De do's and don'ts bij een stage

Publicatiedatum 12 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Vrijwel iedere student moet een keer stage lopen. De meeste studenten kijken hier erg naar uit omdat zij eindelijk hun theoretische kennis in praktijk kunnen brengen. Maar waar moet je op letten tijdens een stage? Wat kan je wel doen, en wat kan je beter niet doen? Je leest het hier!

​Op zoek naar een stage

Als eerst is het belangrijk om voor jezelf te bepalen naar wat voor soort stage en stagebedrijf je opzoek bent. Wil je in een grote of kleine organisatie werken? Vind je een formele of informele sfeer fijn? Wil je veel vrijheid of wil je veel begeleiding? Zorg dat het duidelijk is wat je zoekt voordat je begint aan de zoektocht naar een fijne stageplek.

Is het duidelijk wat voor stage je wil? Begin dan op tijd met het zoeken van een stagebedrijf. Solliciteer bij meerdere bedrijven en houd verschillende opties open. Ga je op het laatste moment op zoek naar een stage, dan is de kans groot dat de leuke stageplekken bezet zijn door je medestudenten.

Handige websites wanneer je op zoek bent naar een stage: stagemotor.nl & stageplaza.nl.

​Voorbereiding op je stage

Is het je gelukt om een leuk bedrijf te vinden? Een goede start maken is natuurlijk erg fijn, dit is namelijk de basis van de stageperiode. Tijdens de stageperiode heb je verschillende deadlines, van onderzoeken tot beoordelingen. Het is slim om voordat je stageperiode begint deze data al in je agenda te zetten. Dit voorkomt verwarring en zorgt ervoor dat je geen enkele deadline over het hoofd ziet.

De eerste stageweek

Het begin van je stage is altijd spannend: je weet niet goed wat je kan verwachten en je ontmoet veel nieuwe mensen. Het is handig om meteen je collega’s goed te leren kennen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je iemand een vraag wil stellen maar zijn/haar naam niet meer weet. Een goede tip is daarom om een lijstje te maken met de namen en functies van je collega’s. 

In de eerste week weet je, vanzelfsprekend, nog niet alles van het bedrijf waar je stage gaat lopen. Het is handig om het bedrijf voor jezelf goed in kaart te brengen en jezelf goed in te lezen over wat het bedrijf doet. Zo loop je niet te stuntelen wanneer je bijvoorbeeld een keer onverwachts de telefoon op moet nemen. Door vragen te stellen aan je collega’s krijg je ook meer informatie over het bedrijf en bouw je ook een betere band op. Je zal merken dat je collega’s dit ook fijn vinden, op deze manier toon je interesse in hen en het bedrijf waar je stage loopt.

De eerste indruk die jouw stagebegeleider en collega’s van jou hebben is erg belangrijk. Zorg ervoor dat je daarom ruim op tijd bent en dat je niet 5 minuten voor de eindtijd van je dienst je tas al inpakt.

Begrijp je iets niet? Vraag het dan aan je stagebegeleider. Hij/zij heeft liever dat je het vraagt wanneer je iets niet snapt, dan dat je gewoon maar iets gaat doen.

​Do's tijdens een stage

  •   Werk hard. Door hard te werken krijg je veel taken en hier leer je veel van.
  •   Maak doelen. Het heeft voordelen voor het bedrijf om je doelen kenbaar te maken
  •   Stel vragen. Zo leer je het bedrijf en je collega’s beter kennen. Ook als je iets niet goed begrijpt is het verstandig om vragen te stellen.
  •   Houd contact. Het is handig om contact te houden met collega’s waar je goed mee kan opschieten. Daardoor blijven ze op de hoogte van je carrière en misschien kunnen jullie elkaar in de toekomst helpen.
  •   Neem initiatief. Val positief op door te reageren als er mensen gezocht worden voor een taak die jij ook kan. 

​Don'ts tijdens een stage

  •   Bang zijn voor verkeerde vragen. Probeer mensen aan te spreken of actie te ondernemen. Je loopt stage om te leren, er zijn dus geen verkeerde vragen.
  •   Verkeerde kledij. Draag geen ongepaste kleding. Pas je kledingkeuze op de bedrijfscultuur.
  •   Roddelen. Zijn je collega’s aan het roddelen over een andere collega? Het is niet de bedoeling dat je hier in mee gaat, hoe ingeburgerd je ook bent. Blijf hier neutraal in.
  •   Social media gebruik. Mocht je op een kantoor stage lopen, dan is het natuurlijk verleidelijk om Facebook en Instagram te gebruiken. Het kan zo zijn dat je deze platformen moet gebruiken voor je stage bedrijf, maar een mooie selfie posten of je status veranderen op je privé account is niet de bedoeling.
  •   Aanmodderen. Loopt je stage niet zoals verwacht? Laat de periode niet aanmodderen. Geef je stagebegeleider tijdig een seintje om erover te praten of licht school in. 

​Stage lopen bij Recruit a Student!

Ben jij op dit moment op zoek naar een uitdagende stage bij een leuk bedrijf? Recruit a Student zoekt ieder half jaar stagiaires voor de afdelingen accountmanagement, administratie en online marketing. Heb jij interesse? Stuur dan je motivatiebrief en CV naar info@recruitastudent.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.