Wat moet je doen als je niets hoort na een sollicitatiegesprek?

Publicatiedatum 8 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Wanneer je een sollicitatiegesprek hebt gehad ben je natuurlijk heel benieuwd of, aan de hand van dit gesprek, je wel of niet wordt aangenomen. Het kan zijn dat de uitkomst van dit gesprek even op zich laat wachten, wat moet je doen als je niets hoor na een sollicitatiegesprek?

Redenen waarom je niets hoort na een sollicitatiegesprek

Je moet natuurlijk niet ongeduldig zijn, maar wanneer je bijvoorbeeld 2 weken na het sollicitatiegesprek nog steeds niets gehoord hebt kan dit de volgende redenen hebben :

  • Er zijn nog sollicitatiegesprekken bezig voor deze functie.
  • De sollicitatiegesprekken zijn wel afgerond maar er is nog geen beslissing genomen.
  • Er is wel een beslissing genomen alleen is dit nog niet aan jou laten weten, dit kan komen doordat er bijvoorbeeld ander werk voorbij kwam wat meer prioriteit had.
  • Het kan ook zijn dat iemand anders deze baan aangeboden heeft gekregen, maar voor het geval dit niet door gaat, jou als reserve houden. In dit geval kan het ook even duren voordat er contact met je wordt opgenomen.

Wat moet je doen als je niets hoort na een sollicitatiegesprek?

Benader je netwerk

Ken je iemand die al werkt in dit bedrijf? Vraag dan aan diegene of hij/zij iets weet over de sollicitatieprocedure of dat hij/zij weet of er al iemand is aangenomen voor deze functie. Deze persoon in jouw netwerk kun je ook benaderen via sociale media.

Neem initiatief

Zoek zelf contact met degene die hierover gaat door middel van bellen of per mail. 1 of 2 keer contact opnemen moet genoeg zijn, bedrijven zien graag dat je initiatief neemt, maar je moet hun ook niet lastig vallen door continue contact op te nemen.

Wanneer je contact opneemt

Zorg dan dat je een goede vraag of opmerking hebt waaruit blijkt dat je graag meer wilt weten over de sollicitatieprocedure of eventuele uitslag. Wanneer je daadwerkelijk vraagt of je bent aangenomen klinkt dit misschien wat brutaal.

Hou je vraag dus neutraal.
Blijf altijd vriendelijk. Je weet tenslotte nog geen reden waarom de reactie zolang op zich laat wachten.

Ga hier professioneel mee om.

Toon je enthousiasme over de functie.

Op het moment dat er nog geen beslissing is genomen, en er wordt getwijfeld tussen jou en iemand anders, dan kan dit de doorslaggevende reden zijn om jou aan te nemen voor de functie.
Bedank ten alle tijden de persoon die je spreekt voor zijn of haar tijd.

Afgewezen of aangenomen

Wanneer je contact opneemt en je krijgt direct te horen dat...

Je bent aangenomen

Bedank dan deze persoon voor de kans die je krijgt, en laat weten dat je ernaar uitkijkt om bij dit bedrijf te beginnen.

Je bent afgewezen

Reageer sportief. Je mag best laten weten dat je het jammer vind, maar wordt niet boos of verdrietig. Laat zien dat je goed om kan gaan met tegenslagen dit kan jou onderscheiden van de rest. Hier kan je je voordeel mee doen voor een eventuele volgende sollicitatie bij dit bedrijf.

Vraag op basis van welke redenen je bent afgewezen, het is logisch dat je hier nieuwsgierig naar bent en op deze manier kan je werken aan de verbeterpunten voor eventueel andere sollicitaties.

Bedank deze persoon voor zijn of haar tijd en moeite. Geef ook aan dat je je aanbevolen houdt voor andere functies die waarschijnlijk beter bij jouw profiel passen.

Wanneer neem je contact op?

Wanneer er na het sollicitatiegesprek niets is afgesproken over een datum wanneer er eventueel contact met je wordt opgenomen, wacht dan minimaal een week met zelf contact opnemen. Je wilt niet opdringerig en ongeduldig overkomen.

Wanneer er wél een datum is afgesproken en je hoort alsnog niets op deze dag dan kan je zelf de dag hierna contact op nemen, doe dit dan wel pas in de middag. Misschien was er ander werk met meer prioriteit te doen en bellen ze jou de ochtend erna.

Wil je meer sollicitatie tips & tricks? Deze kun je lezen in onze blogs!
Ben je op zoek naar een studenten (bij)baan? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.