8 momenten die iedere arme student herkent

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Het leven als student is duur. Je moet collegegeld, huur, telefoonrekening en je zorgverzekering betalen. Als je al deze rekeningen hebt betaald heb je al bijna geen geld meer over om te eten, laat staan om nog leuke dingen te doen! Heb jij hier ook elke maand weer last van? Lees dan snel verder!

Gelukkig heb ik nog een spaarrekening!

Ben jij één van de gelukkige studenten die zijn/haar studententijd is begonnen met een goed gevulde spaarrekening? Dan zie jij het saldo van je spaarrekening waarschijnlijk ook veel te snel krimpen! Elke keer als je probeert te pinnen en het pinautomaat geeft aan dat je geen saldo hebt, dan boek je snel maar wat geld over van je spaarrekening. Aan het eind van je studententijd heb je waarschijnlijk niks meer over, dan ben je pas echt een arme student en komen de echte struggles.

Geen saldo

Eén van deze echte problemen is bij de kassa staan en erachter komen dat je geen saldo meer hebt. Dit is natuurlijk heel gênant, zeker als je niet even snel wat geld kan overboeken vanaf je spaarrekening. Soms heb je dan nog het geluk dat er iemand zo lief is om voor jou te betalen of je vindt nog een verdwaalde euro op de bodem van je tas. Maar als het écht allemaal tegen zit, zal je toch zonder eten en met een lege maag de supermarkt moeten verlaten.

Boeken of bier?

Aan het einde van de maand heb je nog maar een paar euro te besteden, maar waar ga je het aan uitgeven? Ga je dit heel verstandig uitgeven aan een studieboek die je écht nodig hebt voor je tentamen volgende week of geef je die laatste paar euro’s toch liever uit aan een avondje stappen? Dit zijn dilemma’s die elke arme student wel eens heeft en die het leven als arme student lastig maakt.

Als ik nu een koffie bestel, heb ik dan vanavond nog genoeg geld om te eten?
In je pauze heb je eigenlijk wel zin in een lekkere koffie, maar als je die koopt heb je dan nog wel genoeg geld over om vanavond te kunnen eten? Jouw geld is bijna op, het puzzelen is begonnen. Af en toe ben je overmoedig met als resultaat dat je die avond noedels moet eten. Dit is namelijk het enige wat je nog kan betalen.

Mag ik wat van jou lenen?

Als je echt niet meer weet hoe je alles moet gaan betalen, dan zit er niks anders meer op. Je moet aan iemand gaan vragen of je wat mag lenen. Jouw ouders lenen liever niets meer aan je uit, omdat ze weten dat ze het toch nooit terug krijgen. Jouw vrienden zijn eigenlijk net zo arm als jijzelf. Dus bij wie ga je dit keer aankloppen?

Nee, ik kan niet mee…

Elke keer als iemand je vraagt of je mee gaat stappen, shoppen of mee gaat eten, dan heb jij weer hetzelfde antwoord: ‘’Nee, ik kan niet mee, mijn geld is op’’. Natuurlijk baal je hier steeds weer van, want je wilt eigenlijk ook niks missen, maar nog meer geld lenen is eigenlijk ook geen optie.

Dan maar een studieschuld

Ondertussen heb je al van alles geprobeerd. Je hebt geprobeerd weloverwogen keuzes te maken tussen studieboeken en stappen. Daarnaast heb je geprobeerd om te lenen bij vrienden en familie, maar toch kom je niet meer rond. Je leeft nu al een paar weken op brood met hagelslag en je bent er eigenlijk wel klaar mee. Je besluit om toch maar te gaan lenen. Die studieschuld betaal je later wel af als je een goede baan hebt, toch?

Yes! Stufie!

Op de 24e houd je de hele dag je rekening in de gaten, wachtend op je studiefinanciering. Als dat eindelijk binnen is, kun je weer beginnen met leven. Even heb je geen geldzorgen meer en kun je doen wat je wilt. Diezelfde avond heb je daarom voor het eerst sinds tijden weer een goede maaltijd. Je gaat stappen en misschien bestel je nog wel een paar nieuwe schoenen?

Wil je liever wat meer geld zodat je altijd leuke dingen kunt doen en niet afhankelijk bent van ome DUO? Ga dan aan de slag via Recruit a Student. Bekijk onze actuele vacatures of schrijf jezelf in zodat je altijd als eerst op de hoogte bent van onze nieuwste vacatures.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.