Vragen sollicitatiegesprek

Publicatiedatum 1 februari 2023
Wijzigingsdatum 21 maart 2023

Ga je binnenkort solliciteren en weet je niet goed wat je moet verwachten? In deze blog helpen wij je en geven wij tips over wat voor vragen je kan verwachten tijdens een sollicitatiegesprek.

Tijdens een sollicitatiegesprek wordt er verwacht dat je goed voorbereidt bent. Het kan zijn dat het een heel vlot gesprek wordt maar het kan ook dat ze alleen maar vragen aan je stellen om zo een goed beeld te krijgen van wie je bent.

Vragen die je kan verwachten

Kan je iets over jezelf vertellen?

Dit is je kans om te vertellen wie je bent, wat je doet en wat je leuk vindt. Probeer het kort maar krachtig te vertellen.

Waarom solliciteer je bij ons?

Leg uit waarom je graag bij het bedrijf zou willen werken, wat hun aantrekkelijk maakt en wat je leuk lijkt. Zorg ervoor dat je je hebt verdiept in het bedrijf en weet wat ze doen.

Waarom solliciteer je op deze functie?

Leg uit waarom je deze functie wilt hebben, vertel waarom het bedrijf en functie goed bij je past.

Waarom ben jij de juiste kandidaat?

Leg uit waarom zij jou zouden moeten aannemen. Vertel waar je goed in bent en je vaardigheden. Leg uit wat je geschikt maakt voor deze functie.

Wat weet je al over het bedrijf?

Vertel wat je weet over het bedrijf en wat ze doen, de werkgever wilt weten hoe goed je het bedrijf kent of je er wel in hebt verdiept.

Wat zijn je sterke punten?

Vertel waar je goed in bent, wat je goede karaktereigenschappen zijn en waarom die belangrijk zijn voor de functie.

Wat zijn je zwakke punten?

Vertel waar je niet zo goed in bent, en wat voor mindere karaktereigenschappen je hebt. Je mag eerlijk zijn maar vertel ook gelijk wat je wilt leren en waarin je graag zou willen ontwikkelen.

Waar zie je jezelf in de toekomst of over 5/10 jaar?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden want niemand weet waar ze zichzelf zien in de toekomst . Maar het bedrijf wil graag weten of je ambities passen bij het bedrijf en of je een goede match bent voor een langere periode. Denk daarom goed na waarin je je graag zou willen ontwikkelen.

Hoe zou je het volgende probleem aanpakken?

De werkgever kan een voorbeeld geven van een situatie in de functie of probleem met de vraag wat jij zou doen.

Probeer je goed voor te bereiden en dan zal het helemaal goed komen. Bereidt deze vragen voor en doe onderzoek naar het bedrijf. Zo weet jij precies wat je moet zeggen tijdens het gesprek.

Mocht je dus nog op zoek zijn naar een leuke baan? Solliciteer dan bij Recruit a Student en check de vacatures op de website. Schrijf je in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op en voor je het weet heb jij je favoriete bijbaan gevonden of kijk eens naar de vacatures op Jooble Nederland!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.