Halloween in Nederland

Publicatiedatum 30 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Iedereen kent het Amerikaanse griezelfestijn genaamd Halloween wel. Dit jaarlijks terugkerend feest is een traditie in Amerika, maar wij zien de Halloween gekte ook steeds meer terug in Nederland! Wat is Halloween precies? En zijn de Nederlanders al om? Wij vertellen je er alles over in deze blog.

​De oorsprong van Halloween

Halloween is oorspronkelijk een Keltisch oogstfestijn. De Kelten in Ierland en Groot-Brittannië vierden dit feest op 31 oktober. Dit was voor de Kelten een variant op oudjaarsdag. Op 1 november eindigde het oogstseizoen en begon de winter, en daarmee begon voor hen ook een nieuw jaar. Om het einde van het jaar te vieren maakte zij grote vreugdevuren en voerden zij verschillende rituelen uit, waarbij waarschijnlijk mensen werden geofferd. CREEPY!

Door de Schotse en Ierse immigranten waaide het feest over naar Amerika. Door de Amerikanen is er een griezelfactor aan het feest toegevoegd. Hierdoor veranderde Halloween is een soort “herfstcarnaval” waarbij mensen zichzelf gingen verkleden als objecten of personages waar andere mensen bang van werden.

​Halloween in Amerika

Amerikaanse kinderen gaan tijdens het feest verkleed in de meest uiteenlopende outfits langs de deuren van huizen in de buurt voor het bekende “trick or treat”. Hierbij is het de bedoeling dat de kinderen snoepgoed krijgen van de mensen bij wie zij aanbellen. De huizen zijn griezelig aangekleed om het voor de kinderen zo spannend mogelijk te maken. Het ene huis is nog griezeliger gedecoreerd als de ander en overal hangen spinnenwebben, nepgraven, skeletten en vleermuizen. Veel Amerikanen maken er een sport van om zichzelf en hun kinderen zo apart mogelijk te verkleden. Volwassenen gaan ook verkleed op pad. Zij bezoeken vaak spookachtige parades en feesten er op los tijdens de ‘horror parties’.

​Halloween in Nederland

Sinds een aantal jaren groeit de populariteit van het feest ook in Nederland. Je zal het vast zelf ook al wel gezien hebben in de winkels. Bijna overal is wel een speciaal Halloween schap. Materiaal om je huis in stijl te versieren, jezelf te schminken en outfits om jezelf te verkleden, je vindt het tegenwoordig in vrijwel iedere winkel. De producten zijn razend populair en winkeliers merken dat de producten ieder jaar sneller uitverkopen. Je kunt dus wel stellen dat Halloween tegenwoordig helemaal in is in Nederland!

Dat bedrijven slim inspelen op toenemende populariteit van Halloween is ook terug te zien in het evenement wat attractiepark Walibi Holland jaarlijks organiseert. Dit evenement genaamd “Halloween Fright Nights” staat volledig in het teken van Halloween. Vanaf 18.00 lopen er acteurs verkleed in de meest angstaanjagende kostuums door het park om jou te laten schrikken. Verder zijn er ook “haunted houses” waarbij je door een doodeng spookhuis rondloopt waar overal griezelacteurs zijn verstopt die jou constant de stuipen op het lijf
jagen. De huizen hebben verschillende thema’s. Zo heb je bijvoorbeeld een huis waar scenes van de beroemdste horrorfilms zijn nagemaakt. Dood eng maar erg mooi nagemaakt!

Tegenwoordig zijn er ook steeds meer pompoenkwekerijen in Nederland waar de Halloween fans het belangrijkste onderdeel van het feest halen: een pompoen. Traditiegetrouw wordt de pompoen uitgehold, wordt er een gezicht ingekerfd en wordt er een kaarsje ingezet. Dit zorgt voor griezelige schaduwen! Bij de pompoenkwekerijen zijn de grootste formaten van de pompoenen in september al uitverkocht en zijn ze niet aan te slepen. Booming business voor deze kwekers!

Zijn de Nederlanders al om?

We kunnen wel stellen dat Halloween steeds meer populariteit wint in Nederland. Niet alleen particulieren worden enthousiaster over het feest maar ook bedrijven spelen hier slim op in. Vier jij Halloween? Laat het ons weten in de reacties!

Met een studenten (bij)baan die gemakkelijk te combineren is met je studie, kun je lekker wat geld verdienen. Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past. Klik hier om jezelf in te schrijven waardoor je altijd als eerste op de hoogte bent van de nieuwste vacatures.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.