Alles over de aankomende verkiezingen

Publicatiedatum 7 maart 2023
Wijzigingsdatum 7 maart 2023

Op woensdag 15 maart 2023 zijn er verkiezingen in Nederland. Er mag dan door alle Nederlanders boven de 18 jaar gestemd worden voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Als je gaat stemmen, heb je invloed op wat er de komende jaren gebeurt binnen jouw provincie en met het waterschap binnen jouw provincie. Ook heb je indirect invloed op de verkiezing van de eerste kamer. In deze blog lees je alles wat je moet weten over deze aankomende verkiezingen.

Wat zijn de Provinciale staten?

Nederland heeft in totaal 12 provincies. Elke 4 jaar kan je stemmen op een kandidaat van een politieke partij die je voor de aankomende 4 jaar vertegenwoordigt in de provinciale staten. Naast de gebruikelijke politieke partijen doen er bij deze verkiezingen ook regionale partijen mee.

De leden die gekozen worden bij deze verkiezingen zijn de volksvertegenwoordigers binnen de provinciale staten. Zij vormen het parlement van de provincie. Met het bestuur bepalen ze alles wat gemeentelijke politiek overstijgt, maar alsnog te regionaal is voor het landsbestuur. Denk hierbij aan de aanleg en het onderhoud van provinciale wegen, sporen en fietspaden of het behoud van natuurgebieden als de Peel in Brabant of de Veluwe in Gelderland. Ook houden de provincies toezicht op de milieuwetgeving en gaan ze dus ook over de uitvoering van de stikstofmaatregelen van het kabinet. De leden van de provinciale staten zijn ook verantwoordelijk voor het kiezen van de leden van de eerste kamer. Daarom heb je hier dus indirect invloed op met het stemmen.

Wat zijn de waterschappen?

In Nederland hebben we 21 waterschappen. Dit zijn regionale besturen die gaan over het waterbeheer van ons land. Van dijken tot drinkwater; alles wat te maken heeft met water wordt door deze waterschappen bepaald. Elke waterschap heeft een gekozen algemeen bestuur en een dagelijks bestuur. Het algemeen bestuur van een waterschap is vergelijkbaar met een gemeenteraad. Dit algemeen bestuur stelt het beleid van de waterschap vast en controleert of het dagelijks bestuur dat beleid goed uitvoert.

Wanneer zijn de verkiezingen en hoe kan ik stemmen?

De verkiezingen vinden plaats op 15 maart 2023. De stembureaus zijn die dag geopend van 07.30 ’s ochtends tot 21.00 uur in de avond. Iedereen die mag stemmen ontvangt twee weken voor de verkiezingen twee stempassen in de brievenbus, één voor de provinciale staten en één voor de waterschappen. Als het goed is heb je deze dus al ontvangen. Neem deze samen met een identificatiebewijs mee naar een stembureau in de buurt., waar je je stem kunt uitbrengen. Hier zal je dus ook twee stembiljetten ontvangen, die je in aparte stembussen moet inleveren. Let op: je kunt alleen stemmen bij stembureaus in je eigen provincie of waterschap.

Om erachter te komen op welke partij je wilt stemmen kan je een kieswijzer invullen. Dit kan je bijvoorbeeld doen op stemwijzer.nl of kieskompas.nl. Vul je postcode in en je kunt aan de slag voor zowel de provincies als de waterschappen.

Wanneer is de uitslag?

Als om 21.00 uur alle stemmen binnen zijn zullen alle stemmen worden geteld. Vrijwilligers door het hele land keren de stembussen om zodat ze de stemmen voor elke partij kunnen tellen. In de loop van de avond zullen daarna de eerste exitpolls volgen. Deze zijn echter nog niet zo nauwkeurig, omdat de officiële tellingen dan nog niet worden meegerekend. Later bellen de stembureaus om hun sneltellingen door te geven waarna de uitslag wordt bijgesteld. Acht dagen na de verkiezingen wordt dan de officiële uitslag bekendgemaakt. Deze zal echter niet veel verschillen van wat er eerder was doorgegeven. In principe is dan ook al bekend hoe de eerste kamer er dan uit gaat zien, maar daar wordt nog officieel voor gestemd door de statenleden op 30 mei.

We hopen dat je nu een beter beeld hebt gekregen van de aankomende verkiezingen en waarom deze belangrijk zijn. Onderschat het belang van het stemmen niet, want elke stem telt!

Ben je op zoek naar een studenten (bij)baanStudenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past! Schrijf jezelf hier in om altijd als eerste op de hoogte te zijn van de nieuwste vacatures

 

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.