Waarom is jouw cv zo belangrijk?

Publicatiedatum 13 september 2022
Wijzigingsdatum 28 december 2022

Wanneer je gaat solliciteren is een cv natuurlijk erg belangrijk. Door jouw cv krijgt een recruiter direct een goede indruk van wie jij bent, wat je doet en wat jouw kwaliteiten zijn.

Wanneer je gaat solliciteren moet je vrijwel altijd jouw curriculum vitae mee sturen. Waarom is jouw cv belangrijk? Hierin staat voornamelijk jouw werkervaring en de opleidingen die je gevolgd hebt. Het bedrijf waar je solliciteert kan zo gemakkelijk zien wat je tot nu toe gedaan en bereikt hebt, hieruit valt ook op te merken of je wél of niet geschikt bent voor de functie waar je voor gesolliciteerd hebt.

​Waarom is jouw CV belangrijk?

Wanneer je solliciteert op een vacature zijn er waarschijnlijk nog tientallen, misschien wel honderden andere sollicitanten die deze functie graag willen vervullen. Bedrijven hebben vaak geen tijd om al deze sollicitaties door te nemen, laat staan om iedereen op gesprek te laten komen. Daarom wordt er een selectie gemaakt van de sollicitanten waar het bedrijf geïnteresseerd in is.

Bij het selecteren kijken bedrijven als eerst naar de cv's. Mochten zij er bij het zien van het cv achter komen dat dit cv niet aansluit op de functie dan wordt de motivatiebrief eigenlijk al vaak niet meer gelezen. Jouw cv is dus minstens zo belangrijk als jouw motivatiebrief.

Met jouw cv laat je jouw eerste indruk achter, zie jouw cv als het visitekaartje wat je achterlaat. De eerste selectie gaat vaak op basis van een cv. Meer kandidaten worden uitgenodigd op basis van een goed cv dan op basis van een goede sollicitatiebrief.

Aangezien als eerst wordt gekeken naar jouw cv is het daarom dus heel belangrijk dat deze er goed uitziet. Er zijn vaak nog vele andere sollicitanten. Het is daarom erg belangrijk dat jij er met jouw cv uitspringt, zodat jij wordt uitgenodigd om op gesprek te komen. Besteed dus veel aandacht aan je cv, doe je dit niet en zijn andere cv's beter dan die van jou, dan val je vaak bij deze selectie al af en maak je geen kans meer op de functie.

Zorg dat jouw cv aansluit op de eisen voor de functie, geef de gevraagde vaardigheden wat meer aandacht zodat deze goed naar voren komen. Pas daarom je cv voor iedere nieuwe sollicitatie aan, je wordt eerder uitgekozen wanneer jouw cv volledig aansluit op de functie. Een bedrijf ziet graag een overzichtelijk cv waarin meteen duidelijk te zien is waarom jij deze functie het beste zou kunnen vervullen.

De lay-out van jouw cv zegt ook iets over jouw persoonlijkheid, zorg dus dat deze er netjes en overzichtelijk uitziet. Maak je cv origineel, maar zorg dat wat je met jouw cv doet ook bij jezelf en bij de functie past. Het bedrijf moet een goede indruk krijgen van hoe je bent en wat jouw kwaliteiten zijn.

Voor een origineel cv kun je ook kiezen voor het maken van een video cv! Niet alle bedrijven zijn dit gewent, dus ben je van plan om dit te gaan doen stuur dan alsnog jouw papieren of digitale cv mee.
Wil je graag nog meer lezen over waarom jouw cv belangrijk is, kijk dan eens hier.

Nu je weet hoe belangrijk een CV is, kun je gaan solliciteren! Ben jij op zoek naar een (bij)baan die bij jou en jouw studentenleven past? Bekijk onze actuele vacatures of schrijf jezelf in zodat jij altijd als eerst op de hoogte bent van de nieuwste vacatures!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.