6 dingen die je nog niet wist over fietsen!

Publicatiedatum 20 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Wij Nederlanders staan bekend als het ‘fietsvolk’ van de wereld. Door de vlakke landschappen en korte afstanden zijn fietsen het ideale vervoersmiddel in ons landje. Maar wist jij de volgende dingen al over het lievelingsvervoersmiddel van studenten?

1. Meer fietsen dan mensen in Nederland

In Nederland zijn ongeveer 19 miljoen (bruikbare) fietsen. 19 miljoen! Dit betekent dat een Nederlander gemiddeld 1,1 fiets heeft. Er zijn dus meer fietsen in Nederland dan mensen en ons land heeft de hoogste fietsdichtheid ter wereld!

2. Gemiddelde afstand per dag

Er wordt gemiddeld door Nederlanders 2,5 kilometer per dag gereden. Dit komt neer op ongeveer 900 kilometer per jaar. Dit zorgt er voor dat er jaarlijks circa 15 miljard kilometer wordt afgelegd door Nederlanders op de fiets. 47% van deze afstand leggen we af naar school of naar het werk.

3. Populaire fietstijden

Tussen 08.00-09.00 en 14.00-16.00 wordt er het meest gefietst. Dit zijn dan voornamelijk studenten die naar school fietsen of mensen die naar hun werk gaan. Let op als je in Utrecht woont want in deze stad liggen namelijk de drie drukste fietspaden van Nederland. Het Smakkelaarsveld staat op nummer één, en daar achter volgen het fietspad bij het Vredenburgplein en het Jaarbeursplein.

4. Fietsen diefstal

Veel studenten zullen er wel eens mee te maken hebben gekregen: fietsdiefstal. Er worden ieder jaar ongeveer 80.000 fietsen gestolen. Dit komt neer op 91 fietsen per uur! In de grote studentensteden worden de meeste fietsen gestolen dus zorg er voor dat je hem goed op slot zet! Een kettingslot is het sterkste fietsslot. Het doorzagen van zo’n slot duurt ongeveer 6 minuten. Omdat dit relatief lang duurt schrikt het veel dieven af!

5. Ode aan de omafiets

De omafiets is het meest verkochte fietsmodel in Nederland. In 2016 zijn er 928.000 nieuwe fietsen verkocht waarvan 40% een omafiets was.

6. Snelheid

Tijdens de Nationale Fiets Telweek is de gemiddelde fietssnelheid gemeten. Deze snelheid ligt rond de 15,8 kilometer per uur. In grote steden wordt er wat minder hard gefietst, in Amsterdam gemiddeld 14,4 km/h en in Utrecht 14,7 km/h. Er zijn ook verschillen in provincies. In Friesland zijn ze het langzaamst met 15,1 km/h en de Zeeuwen zijn met 16,6 km/h het snelst!

Ben jij op zoek naar een studenten (bij)baan waar je makkelijk naar toe kunt fietsen? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past! Wil je als eerst op de hoogte zijn van onze nieuwste vacatures? Schrijf jezelf dan hier in!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.