Fomo

Publicatiedatum 5 januari 2023
Wijzigingsdatum 10 januari 2023

Het is tegenwoordig een groot belang om er overal bij te moeten zijn, anders hoor je er niet bij. Maar soms heb je gewoon even geen zin om met de menigte mee te lopen en wil je iets doen waar je zelf zin in hebt. Maarja, durf je dat wel. In deze blog leggen we je meer uit over fomo, waar het vandaan komt, de symptonen en hoe je ervan af komt. 

Fomo betekenis

De letterlijke betekenis van FOMO is “Fear of Missing out”. In het Nederlands betekent het de angst om iets te missen. Het fenomeen bestaat al een voor een langere tijd, wij als mensen hebben een enorme drang om ons eigen prestaties te vergelijken met die van anderen zoals bij je vrienden. We willen er allemaal graag bijhoren en laten zien wat voor goed leven we hebben, maar dat heeft soms ook consequenties. Het kan zijn dat je er jezelf ermee te kort schiet en niet meer dingen gaat doen wat je zelf leuk vindt omdat je bang bent dat je iets mist. 

Hoe onstaat fomo?

Fomo onstaat zodra je een sociale druk voelt om dingen te doen en te laten zien dat je iets aan het ondernemen bent. Je bent bang om iets te missen en je wilt overal bij zijn, terwijl je daar misschien helemaal geen zin in hebt. Bijvoorbeeld op social media, als je ziet dat iedereen uit is in de stad of als je moet werken maar je vrienden gaan iets leuks doen samen, dan herkent iedereen de druk om er bij te moeten zijn.

Social media en de populariteit erom heen is een groter ding geworden. Dit heeft ook een enorme impact op ons en de reden waarom we fomo krijgen. Iedereen deelt hun hoogtepunten online en daardoor voelt het alsof ons leven saaier is.

Ongeveer 56% van de mensen op social media hebben last van fomo.

Niettemin, social media is niet altijd een betrouwebare bron. Mensen op het internet gebruiken hun social media om hun leven er goed uit te laten zien. Een bron zegt dat hoe slechter iemand zich voelt, hoe actiever hun social media account. Mensen laten altijd de positieve kant van hun leven zien en de rest daar wordt niet over gesproken.

Wat zijn fomo symptonen?

Er zijn verschillende symptonen om te herkennen dat je last hebt van fomo, je zult waarschijnlijk last hebben van deze gevoelens:

  • Je vindt dat je iets mist als je niet bij een activiteit kan zijn waar veel vrienden of andere mensen wel bij zijn.
  • Je hebt het idee dat je altijd iets leuks moet doen en het beste uit je dag moet halen.
  • Je vindt dat iedereen altijd leuke dingen doet en jij niet.
  • Je voelt je onrustig en onzeker als je een keer iets niet gepland hebt staan.

Hoe kom je van fomo af?

Een paar tips om van fomo af te komen zijn bijvoorbeeld,

  • Verminder social media gebruik 
    • Social media draagt enorm bij aan fomo, daarom wordt er geadviseerd om het social media gebruikt te verminderen.
  • Reageer niet vanuit angst
    • Als je het gevoel hebt dat je dingen moet doen omdat anderen het doen, dan reageer je vanuit angst en denk je niet aan wat je zelf wilt.
  • Ga opzoek naar wat je leuk vindt
    • Ga op zoek naar wat je leuk vindt om te doen en waar je energie van krijgt.
  • Pak je rust
    • Niemand heeft zin en tijd om overal bij te zijn, daarom moet je goed je rustpakken en plan dus rustdagen in zodat je niet instort.
  • Durf nee te zeggen
    • Krijg je het idee dat je agenda net iets te vol zit maar ben je bang om af te zeggen? Begin da rustig aan en zeg iets kleins af of waar je echt geen zin in hebt.

Ben jij nog op zoek naar een leuke bijbaan naast je studie? Solliciteer dan bij Recruit a Student. Check onze vacatures op de website en schrijf je meteen in! Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op en voor je het weet heb jij je favoriete bijbaan gevonden.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.