Vrijwilligerswerk: wel of niet op je CV?

Publicatiedatum 20 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Is het verstandig om vrijwilligerswerk op mijn cv te zetten?' Deze vraag horen wij vaak en daarom helpen wij jou hier graag bij. In deze blog geven wij je uitleg en antwoord op de vraag of je vrijwilligerswerk op je cv moet vermelden.

Slim om vrijwilligerswerk wél op je CV te zetten

Natuurlijk is er niks verplicht en bepaal jij zelf wat je wel en niet op jouw cv zet, maar wanneer je twijfelt om vrijwilligerswerk op te nemen in jouw cv, raden wij je aan om dit wel te doen.

Wanneer je solliciteert wil een potentiële werkgever weten wat de werkervaring is die jij al opgedaan hebt. Hierbij wordt dus gevraagd naar betaald werk omdat je hier waarschijnlijk voor opgeleid bent en relevant is aan de functie waar je op solliciteert.

Maar dat wil niet zeggen dat vrijwilligerswerk niet interessant is en je hiermee geen interessante werkervaring op doet. In veel gevallen is vrijwilligerswerk te vergelijken met betaalde werkervaring. Tevens zegt het veel over jouw karakter dat jij vrije tijd opoffert om onbetaald werk te verrichten.

In bepaalde gevallen raden wij het sterk aan om vrijwilligerswerk op te nemen in je cv. Bijvoorbeeld wanneer je relevante werkervaring mist, er gaten in je cv zijn en bij het solliciteren na- en tijdens het ontvangen van een uitkering.

Ook voor studenten en net afgestudeerden is het van grote waarde om vrijwilligerswerk te benoemen. Werkgevers vinden vaak dat deze groep te weinig betaalde werkervaring hebben en in deze gevallen kan vrijwilligerswerk een positieve invloed hebben. Wanneer het vrijwilligerswerk relevant is aan de functie waarop gesolliciteerd wordt, kan dit de doorslag geven om jou toch uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

​Welke conclusie trekt een recruiter uit vrijwilligerswerk?

Zoals eerder benoemd zegt het veel over jouw karakter als je vrijwilligerswerk doet of hebt gedaan. Hieruit blijkt dat jij anderen belangeloos wilt helpen en dat je jouw rol in de maatschappij belangrijk vindt. Het gaat jou dus niet alleen om geld maar je wilt echt graag een jouw steentje bijdragen.

Een recruiter kan uit jouw vrijwilligerswerk opmaken dat jij werk willend bent en vol energie zit. Als je naast een studie of een betaalde baan ook nog eens vrijwilligerswerk doet laat dit zien dat je werklust hebt en van aanpakken weet. Ook wanneer je een tijd werkloos geweest bent en in die tijd op vrijwillige basis werk hebt verricht, maakt dit indruk op een recruiter. Dit laat zien dat jij niet zomaar een uitkering accepteert en graag de handen uit de mouwen steekt. Niks doen is dus niks voor jou!

Verder toont vrijwilligerswerk aan dat je veelzijdig bent. Waarschijnlijk heb jij tijdens het vrijwilligerswerk andere taken uitgevoerd dan de werkzaamheden die behoren bij de functie waar jij op solliciteert. Dit is aantrekkelijk voor werkgevers omdat dit laat zien dat jij breed inzetbaar bent en bereid bent om nieuwe dingen te leren. Deze leergierigheid en hands-on mentaliteit zijn eigenschappen die recruiters graag zien.

​Wanneer vermeld je vrijwilligerswerk niet?

Heb je al veel relevante werkervaring en is jouw cv aan de lange kant? Dan is het niet perse van belang om het vrijwilligerswerk hierbij te vermelden. Laat vrijwilligerswerk wat niet relevant is dan weg om te voorkomen dat je cv te lang wordt. Maar onthoud wel dat wanneer vrijwilligerswerk relevant is, wij het aanraden om het alsnog te vermelden, ook al wordt je cv dan langer.

Ook kan het zo zijn dat het type vrijwilligerswerk wat je gedaan hebt een verkeerd beeld over je kan vormen. Wanneer je op een serieuze en formele functie solliciteert in bijvoorbeeld het bankwezen raden wij het aan jouw deelname aan de feestcommissie van een studentenvereniging weg te laten. Dit is geen relevante ervaring en kan een verkeerd beeld van jou schetsen. Mocht je dit alsnog graag willen vermelden, doe dit dan tijdens het sollicitatiegesprek.

​Conclusie: voeg vrijwilligerswerk toe aan je cv

We raden je vrijwel altijd aan om vrijwilligerswerk toe te voegen aan je cv. Recruiters zullen hier altijd de meerwaarde van inzien en dit werkt dus in jouw voordeel. Wil jij meer tips en tricks lezen over je cv, het schrijven van een motivatiebrief of het voeren van een sollicitatiegesprek? Op onze website lees je meer relevante blogs.

Op zoek naar een studenten (bij)baan die bij jou en jouw studie past? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures in diverse branches. Schrijf jezelf hier in om op de hoogte te blijven van de nieuwste vacatures.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.