Ontslag nemen

Publicatiedatum 1 februari 2023
Wijzigingsdatum 7 maart 2023

Het gebeurd ons allemaal wel een keer, ontslag nemen. Soms vind je een veel leukere baan, je bent je baas zat, geen leuke werksfeer of het lukt je niet meer om je baantje met school te combineren. Wij leggen je uit hoe je ontslag moet nemen.

Wanneer ontslag nemen?

Er zijn veel redenen om ontslag te willen nemen. Het kan zijn dat je niet meer prettig voelt op de werkvloer, je bent toe aan iets nieuws, of je kan het niet meer combineren met school. Baantjes vergen veel tijd en energie, soms kan je op een puntkomen dat het genoeg is en je iets anders wil gaan doen.

Dan is het een goede tijd op ontslag in te dienen bij je baas.

Als je ontslag wilt indienen moet je altijd goed in je contract kijken wat je opzegtermijn is. Het kan zijn dat je meteen weg kan, maar het kan ook dat je een maandopzegtermijn hebt en dus je maand moet afmaken bij je werkgever voordat je weg kan of langer.

Hoe neem ik ontslag?

Een goede manier ontslag nemen vergt wat voorbereiding. Zodra je zeker bent van je beslissing, meld je dit persoonlijk bij je manager. Het kan zijn dat je wat emotioneel wordt of dat je een schuldgevoel krijgt. Maar het geeft niet als zulke emoties naar boven komen. Iedereen heeft in zo’n gelijkwaardige situatie gezeten en de onderneming zal niet ten gronde gaan als je weggaat. Je hoeft je dus niet schuldig te voelen.

Nadat je het hebt besproken met je leidinggevende moet je dit op papier laten zetten en een ontslag brief schrijven.

In een ontslag brief vermeld je de opzegging van het contract, wanneer je opzegtermijn ingaat en je handtekening. Het doel van een ontslagbrief is om je werkgever te informeren over de datum dat je stopt.

Ik twijfel om ontslag te nemen

Ontslag nemen is een lastige beslissing en er moeten veel afwegingen gemaakt worden. Het is daarom logisch als je twijfelt en niet goed weet of je een andere baan wilt zoeken.

Denk na over de voor- en nadelen van je huidige baan en je nieuwe baan, bekijk promotiemogelijkheden, luister naar je gevoel maar blijf ook rationeel nadenken. Denk na over je redenen waarom je in eerste instantie weg wilde gaan en laat je vooral niet beïnvloeden door de mensen om je heen. Onderschat jezelf niet.

Ben jij dus van plan om ontslag te nemen en op zoek naar een nieuwe baan? Solliciteer dan nu bij Recruit a Student. Je kunt al onze vacatures op de website vinden. Schrijf je nu in en wie weet vind jij je favoriete bijbaan!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.