Rare vragen die je kunt verwachten bij een sollicitatiegesprek

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Jezelf voorbereiden op een sollicitatiegesprek is zeker de moeite waard. Maar er kunnen altijd vragen worden gesteld die wat lastiger zijn om te beantwoorden. Deze vragen zullen je uit je comfortzone halen. Op de ‘rare’ vragen zal je niet gelijk antwoord hebben. Er is geen goed of fout antwoord.

​Uitdaging aangaan

De gesprekspartner wilt er achter komen hoe je tot een antwoord komt. Hiermee test hij niet alleen je analytische en creatieve vermogen, maar bijvoorbeeld ook je veerkracht. Je redenatieproces wordt zichtbaar. De gesprekspartner wilt erachter komen of jij jezelf snel uit het veld laat slaan. Of ga je de uitdaging juist aan door een antwoord te geven? En hoe kom je tot een antwoord? Verderop in dit blog vind je enkele tips.

​Top 15 raarste sollicitatievragen:

  - Waar zou jij 10 miljoen in investeren en waarom?

  - Hoeveel liter verf heb je nodig om een Airliner te verven?

  - Waarom zijn putdeksels rond?

  - Hoeveel katten zijn er in Nederland?

  - Kies een van de afbeeldingen (variërend van een brug of ballerina’s tot een auto die onder de modder zit) en vertel waarom je deze afbeelding kiest?

  - Hoeveel manieren kan je bedenken om een naald in een hooiberg te vinden

  - Waar mogen we je s ’nachts voor wakker maken?

  - Hoeveel pingpongballen passen er in een middelgrote auto?

  - Hoe zou jij uitbreiden in een stad waar het werkloosheidspercentage meer dan 25% is?

  - Je hebt 200 goudvissen en twee piranha’s in een tank zwemmen. Hoeveel goudvissen moeten de piranha’s eten om negenennegentig procent goudvissen in de tank te hebben?

  - Je hebt 8 steentjes die hetzelfde wegen, zeven hebben hetzelfde gewicht, één weegt er wat minder. Vind in minder dan drie stappen uit welke steen minder weegt. Je hebt een weegschaal tot je beschikking.

 - Als je 80 jaar oud zou zijn, wat zou jij je kinderen dan vertellen?

 - Hoeveel vierkante meter pizza wordt er in dit land per jaar gegeten?

 - Hoe zou je een keuken voor een blinde ontwerpen?

 - Wat zou je doen met zes maanden zonder verplichtingen en financiële beperkingen?

​Tips om de vragen te beantwoorden

Om de hierboven vernoemde vragen te beantwoorden zijn er nog wel wat tips. Hoe raar de vraag ook is, zeg nooit: ‘Ik weet het niet’. Voor de vragen kan je gerust de tijd nemen. Pak een pen en papier en schrijf je gedachte op als je dat makkelijk vindt. Bedenk wat de vragensteller van je wilt weten. Is het een analytische vraag, wilt de vragensteller erachter komen wat voor persoonlijkheid hij voor zich heeft of is hij benieuwd hoe creatief jij bent? Welke vraag je ook krijgt, zorg dat je zelfverzekerd begint en denk hardop. De weg naar het antwoord is belangrijker dan het antwoord zelf.

 

Ben jij op zoek naar een leuke bijbaan of wil je graag meer tips over solliciteren lezen? Kijk dan hier! Bekijk onze vacatures of schrijf jezelf in zodat je altijd als eerst op de hoogte bent van onze nieuwste vacatures.

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.