Top 5 voorkomende problemen binnen een stagebedrijf

Publicatiedatum 9 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Tijdens je stage leer je een hoop over het bedrijfsleven en neem je een kijkje in het wereldje waar jij na je studie in terecht komt. Niet elke stage verloopt echter zonder problemen. Wij hebben de meest voorkomende voor jou op een rijtje gezet.

Gebrek aan motivatie

De reden dat jij motivatie verliest is vaak door een combinatie van factoren waarvan wij er verder in deze blog ook nog een aantal zullen aankaarten. Het probleem met een gebrek aan motivatie is dat jij minder goed werk zult leveren waardoor het stagebedrijf ontevreden over jou zal zijn. Dit kan er voor zorgen dat je de studiepunten voor je stage misloopt en dat je dus opnieuw stage moet gaan lopen. Het is daarom belangrijk dat jij bij een bedrijf stage gaat lopen waar jij werkzaamheden krijgt waarvoor jij jezelf kan motiveren. Is dit niet het geval kaar dit zo snel mogelijk aan bij je begeleider van het bedrijf en van je opleiding.

Je doet je werk niet goed

Als stagiair ben je nog niet eens afgestudeerd dus zal je niet alles kunnen doen wat een stagebedrijf van je verwacht. Jij bent bij een stagebedrijf om te leren het is daarom ook belangrijk dat jij aangeeft als jij een opdracht niet kan uitvoeren. Jij kan dan geholpen worden en wanneer deze taak weer uitgevoerd moet worden zal je het wel in een keer goed doen. Voorkomen van fouten is altijd beter dan het genezen. Zorg dat je zeker weet dat je iets goed doet en wees niet bang om hulp te vragen.

Slordigheden

Bij een professionele werkplek heb je niet de keuze of je vandaag wel of niet aanwezig bent zoals dat bij colleges wel kan. Je kan het jezelf gewoon niet verantwoorden om te laat te komen bij een stage bedrijf. De stage is het moment dat jij jouw verantwoordelijkheid zal moeten pakken. Zorg er dus voor dat je de avond ervoor je spullen al klaar hebt staan en zo nodig een tweede wekker zet.

Stage gaan niet alleen fout door slordigheden van jou als student. Er zijn bedrijven die jou als stagiaire alleen zien als een goedkope werkkracht voor de rot klusjes. Voor deze bedrijven is jouw schoolverantwoordelijkheid en stageverslag niet belangrijk. Als dit betekent dat ze jouw begeleiders niet goed informeren kan dit betekenen dat jij niet je studiepunten krijgt terwijl jij zelf alles gedaan hebt zoals het hoort.

Geen klik

Zelfs als jij hard werkt kunnen er dingen spelen waardoor je stage niet goed loopt. Het kan zijn dat je geen klik hebt met je collega’s. Dit maakt gemotiveerd naar je werk gaan een stuk lastiger. Wanneer dit het geval is zal je door moeten zetten of op tijd met je stage begeleider contact opnemen om te zien of het mogelijk is van stagebedrijf te wisselen.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat je tijdens je stage er achter komt dat deze sector in de praktijk je helemaal niet ligt. Is dit het geval dan zal je ook naar je opties moeten gaan kijken. Is de functie die je nu tijdens je stage doet ook wat je later gaat doen? Dan zit je wellicht niet op de juiste opleiding. Is jouw opleiding breed en zijn er meerdere functies die je zou kunnen uitvoeren? Dan is het wellicht een goed idee om met je begeleider van het bedrijf en van school contact op te nemen of je in een andere afdeling mee kan lopen.

Het leerbedrijf wordt afgekeurd door school

Niet ieder bedrijf heeft de capaciteit om een stagiaire te ondersteunen. Om te voorkomen dat kleinere en groeiende bedrijven stagiaires misbruiken als goedkope werknemers stellen opleidingen bepaalde eisen aan het leerbedrijf. Zorg dat je op de hoogte bent van de eisen die jouw opleiding stelt voordat je toezegt tot een stage. Het is vervelend als je last-minute nog op zoek moet naar een nieuwe stageplek.

Wat kan Recruit a Student voor jou betekenen?

Ten eerste is Recruit a Student zelf een bedrijf die elk half jaar stagiaires heeft in verschillende functies. Wij kunnen jou dus wellicht een stageplek aanbieden bij een van onze vestigingen. Daarnaast werken wij met veel opdrachtgevers voor onze studie gerelateerde bijbanen. Veel van deze opdrachtgevers zijn ook erkende leerbedrijven die onze studenten graag helpen in hun ontwikkeling.

Dus ben jij op zoek naar een stage plek? Neem contact op met de vestiging bij jou in de buurt om te bespreken wat wij voor jou kunnen doen. Wie weet ben jij onze volgende top stagiaire of kunnen wij je plaatsen bij een van onze opdrachtgevers!Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.