het ook bij een subtiel laagje mascara en denk na over de kleur lipstick of lipgloss die je draagt. Een te felle lipkleur leidt af, en bij een felle kleur valt het sneller op wanneer dit niet netjes en secuur is aangebracht. Als laatste is het verstandig om aandacht te besteden aan je handen. Zorg er voor dat je nagels netjes gevijld zijn en je nagellak niet afgebladderd is

Wil je meer sollicitatie tips & tricks lezen? Deze kun je in onze blog vinden op de website! Op zoek naar een leuke studenten (bij)baan die echt bij je past? Recruit a Student heeft de leukste vacatures. Schrijf jezelf hier in om altijd als eerst op de hoogte te zijn van onze nieuwe vacatures.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.