Hospiteertips voor de weg naar je nieuwe studentenhuis

Publicatiedatum 19 september 2023
Wijzigingsdatum 19 september 2023

Je eerste stappen zetten in een studentenhuis kan spannend zijn, zeker wanneer je de sfeer nog moet proeven en toekomstige huisgenoten nog moet leren kennen. Maar met de juiste aanpak en houding kun je deze ervaring omzetten in een positieve en zelfs plezierige kennismaking. In deze blog delen we een aantal tips om het hospiteren vlotter te laten verlopen en de kans te vergroten dat jij de nieuwe huisgenoot wordt!

Wees op tijd en goed voorbereid

Het is belangrijk om punctueel te zijn en goed voorbereid op je afspraak te verschijnen. Dat toont niet alleen respect, maar laat ook zien dat je serieus bent over het vinden van de juiste woonplek.

Open en benaderbaar zijn is key

Zodra je voet over de drempel zet in het studentenhuis, is het belangrijk om open en toegankelijk te zijn. Glimlach, maak oogcontact en introduceer jezelf met zelfvertrouwen. Dit soort kleine gebaren kunnen al snel een positieve indruk achterlaten. Maak daarna gelijk een praatje en ontdek gemeenschappelijke interesses
Dit kan je eerste kennismaking zijn met toekomstige huisgenoten. Start met luchtige onderwerpen zoals je studie, hobby's of favoriete muziek. Probeer tijdens het gesprek gemeenschappelijke interesses te vinden, dit maakt het makkelijker om een band te vormen.

Samen activiteiten ondernemen

Als het studentenhuis activiteiten organiseert, probeer dan mee te doen. Het kan een gezamenlijk diner zijn, een filmavond of zelfs een huisfeest. Dit soort activiteiten geven je een beter inzicht over de dynamiek van het huis.

Ouders zijn niet welkom

Jij bent degene die hier moet wonen en een indruk moet achter laten. Op kamers gaan is een nieuwe start en zelfstandigheid staat voorop. Of dit studentenhuis bij je past en of jij je hier thuis voelt kun je zelf bepalen. Je ouders kun je natuurlijk wel handig inzetten op het moment dat jij gaat verhuizen.

Stel vragen en toon interesse

Een hospiteeravond is een tweerichtingsverkeer. Stel vragen over het huis, de regels en de gewoontes. Dit laat niet alleen zien dat je geïnteresseerd bent, maar helpt je ook te bepalen of dit het juiste huis voor je is.

Blijf authentiek

Het is belangrijk om jezelf te blijven. Doe je niet anders voor dan je bent, want het is van belang dat je in het huis past als jezelf. Een geforceerde persoonlijkheid kan op den duur vermoeiend worden en is niet bevorderlijk voor de sfeer in huis.

Verbeter je hospiteer skills

Wanneer je pech hebt en het helaas niet bent geworden vraag dan waarom de keuze op iemand anders is gevallen. Wellicht kun je deze feedback meenemen bij de volgende uitnodiging van een studentenhuis.

Hospiteren kan spannend zijn, maar onthoud dat het een kans is om een nieuwe fase in je studentenleven te beginnen, compleet met nieuwe vrienden en ervaringen.

Tot slot, zoek je een leuke bijbaan tijdens je studie? Bij Studenten uitzendbureau Recruit a Student hebben we tal van flexibele studentenbanen beschikbaar die perfect passen bij jouw drukke leven. Bekijk daarom nu onze nieuwste vacatures en vind de perfecte studentenbaan!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.