Wat willen recruiters lezen in een motivatiebrief?

Publicatiedatum 13 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Wanneer je wilt solliciteren op een leuke vacature, moet je natuurlijk een motivatiebrief schrijven! Hier in toon je aan waarom jij de geschikte kandidaat bent om de vacature te vervullen. Maar hoe zorg je er voor dat jouw brief opvalt? En wat willen de recruiters graag lezen? Je leest hier meer!

Je bent een leuke vacature tegengekomen en je wilt hier op solliciteren of je wilt graag een open sollicitatie sturen naar een bedrijf waar je zou willen werken. Vaak kan dit door je motivatiebrief samen met je cv op te sturen naar het desbetreffende adres of door te mailen naar het bijstaande e-mailadres. In een motivatiebrief beschrijf je waarom je ergens voor in aanmerking denkt te komen en ook waarom je dit zou willen, je moet een duidelijke beschrijving geven van jou motivatie en ambitie. Er zijn momenteel veel werkzoekenden en er wordt veel gesolliciteerd, het is daarom heel belangrijk dat je je met jou motivatiebrief weet te onderscheiden van de andere briefschrijvers.

Soorten motivatiebrieven

Het doel van het schrijven van een motivatiebrief is om de interesse te wekken van de lezer, zodat hij/zij jou uitnodigt voor een gesprek.Bij een open motivatiebrief reageer je niet op een specifieke vacature, je toont dus je interesse voor het bedrijf en beschrijft wat voor een bijdrage je denkt te kunnen leveren aan het bedrijf. Bij een open motivatiebrief moet je er voor zorgen dat het bedrijf interesse in jou als persoon krijgt. Bij een specifieke motivatiebrief schrijf je naar aanleiding van een vacature die je aanspreekt. Hierbij is het belangrijk om in te gaan op de kenmerken die in de vacature staan beschreven.

Hiernaast beschrijf je ook waarom je denkt dat je aan de gevraagde eisen voldoet, dit kun je onderbouwen door bijvoorbeeld je werkervaring te benoemen. Leg ook uit waar je interesse voor dit werk vandaan komt (ook dit kan vanuit werkervaring zijn). Voor beide soorten brieven geldt dat je niet te lange zinnen of te moeilijke woorden moet gebruiken.

Zorg ervoor dat je motivatiebrief op 1 A4-tje past, een recruiter heeft nog veel meer motivatiebrieven te lezen. Maak er dus niet een te lang verhaal van, maar zorg wel dat het duidelijk is waarom jij geschikt bent voor deze baan.

Wat moet er in je motivatiebrief?

Beschrijf je sterke punten wat betrekking heeft op de vacature. Sluit altijd af met een duidelijk argument waarom je zelf geschikt denkt te zijn voor de vacature, een korte samenvatting van je motivatie maar dan in één zin. Laat tot slot weten dat je graag uitgenodigd wilt worden voor een persoonlijk gesprek om je motivatiebrief te kunnen toelichten. Zorg dat de brief er overzichtelijk uitziet, maak alinea's per onderdeel van je motivatiebrief. Gebruik koppen en zorg dat de brief een logische volgorde heeft. Dit zorgt voor een overzichtelijke brief en maakt het lezen voor de recruiter gemakkelijk. Gebruik altijd voor je motivatiebrief en je CV hetzelfde lettertype.

Vergeet niet onderaan de brief de eventuele bijlage te vermelden, meestal stuur je als bijlage je cv mee. Een CV moet er altijd netjes en verzorgd uitzien, ook kan je kiezen voor een origineel CV. Recruiters letten zeker op type- of spelfouten, zorg dus dat deze niet in je brief zitten. Let ook altijd op een juiste grammatica en woordkeuzes.

Ben je op zoek naar een studenten (bij)baan? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past! Wil je altijd op de hoogte blijven van onze nieuwste vacatures? Schrijf je dan snel hier in.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.