Hoe bouw je goede gewoontes?

Publicatiedatum 25 oktober 2023
Wijzigingsdatum 25 oktober 2023

In de snel veranderende wereld van vandaag lijken onze dagen soms op een eindeloze reeks taken. Het balanceren tussen werk, gezin, sociale verplichtingen en persoonlijke tijd kan overweldigend zijn. Midden in deze drukte is het opbouwen van goede gewoontes van belang. Deze gewoontes kunnen ons helpen om doelgericht te blijven, ons welzijn te verhogen en ons leven te verrijken. Maar waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat deze gewoontes ook echt blijven hangen? Hier is een uitgebreide gids om je op weg te helpen.

Begin klein

Het veranderen van je hele levensstijl in één keer is niet alleen intimiderend, maar vaak ook onrealistisch. Door te starten met kleine, beheersbare doelen, leg je een solide basis voor grotere veranderingen.

Maak het makkelijk

Je wilt dat de nieuwe gewoonte zo snel en  gemakkelijk mogelijk in je routine overgaan. Wil je meer water drinken? Zet een waterfles naast je bed of werkplek. Zo herinner je jezelf eraan om genoeg water te drinken, maar dit kan natuurlijk ook toegepast worden op allerlei gewoontes.

 Koppel het aan iets dat je al doet

Als je elke ochtend koffie zet, overweeg dan om tijdens het wachten een paar diepe ademhalingsoefeningen te doen. Dit bouwt een natuurlijke trigger in je dag en zorgt ervoor dat je een gewoonte zoals deze kan volhouden.

Creëer een omgeving die helpt

Een ondersteunende omgeving vermindert de kans op afleiding en verleiding. Je omgeving kan je maken of breken. Als je gezonder wilt eten, zorg dan dat je keuken gevuld is met gezonde snacks. Als je meer wilt lezen, creëer dan een comfortabele leesruimte. Door je omgeving aan te passen aan je doelen, wordt het volgen van je nieuwe gewoonte bijna een tweede natuur.

 Trakteer jezelf

Beloningen werken! Heb je een week je nieuwe gewoonte volgehouden? Trakteer jezelf dan op iets leuks. Dit hoeft niet groot te zijn; een nieuw boek, een avondje film of een lekker bad kunnen al wonderen doen.

Foutje? Geen probleem!

We zijn allemaal mensen. Mistte je een dag? Geef niet op. Erken het, vergeef jezelf en pak de draad gewoon weer op de volgende dag.

Vrienden kunnen helpen

Het delen van je doelen met vrienden kan een wereld van verschil maken. Ze kunnen je aanmoedigen, met je meedoen of je eraan herinneren waarom je begon. Samen is het vaak makkelijker en zeker gezelliger.

Stel reminders in

In de begindagen van een nieuwe gewoonte kunnen herinneringen op je telefoon of post-its op strategische plekken je helpen om op het juiste spoor te blijven. Ook kan het helpen om to do lijstjes te maken en deze dagelijks te proberen af te strepen. Zo zorg je altijd up-to-date blijft met gewoontes maar ook met andere zaken die je dagelijks moet doen.

Reflecteer regelmatig

Neem elke paar weken even de tijd om te beoordelen hoe het gaat. Werkt deze gewoonte voor jou? Moet je iets aanpassen? Reflectie helpt om bewust te blijven van je voortgang en om je doelen en de bijbehorende gewoontes bij te stellen.

Wees lief voor jezelf

Zelfcompassie is cruciaal. Verandering kost tijd en inspanning. Vier de kleine overwinningen en onthoud dat elke stap, hoe klein ook, bijdraagt aan je grotere doel.

Het integreren van goede gewoontes in je dagelijkse leven vraagt om inzet, geduld en doorzettingsvermogen. Maar de voordelen – zoals een groter gevoel van voldoening, verbeterde gezondheid en een beter algemeen welzijn – zijn de moeite waard. Het gaat er niet om perfect te zijn, maar om constant te blijven groeien en je leven te verrijken, één gewoonte tegelijk.

Wil jij ook een nieuwe gewoonte starten in je professionele leven? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past! Schrijf je hier in om altijd op de hoogte te zijn van onze nieuwste vacatures!

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.